Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Дали протеините внесени од млечни продукти (млеко, јогурт ... ) исто така можат да ги заменат протеините (јајца, месо...) во дневен внес на протеини при вежбање ?

100 гр млеко има 3,5 грама протеини*
mnogu jasno,proteinot od surutka e protein od mleko

Член од
29 февруари 2008
Мислења
370
Поени од реакции
13
Аха, мене ми кажаа демек одејќи во теретана ќе се изморува почесто па и така апетитот ќе ми се зголемувал и повеќе ќе сум јадел, така да јадејќи се здебелувам.:/
oo

NIEDNA teretana nema da te sredi ako ne ja sredis ishranata :smir:

Член од
6 август 2008
Мислења
646
Поени од реакции
17
Едно прашање, ден-два после секое вежбање ми се укочуваат мускулите и скоро стануваат неподвижни... е сега не ми е јасно, нормален е тој процес кај почетници или премногу ги оптоварувам мускулите ?

MiloBilderce

Bukake anyone ?
Член од
7 ноември 2009
Мислења
1.238
Поени од реакции
70
Едно прашање, ден-два после секое вежбање ми се укочуваат мускулите и скоро стануваат неподвижни... е сега не ми е јасно, нормален е тој процес кај почетници или премногу ги оптоварувам мускулите ?
Yeap ..normalno e toa , ne samo kaj pocetnici , i mene mi se desava istoto

Jordan Rudess

Tonight's the night.
Член од
3 декември 2008
Мислења
412
Поени од реакции
53
Аха, мене ми кажаа демек одејќи во теретана ќе се изморува почесто па и така апетитот ќе ми се зголемувал и повеќе ќе сум јадел, така да јадејќи се здебелувам.:/
Точно е :smir:

KakoSakam!

Kladionicar
Член од
7 април 2008
Мислења
105
Поени од реакции
7
Совети за здебелување?
Ја сеа почнав да идам у теретана пред 2 недели, по 3-4 пути неделно, е сеа пред се мене ми треба да се здебелам, висок сум 187 а иам 71 кило...Ми кажаа да пијам навечер 2-3 јајца, банана, мед, млеко се тоа у блендер, и ориз ми спомнаа да јадам многу...Друго нешто?
Фала однапред

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.236
Поени од реакции
351
2-3 jajца малце ќе бидат,7-8 мавај ги :),и секој ден месо да јадеш мин. 500 грама пример пилешки стек,ќе си набавиш и whey

Член од
18 март 2009
Мислења
1.120
Поени од реакции
343
Совети за здебелување?
Ја сеа почнав да идам у теретана пред 2 недели, по 3-4 пути неделно, е сеа пред се мене ми треба да се здебелам, висок сум 187 а иам 71 кило...Ми кажаа да пијам навечер 2-3 јајца, банана, мед, млеко се тоа у блендер, и ориз ми спомнаа да јадам многу...Друго нешто?
Фала однапред
Ако ти треба сало јас ќе ти кажам, се здебелив 6 кила за 3 месеци, настегај се во 2 навечер и во 2 15 легни си.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Совети за здебелување?
Фала однапред
Ќе си земеш едно гајнерче, јајца живи никако пошто се полни со бактерии, само варени или кајгана (ама со маслиново масло) во кајганата можеш да ставиш урда и некој зеленчук.
Бело месо, туна, ориз, компир, житарки, банани, готви со маслиново масло..
Избегавај фаст фуд, свинско, се што е пржено во масло, скари итн...
Имај повеќе оброци во ден, навечер не внесувај јаглехидрати (компир, ориз) и вежбај...резултати мора да има.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
одејќи во теретана ќе се изморува почесто па и така апетитот ќе ми се зголемувал
Секој е различен, и теоретски потполно исто да се храниме и вежбаме, едниот ќе добие резултати побрзо, другиот поспоро...метаболизам. Кога ќе помине одреден период ќе приметиш на себе како ти оди и дали постигнуваш резултати според зададени цели.
Заради тоа не е лошо да си зададеш цел на вежбање (освен снага, подобрување на кардиоваскуларен систем и воопшто целата состојба и изглед на телото) за да знаеш што и како за време на вежбањето (и додатоци, ако земаш додатоци). Имаш овде во темава и за добивање и за губење на тежина.
Само немој да се здебелуваш (или да си неактивен) како јас. Не стапнав 3 месеци на справи, ниту трчав, а исхрана...зимска :) па имам качено 6-7 кила маснотии. После ќе ти треба многу голем труд истите да ги симнеш и да се обликуваш. И време и пари, мрзата е лоша :)
Ова ти е вака кажано од аматерски аспект

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Дали протеините внесени од млечни продукти (млеко, јогурт ... ) исто така можат да ги заменат протеините (јајца, месо...) во дневен внес на протеини при вежбање ?

100 гр млеко има 3,5 грама протеини*
Најголемпроблем кај млекото и млечните производи е количеството на млечниот шеќер во нив. Мастите некако можеме да ги исконтролираме, затоа што постојат производи со низок процент на масленост, но секогаш колку што има белковини во нивниот состав исто толку имаат и јаглени хидрати. Од ова излегува дека се одлични само во период на зголмеување на мускулната маса и телчесна тежина, но не и за дефиниција.

Член од
6 октомври 2009
Мислења
49
Поени од реакции
0
Bodybuildingot e dosta tezok sport ama koga covek ke se zaljubi tesko se izleva :D

Mojata IShrana za masa-5 belki 200 grama sirenje i casa jogurt
multivitamini b-coplex vit c i e
500 grama pileski stek so zelencuk
4 vareni krompiri
Doza Gejner so Oriz prethodno varen
Rucek so ima doma toa
kreatin dextroza
treing
posle trening-doza Gejner kreatin dextroza 5 belki
400 grama oriz
Griz so Ovesni snegulki 2 celi jajca vo tekot na denot 4-5 litri voda
plus i trublus 4 kapusli po edna pred rucek 2 pred trening i pred spienje toa bi bilo toa

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Порано идев во теретана ама прекинав во меѓувреме многу се здебелив и пак почнав да одам во теретана и ми рекоа да не јадам леб и тестенини друго се сум можел да јадам а највеќе месо да јадам. Дали држел некој ваква диета ако може да се нарече диета и дали има резултати

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Hardcore G, пробај ја оваа модификација

5 celi jajca i casa jogurt
multivitamini b-coplex vit c i e

250 grama pileski stek so zelencuk i 2 vareni krompiri

Doza PROTEN so Oriz prethodno varen

Rucek 250 grama pileski stek so zelencuk i 2 vareni krompiri

kreatin
treing

posle trening-doza Gejner kreatin (dextroza ako mesto gejner upotrebuvas protein)

5 celi jajca so casa mleko

Griz so Ovesni snegulki (ova kako uzinka vo tekot na denot) vo tekot na denot 4-5 litri voda

plus i trublus 4 kapusli po edna pred rucek 2 pred trening i pred spienje toa bi bilo toa

B_O_K_I,
Slobodno primeni go toj nacin n aishrana, no zadolzitelno da imas vo sekoj obrok obilni salati. Vo zavisnost od izgledot kemoras povremeno da vnesuvas i jagleni hidrati, so cel da go pottiknes metabolizmot, za toj da ne se uspori so ovoj nacin na hranenje.

Kajgana Shop

На врв Bottom