Барате некој закон?

meazza

lo §ono in†eri§†a
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.044
Поени од реакции
1.169
Ме интересираат измените и дополнувањата на законот за безбедност на сообраќајот на патиштата.
Поточно ме интересира делот за возачка дозвола А категорија, односно дали 125ките со овие измени може да се возат со Б категорија.

Член од
3 април 2008
Мислења
43
Поени од реакции
0
Zdravo na site me interesira sto stana so zakonot proekt treto dete,dali vazi i do koga kade se podnesuvat baranjata sa steknuvanje pravo na paricen nadomest pozdrav :)

[MkD]Scout

~Fade to Black~
Член од
28 јануари 2007
Мислења
1.485
Поени од реакции
9
Може некој да ми каже каде , или да го постира тука, законот за доградби на веќе постоечки згради. (поточно сакам кровна конструкција во најмала рака , а понатаму и цел стан да кренам нагоре) па ме интересира како иде со согласност од комшии и така натаму.

Член од
4 март 2009
Мислења
6
Поени од реакции
1
[MkD]Scout;2682145 напиша:
Може некој да ми каже каде , или да го постира тука, законот за доградби на веќе постоечки згради. (поточно сакам кровна конструкција во најмала рака , а понатаму и цел стан да кренам нагоре) па ме интересира како иде со согласност од комшии и така натаму.

Mislam deka treba da gledas vo zakon za gradenje, da si gi baras site dozvoli za gradenje, a komsiite valjda nad 50% e dovolno ako treba od niv soglasnost.

Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
21
Има ли забрана за движење на јавни места за малолетни лица ??? Како што недозволуваат малоленици после 24часот во кафичи/дискитеки/ресторани/слично такво нешто јавни места(пример: градски парк) ?!
Барав по право.орг.мк ама некако слабо ми идеше....некој да не знае ??? Линк од законот или пастиран дел или нешто....било што :)

MacedonianSun

herE I gO agaiN!
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.111
Поени од реакции
33
Здраво на сите.
Ме интересира законот или членот за затемнување на автомобилските стакла, како и употребата на халогенки :):)

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Има ли забрана за движење на јавни места за малолетни лица ??? Како што недозволуваат малоленици после 24часот во кафичи/дискитеки/ресторани/слично такво нешто јавни места(пример: градски парк) ?!
Барав по право.орг.мк ама некако слабо ми идеше....некој да не знае ??? Линк од законот или пастиран дел или нешто....било што :)
Член 21
Кој овозможува присуство на малолетни лица во угостителски објекти или
простории за забава (кафеани, ноќни барови, дискоклубови и слични
објекти) подоцна од 24,00 часот ќе се изрече глоба на:
- трговско друштво кое врши угостителска дејност или друго правно лице
во износ од 1.500 до 2.000 евра во денарска противвредност,
- трговец поединец кој врши угостителска дејност во износ од 1.200 до
1.700 евра во денарска противвредност и
- одговорно лице во трговско друштво кое врши угостителска дејност или
друго правно лице во износ од 600 до 1.200 евра во денарска
противвредност.

Член 35
на видно место на влезот на угостителскиот објект - ноќен бар и
кабаре на табла со димензии 20 х 50 см да истакне натпис со содржина:
"лица со возраст под 18 години немаат право на посета".

Кога станува збор за градскиот парк тие одлуки за престој во него ги одредува градот Скопје.
Движењето на малолетни лица во паркот е ограничено до 24 часот.

А мислам и дека воопшто постои одредба дека ограничено е движењето на малолетниците до 24 часот. Ама не знам во кој закон е точно :)
Се знае за децата до 12 и дома :icon_lol:

Член од
25 април 2009
Мислења
367
Поени од реакции
135
ме интересираат 2 закони,

1 закон: за полагање на Ц категорија? од колку години како што?

2 закон: сакам да увезам кола од шведска, таа да е на име на еден мој роднина, а јас како со полномоштво да ја возам со македонска возачка дозвола?

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Колку изнесува глобата за незапирање на возило за преглед? И дали бараат и други документи притоа?

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Закон за бучава итн.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Дали некој може да ми помогне да го најдам најновиот (тукушто изгласан) Закон за внатрешни работи (или за полиција како и да се викаше) ?

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Дали некој ќе може да ми даде линк или да ми го прати Законот на сопственост и други стварни права. однапред благодарам :)

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.555
Закон за тоа за секс на јавно место ако може?

Kajgana Shop

На врв Bottom