Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
2 јули 2015
Мислења
121
Поени од реакции
18
не би те советувал да броиш калории, ако више броиш нешто нека бидат колку грама протеини внесуваш, ако сакаш да слабееш освен вежбање со тегови прави и кардио
Неможам да се контролирам онака :vozbud: а кардио 3 пати неделно обавезно.

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Имам едно прашање кога броете калории дали го мерете маслото за готвење ?
Јас гледам само една причина да се мерат калории а тоа кога идеш на дефиниција на стомачни за на плажа;). Ако си на булкинг и ти треба просечно да знаеш што внесуваш повеке калории од колку што треба јасно е дека не се земат зејтини и масла у предвид ако не ги јадеш во поголеми количини.
Во секој случај ако си за дефиниција и си стигнал до броење на калории, се подразбира се што внесуваш во телото треба да знаеш колку има калории. И масло воопшто тргни го, готви со некој керамичка тава или користи зејтин маслинов, или други ладно цедени кои што имаат здрави масти. Ама пак секако дека се бројат.

Член од
2 јули 2015
Мислења
121
Поени од реакции
18
Јас гледам само една причина да се мерат калории а тоа кога идеш на дефиниција на стомачни за на плажа;). Ако си на булкинг и ти треба просечно да знаеш што внесуваш повеке калории од колку што треба јасно е дека не се земат зејтини и масла у предвид ако не ги јадеш во поголеми количини.
Во секој случај ако си за дефиниција и си стигнал до броење на калории, се подразбира се што внесуваш во телото треба да знаеш колку има калории. И масло воопшто тргни го, готви со некој керамичка тава или користи зејтин маслинов, или други ладно цедени кои што имаат здрави масти. Ама пак секако дека се бројат.
Фала ногу. ;)

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
а и заборавив да кажам не мора секоја капка да се мери доволно да знаеш колку има калории во неделно/месечно консумирање. Значи рачунаш колку калории консумираш неделно/месечно, и таму одземаш/додаваш калории во таа количина масло/зејтин што користиш во тој период

Член од
23 април 2014
Мислења
21
Поени од реакции
6
Зарем постои такво нешто =)[DOUBLEPOST=1459692010][/DOUBLEPOST]
да, затоа што го намалуваат капацитетот на белите дробови и со тоа протокот и количеството на кислород во организмот воопшто а со тоа и на мускулите. Клучна работи при согорувањето на енергија е кислородот... Е сеа откажување од цигари не го зголемува капацитетот перманетно треба време да помине, и не се само цигарите причинител за намалување на капацитетот на бели дробови впрочем тој орган е многу флексибилен со тренинзи 0пливање трчање и сл може доста да се зголеми капацитетот

Na vakvo nesto mislev, vo pomali kolicini, ne merenje na tezga

Sent from my HUAWEI P7-L10 using Tapatalk

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574

Na vakvo nesto mislev, vo pomali kolicini, ne merenje na tezga

монохидрат на ОН каде има РЕФУС ? =) би купил и јас сериозно мада како би бил сигурен дека само амбалажата е ОН а внатре е некој најобичен монохидрат. башка не ти е толку битен производителот, креатин монохидрат е креатин монохидрат нема разлика од која фирма е

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Ако направиш анкета 99% од тие што вежбаат бб вежбаат за тие стомачните за на плажа :цицки:, не ми текнуваш што друго може да се постигне со бодибилдинг?

LP1519

ЧастиОбраз
Член од
2 февруари 2012
Мислења
405
Поени од реакции
298
Ако направиш анкета 99% од тие што вежбаат бб вежбаат за тие стомачните за на плажа :цицки:, не ми текнуваш што друго може да се постигне со бодибилдинг?
Маса је мама :cool:

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
па нема кај нас некој ББ- натпреварувачи по теретани па и на форумот, максимум тренер некoj ке сретнеш сите други се рекреативци, а кај рекреативец шо ке праиш некој сериозен каттинг со броење на калории и фармакологија само за стомачни за на плажа друго шо ке ти е
а и тие калории што пишуваат на амбалажите мислиш точни се? абе брат сите се приближни побоље ти е грамски да пресметуваш колку јагли протеини и масти да внесуваш, лично мое мислење ова броење на калории онака од нема шо да праиш, знам доста многу спортисти кој активно вежбаат/натпреваруваат никој не се бави со тие броење на калории оти понајглупо инвестирање на време нема од тоа, а и никој не издржува ни е една недела со тие броења ај да бидеме реални

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Маса је мама :cool:
Кога ме мрзи да држам строга исхрана и јас така се радувам ;) Според мене поубаво е да си изделкан, не мора до 5-8%, али барем да се проѕираат стомачните :)

па нема кај нас некој ББ- натпреварувачи по теретани па и на форумот, максимум тренер некoj ке сретнеш сите други се рекреативци, а кај рекреативец шо ке праиш некој сериозен каттинг со броење на калории и фармакологија само за стомачни за на плажа друго шо ке ти е
а и тие калории што пишуваат на амбалажите мислиш точни се? абе брат сите се приближни побоље ти е грамски да пресметуваш колку јагли протеини и масти да внесуваш, лично мое мислење ова броење на калории онака од нема шо да праиш, знам доста многу спортисти кој активно вежбаат/натпреваруваат никој не се бави со тие броење на калории оти понајглупо инвестирање на време нема од тоа, а и никој не издржува ни е една недела со тие броења ај да бидеме реални
Зависи во кој круг се движиш, во државава имаме доста таленти, само уште овој спорт е на зачеток кај нас.
Јас сум броел калории и тоа 2 години без никаков проблем, во денот ми земаа 15 минути откако ги направив ексел таблиците со она што го јадам, си ги внесов формулите и понатаму ти останува само количината која што си ја внел, во глобала храната се повторува, внесуваме не повеќе од 30-40 продукти (јас барем ретко јадам надвор од дома и прилично ми е полесен тој дел, она што го јадам или сам сум го зготвил или пак е прилично лесно за пресметки.

Таблиците на многу продукти се погрешни со тоа се согласувам, али со тек на време ќе си ја направиш математиката, како прво на стартот ќе грешиш повеќе пати додека да го погодиш оптималниот внес на калории, не секој тренинг трошиш исто, не секој ден имаш исти физички и ментални активности....
Со броење ти гарантирам дека може најбрзо и најсигурно да се оствари целта.

Член од
23 април 2014
Мислења
21
Поени од реакции
6
Decki, imam gumeni tegovi doma, i se roni gumata koga ja pikam sipkata(metalna), dali ima nekoe chare, ili nekoj da ima ideja kako da gi izoliram tegovite ili slicno???

Член од
25 февруари 2016
Мислења
63
Поени од реакции
22
Дечки сакам да земам амино, ама да биде во форма на апчиња.
Ги гледав следниве понуди од PBC и ме занима некој да ми каже ако знае дали се добри апчињава и кои се подобри, Amix или Olimp Sport Nutrition? Многу ги форсираат Амикс кај нас сеа, ама што знам некој постручен да ми каже што како... Цените на производиве ми одговараат ама може и нешто друго да ми предложите ако мислите дека би било подобро :)
Olimp sport Amino 9000 mega 300tabs
Amix amino hydro 32 250 tabs
Amix beef amino 250 tabs
Olimp sport GOLD BEEF PRO AMINO MEGA TABS 300
Olimp sport GOLD BEEF-PRO ™ PLASMA - OLIMP” 300 tableti

Expecto Patronum

Citizen Erased
Член од
13 јули 2011
Мислења
1.331
Поени од реакции
3.281
Да ве подпрашам нешто. Последните 2-3 вежбања не знам шо ми е, уште на прва вежба прва серија почнувам да се задишвам и да ми се крева пулсот, 2-3 минути ми требат здив да фатам, а немам ни тежина покачено ни на јадење намалено, наспан сум, се се исто прам... Порано вака ми се случваше само при крајот, последната вежба, или пак ич... Сте имале вакви периоди? Да не е до то шо овие деној е малку пожешко?
Не дека се уплашив нешто, ама better safe than sorry

Член од
3 септември 2013
Мислења
380
Поени од реакции
195
Да ве подпрашам нешто. Последните 2-3 вежбања не знам шо ми е, уште на прва вежба прва серија почнувам да се задишвам и да ми се крева пулсот, 2-3 минути ми требат здив да фатам, а немам ни тежина покачено ни на јадење намалено, наспан сум, се се исто прам... Порано вака ми се случваше само при крајот, последната вежба, или пак ич... Сте имале вакви периоди? Да не е до то шо овие деној е малку пожешко?
Не дека се уплашив нешто, ама better safe than sorry
Истово и кај мене се случува во последно време, на фудбал од 2-3 минути сум задишан како да сум трчал пола саат. Првпат ми е вака, а со оглед на тоа што почна со затоплувањето ќе да е тоа.

Некој со слично искуство, науката позади ова?

Kajgana Shop

На врв Bottom