Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
29 февруари 2008
Мислења
370
Поени од реакции
13
deXterche
Treba da digas onolku kolku sto mozes da dignes,a da ne se upropastis :smir:
Pred se NAJBITNA e koncentracijata. Ima lugje koi se kilavat na tezina a vrska nemaat od muskuli,a ima lugje koi vezbat so 2 pati pomala tezina od zensko, pa imaat muskuli da podzines.Pred se e bitno koncentraciono dobro da rabotis. Vrska mozok-muskul. Tezinata so tek na vreme si doagja.

земав протеин и глутамин. може некој да ми каже како е најдобро да се земаат? т.е. се за нивната консумација.
Sekogas zavisi od celta. Bitna e ishranata t.e.kolku protein vnesuvas dnevno preku hrana pa po toa da odlucis kolku da zemes preku suplement. Vo sekoj slucaj,glutaminot se zema posle trening pomesan so proteinot. Znaci doza protein, doza glutamin. Pak ke recam,ne ti ja znam celta za da ti kazam tocno, moze treba poveke protein. Pisi ishrana prvo.

ме интересира која е разликата помегу Whey Proteinite i Iso Proteinite ?

и дали некој е запознаен да ми објасни нешто за овај производ

http://www.leutor.com/

:helou:

Mozam samo da ti kazam -Whey,e surutka,a ISO e evropski standard, sto vo prevod znaci raboteno po evropski standardi. Jas piev eden po ISO demek kao 100% cist i vrska nemase. Definitivno Proteinot na HARD CORE e najdobar i ne duva vo stomak. Dodeka se drugo mi e gola voda.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.448
Поени од реакции
6.127
Денеска се мерев на вага и 9 килограми имам намалено од летото...Се исплатеше нејадењето на леб, благо и одењето во теретана :)

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Денеска се мерев на вага и 9 килограми имам намалено од летото...Се исплатеше нејадењето на леб, благо и одењето во теретана :)
bravo,samo taka prodolzi...samo zapamti,za kvalitetna izgradba e potrebno vreme,dosta vreme...redovnosta e najbitna

Што ми скокате одма, не ја правев јас табелата :)

Јас пример вежбам 2,5 месеца а на бенч сум стигнал до 60кг но не цела серија, а 50 кг цела серија (12 повторувања) а тежам 73кг.

Така да гледајќи по табелата сум "напредно ниво"...далеку од тоа :)
cela serija ne e 12 povtoruvanja tuku 6(12 e za zagrevanje treta serija najcesto)(vo zavisnost od potrebite),osven za pocetnici ili ako si na definicija...inaku tabelata onaka e ok kolku za orientacija za pocetnici,ama voopshto ne se vodi po nea,ke te ogranici psihicki i ke gubish rezultati...vo recisi se pa i vo bodibildingot pravilata se napraveni za pocetnicite i malku ponaprednite...iskusnite vekje tie pravila redovno gi krshat ,ama znaat kako,koga,zashto i za koja cel :smir:

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Бидејќи вежбам бицепс и трицепс во исти ден дали е подобро да правам супер серии
Суперсесија 1:

-Подигнување на тесен фат на бенџ - 4 серии (12, 10, 8, 6 повторувања).

-Подигнување на дворачен тег за бицепс – 4 серии по 12, 10, 8, 6 повторувања.

Суперсесија 2:

-Франсуски бенџ (подигнување од чело) по 12, 10, 8, 6 повторувања.

-Подигнување на еднорачни тегови за бицепс на коса клупа, грбот е прилепен за клупата, а лактите лежат на подот. Движете ги рацете само од лактите, лактите и понатаму лежат на подот. Направете 4 серии по 12, 10, 8, 6 повторувања.

Суперсесија 3:

-Влечење на сајла од горен котур. Направете 4 серии по 12, 10, 8, 6 повторувања.

-Концентрично- 4 серии по 12, 10, 8, 6 повторувања.
Или да извежбам прво бицепс, па после трицепс.

Како има подобар ефект?

Исто сакам да прашам дали вежбата на скотова клупа има исти ефект како подигнување на дворачен тег за бицепс (Barbell Curl)?
Пошто многу подобро го осеќам бицепсот кога рабoтам скотова клупа

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
najdobar efekt ima so kombinacii,ako dosega ne si vezbal super serii,sega probaj napravi eden takov trening...pa ke vidish i samiot sto povekje ke ti lezi

Член од
29 февруари 2008
Мислења
370
Поени од реакции
13
Dexterche ne se zamaraj so super serii :) Jas gi pravem ama uzalud. Samo pravilen trening 3-4 serii so pravilna tezina i nemas gajle.:smir:

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
najdobar efekt ima so kombinacii,ako dosega ne si vezbal super serii,sega probaj napravi eden takov trening...pa ke vidish i samiot sto povekje ke ti lezi
Dexterche ne se zamaraj so super serii :) Jas gi pravem ama uzalud. Samo pravilen trening 3-4 serii so pravilna tezina i nemas gajle.:smir:
Два тренинга имав со супер серии а пред тоа обични идев приметив разлика во работење на трицепсот (пошто со обични секогаш после бицепс го вежбав) имав повеќе сила да го тренирам со супер сериите, пошто наизменично ми доаѓаа. Кај бицепсот горе долу исто ми идеше вежбањето, само стоечко подигање на бицепс го заменав со скотова клупа, незнам колку е паметно

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.270
Поени од реакции
2.271
Пишав претходно на темава дека земав протеин Elite, ќе почнам да го пијма од понеделник на сабале и навечер. Денес си ги дадов последните пари и земав 300гр креатин, да го пијам исто од понеделник. Е сега прашањето ми е: вежбам 5 дена неделно, одмарам само среда и недела. Кога вежбам знам дека се пие пре и по тренинг со исклучок на првите 5 дена кога е фаза на полнење и се пијат 4 дози дневно. Но што кога не вежбам т.е. во среда и недела кога да го пијам? Пред ручек, наутро, навечер?:toe:

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Два тренинга имав со супер серии а пред тоа обични идев приметив разлика во работење на трицепсот (пошто со обични секогаш после бицепс го вежбав) имав повеќе сила да го тренирам со супер сериите, пошто наизменично ми доаѓаа. Кај бицепсот горе долу исто ми идеше вежбањето, само стоечко подигање на бицепс го заменав со скотова клупа, незнам колку е паметно
najgolemiot efekt sekogash se dobiva jkoga ke se pogodi momentot,vebite,seriite ,nacinot na vezbanje,pauzite izmegju seriite,izmegju vezbite i ishranata za toj den se razbira...za najdobri rezultatiti treba da se pogodi se vo dadeniot moment:smir:

Пишав претходно на темава дека земав протеин Elite, ќе почнам да го пијма од понеделник на сабале и навечер. Денес си ги дадов последните пари и земав 300гр креатин, да го пијам исто од понеделник. Е сега прашањето ми е: вежбам 5 дена неделно, одмарам само среда и недела. Кога вежбам знам дека се пие пре и по тренинг со исклучок на првите 5 дена кога е фаза на полнење и се пијат 4 дози дневно. Но што кога не вежбам т.е. во среда и недела кога да го пијам? Пред ручек, наутро, навечер?:toe:
i koga ne vezbash se pie vo isto vreme kako koga si vezbal

честа

Спор
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.033
Можно ли е одејќи во теретана да се здебелам? -.-

честа

Спор
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.033
mozes da se popravish samo so jadenje,a ne so odenje vo teretana
Аха, мене ми кажаа демек одејќи во теретана ќе се изморува почесто па и така апетитот ќе ми се зголемувал и повеќе ќе сум јадел, така да јадејќи се здебелувам.:/

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Аха, мене ми кажаа демек одејќи во теретана ќе се изморува почесто па и така апетитот ќе ми се зголемувал и повеќе ќе сум јадел, така да јадејќи се здебелувам.:/
ako jadesh kvalitetno se ke bide ok

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Дали протеините внесени од млечни продукти (млеко, јогурт ... ) исто така можат да ги заменат протеините (јајца, месо...) во дневен внес на протеини при вежбање ?

100 гр млеко има 3,5 грама протеини*

Kajgana Shop

На врв Bottom