Барате некој закон?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Колективна тужба на крај краева, нема друго. Се си у право.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.111
Поени од реакции
16.246
Општина Аеродром, комунални инспектори ?, испозалепија дузина жолти налепници на возила кој по некој си нивно размислување долго се неподвижни и треба да се одстранат од јавните паркинзи... На лепенката НЕМА ни датум ни округли печат, а најважно нема ни број на кола, многумина ги извадија лепенките и ги залепија на други регистрирани возила...
Типично ШАЛАБАЈЗЕРСТВО, се повикува на закон за безбедност кој наложува Одстранување на неподвижно возило НО ОД Коловозна лента, не правилно паркирано на јавен паркинг... А има ЗАКОН за ВРАЌАЊЕ на Таблиците на 6+ месеци нерегистрирани возила, уште пред 2 години прОливер го најави, ама ЛУК и ВОДА...
Едино се земаат странски таблици од возила кој домасшни физички лица ги увезле, се друго е СМЕЈУРИЈА...
Патем, нова кола од салон, регистрирана, ако оди газдата на нодмор 2-3 недели, може да биде покриена со прав и лисја... А ако се поместува за чистење или некој зафат на инсталации, тое не е на товар на сопственикот...
НАјнапред Шупелките од Уставен суд нека РЕШАТ КОЈ има право да ПАРКИРА на паркинг околу станбените згради, каде нема знак забрането паркирање. Сега некаде има и приколки и чамци, но зошто да не АКО не е забрането за НЕРЕГИСТРИРАНИ возила...Некаде саксии, камења и слични работи се ставаат на асфалтот-јавна сопственост, тој во приземјето не сакал некој да му паркира пред зградата...
Да не кажувам за градови надвор од Скопје, таму МАСОВНО се возат Нерегистрирани возила, ама Никој Ништо, Популизам БЕЗ Граници...
А околу хигиената да потсетам и за СЛАВНИОТ закон за 50 евра казна за фрлен ОПУШОК.... поред клупи и на автобуски има 100тини опушоцим ама никој и ова не го решава од Популистички работи, ДРЖАВАТА ни е базирана на Цигари, Алкохол, Коцка, набргу и Дрогатаќе биде столб на економијата.....

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.765
Поени од реакции
2.897
Каде може да се симне закон за докупување стаж, страната, pravo.org.mk не работи, не сум во тек каде се симнуваат закони сега линк?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.529
Поени од реакции
8.618
Каде може да се симне закон за докупување стаж, страната, pravo.org.mk не работи, не сум во тек каде се симнуваат закони сега линк?
На мтсп го имаш и цел закон, види дали ќе ти помогне линков.

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.765
Поени од реакции
2.897
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.529
Поени од реакции
8.618
Го нема на странава, има само општо за услови за пензионирање итн.
Го има, како ворд ми го симнува.
Види дали го отвора, не знам.

Attachments

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.765
Поени од реакции
2.897
Го има, како ворд ми го симнува.
Види дали го отвора, не знам.
Го прелистав цел закон но не го најдов тоа што ми треба, за докупување стаж и како е уредено тоа. Мислам и посебен закон дека е, не е дел од законот за општо пензиско осигурување.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.254
Поени од реакции
3.997
Го прелистав цел закон но не го најдов тоа што ми треба, за докупување стаж и како е уредено тоа. Мислам и посебен закон дека е, не е дел од законот за општо пензиско осигурување.
На кратко, за да ,,докупиш,, стаж треба да имаш стаж кој не ти е впишан бидејќи не е платен. Значи, треба во минатото да си била осигурана во некоја фирма и стажот да не ти е платен од страна на работодавецот, и сега законот дава можност тој не платен стаж да си го платиш самата и да ти биде впишан...

Ocajna

Domakjinka
Член од
29 јануари 2007
Мислења
1.765
Поени од реакции
2.897
На кратко, за да ,,докупиш,, стаж треба да имаш стаж кој не ти е впишан бидејќи не е платен. Значи, треба во минатото да си била осигурана во некоја фирма и стажот да не ти е платен од страна на работодавецот, и сега законот дава можност тој не платен стаж да си го платиш самата и да ти биде впишан...
Да го знам тоа, но законот ми треба, и друго нешто ме интересираше околу тоа( на пример колку години макс може да се купат? И околу фирмата која не плаќала)Фино си имаше pravo.org.mk за сите закони сега нема. Од каде да симнувам закони

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.481
Поени од реакции
37.302
...во моментов во сила е Законот каде што оние граѓани кои што работеле, имaле зaснован работен однос, но за одреден период фирмата не им го платитла придонесот, а отишла во стечај или ликвидација, тогаш лицето кое сака да замине во пензија може да го доплати пензискиот стаж за тој период.

... не може да се докупи стаж за период за кој што граѓанинот нема засновано работен однос, односно не бил пријавен преку фирма во задолжително социјално осигурување.

Kajgana Shop

На врв Bottom