А1 Македонија (VIP)

Член од
6 февруари 2007
Мислења
5.075
Поени од реакции
5.999
Tocno no ako podelis 280 so 40 ke dobies 7 denari minuta razgovor kon site mrezi a na pripejd kartica za 7 denari ke zboris 7 minuti kon bilo koj broj na ONE sto e apsurd i kade ne si obvrzan da im plakas sekoj mesec minimum po 280 denari.Na kraj matematikata kazuva deka tie 280 denari poveke gi davas za internet i poraki otkolku za razgovori.

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Зашто бе луѓе сте во таква заблуда неможам да разберам.
Операторот не гледа поединечно и не прави селекција,туку гледа најоптимално да ги задоволи сите корисници и потребите нивни. Ти сакаш најефтини разговори,јас сакам бесплатни пораки и интернет,трет сака и тоа и тоа. Кај ке е крајот ако на сите се угодува?
Затоа Вип вика,еве ви гратис разговор за најниска цена,ама затоа ке ве убиеме на СМС и на интернет. а со мрежата ке ве праиме мајмуни.
Оне вика,ние сакаме да се вратиме на второ место ко оператор во МК и ке одиме испод цена ке дадеме и разговор и интернет и смс и ммс и ГС ,само да го победиме Вип и да набилдаме претплатници ,па после пак ке ве праиме мајмуни или ке се продадеме ко шо беше случај со Космофон.
Т мобиле си го лади у ладна вода и пука сеир на овие два оператора кои се пренемагаат кој ке биде втор оператор ебате.Ама цените не мрдаат ни 1% и пак се најбољи.
Вип пушти пола претплата само поради тоа,да набилда корисници и да го згази Оне,во кое и успеа.Гледате ли сега какви претплати имаат?Ги боли ТАСЕ за корисниците,сега ако сакаш претплата ке те музат за секоја секунда и килобајт,а припејдот е убедливо најефтин у МК.ама на прашање зашто ние на постпејд плаќаме многу а овие на припејд се убиваат од зборење,овие пак со истата лента : ама господине вие во постпејд имате ова она дрн мрн шљак бљак...

Викам,за мојата претплата од 590 (пола месечна)што бесплатен телефон ме следува? вика: некое убаво телефонче (читај дигитрон)
-а за Сони Експериа колку треба да доплатам
-само 22.000 ден. (само телефон е 24000)
-викам попуст или некој бенефит зашто по трет пат ке продолжам?
-еве 500 денари можеме да одобриме.
-фала чао да ги невидам веќе..
тхе енд

Член од
6 септември 2007
Мислења
8.205
Поени од реакции
8.298
Зашто бе луѓе сте во таква заблуда неможам да разберам.
Операторот не гледа поединечно и не прави селекција,туку гледа најоптимално да ги задоволи сите корисници и потребите нивни. Ти сакаш најефтини разговори,јас сакам бесплатни пораки и интернет,трет сака и тоа и тоа. Кај ке е крајот ако на сите се угодува?
Затоа Вип вика,еве ви гратис разговор за најниска цена,ама затоа ке ве убиеме на СМС и на интернет. а со мрежата ке ве праиме мајмуни.
Оне вика,ние сакаме да се вратиме на второ место ко оператор во МК и ке одиме испод цена ке дадеме и разговор и интернет и смс и ммс и ГС ,само да го победиме Вип и да набилдаме претплатници ,па после пак ке ве праиме мајмуни или ке се продадеме ко шо беше случај со Космофон.
Т мобиле си го лади у ладна вода и пука сеир на овие два оператора кои се пренемагаат кој ке биде втор оператор ебате.Ама цените не мрдаат ни 1% и пак се најбољи.
Вип пушти пола претплата само поради тоа,да набилда корисници и да го згази Оне,во кое и успеа.Гледате ли сега какви претплати имаат?Ги боли ТАСЕ за корисниците,сега ако сакаш претплата ке те музат за секоја секунда и килобајт,а припејдот е убедливо најефтин у МК.ама на прашање зашто ние на постпејд плаќаме многу а овие на припејд се убиваат од зборење,овие пак со истата лента : ама господине вие во постпејд имате ова она дрн мрн шљак бљак...

Викам,за мојата претплата од 590 (пола месечна)што бесплатен телефон ме следува? вика: некое убаво телефонче (читај дигитрон)
-а за Сони Експериа колку треба да доплатам
-само 22.000 ден. (само телефон е 24000)
-викам попуст или некој бенефит зашто по трет пат ке продолжам?
-еве 500 денари можеме да одобриме.
-фала чао да ги невидам веќе..
тхе енд
баш ме интересира каде ке идеш и каде даваат беспари телефон, и јас да си земам ?

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Ке одам у припејд кај што нема да ме условува да сменам претплата или да потпишам 24месеци договор со ѓаволот.
А телефон,не ми треба беспари,не сум дојден до таму фала Богу да чекам од Вип да ми дадат бесплатен телефон,ама нема да ми наплатат фул цена на телефон кој реално во мобиларите е поефтин а во соседните земји операторите го даваат беспари или со минимална доплата со уште еден куп бенефиции.
проста математика: претплата 590 ден, 1 гига сурф-390 ден, х24 месеци = 23.520 ден,тоа е минимум што треба да платиш,ем ако надминеш претплата,ем ако закасниш да платиш некад,ем ова она ете ти уште пари.
и да доплатам уште скоро толку за телефон? нееее..
Само да одбијам интернетот од претплата и ке го купам телефонот од мобилара,а нет имаш кај сакаш веќе низ град.тој дајл-ап нет од Вип не ми треба,нека си го чуваат-не па за тие пари!
порано припејдот беше сезонски,летни промоции,есенски промоции кои траеа не повеќе од 1 месец,од 2009 до сега трае промоцијата 1 ден кон сите,кажи ми зашто да правам договор при таков припејд кој немаат намера да го сменат?

Член од
22 април 2005
Мислења
1.338
Поени од реакции
505
Ке одам у припејд кај што нема да ме условува да сменам претплата или да потпишам 24месеци договор со ѓаволот.
А телефон,не ми треба беспари,не сум дојден до таму фала Богу да чекам од Вип да ми дадат бесплатен телефон,ама нема да ми наплатат фул цена на телефон кој реално во мобиларите е поефтин а во соседните земји операторите го даваат беспари или со минимална доплата со уште еден куп бенефиции.
проста математика: претплата 590 ден, 1 гига сурф-390 ден, х24 месеци = 23.520 ден,тоа е минимум што треба да платиш,ем ако надминеш претплата,ем ако закасниш да платиш некад,ем ова она ете ти уште пари.
Само да одбијам интернетот од претплата и ке го купам телефонот од мобилара,а нет имаш кај сакаш веќе низ град.тој дајл-ап нет од Вип не ми треба,нека си го чуваат-не па за тие пари!
порано припејдот беше сезонски,летни промоции,есенски промоции кои траеа не повеќе од 1 месец,од 2009 до сега трае промоцијата 1 ден кон сите,кажи ми зашто да правам договор при таков припејд кој немаат намера да го сменат?
Poubavo ne mozese da kazes.Bravo.I jas bev vo istata situacija.Bev postpaid 2 godini, niednas nemav zakasneto, pravev smetki nekogas i ogromni, doagja vreme za prodolzuvanje nikakva beneficija i otidov prepaid,.e sea koga ke vidat deka anmesto 3.000 mesecna smetka, ke pravam maksimum 400 denari na pripejd, pa neka im bide.Balkanskiot mentalitet mora da se smeni, site operatori mislat deka nie zavisime od niv a zaboravaat deka tie zavisat od nas.ZA MOI PARI OD DJEB NIKOJ BRE NEMA DA ME DUPI!

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Значи прво да ти кажам дека потполно се согласувам со тебе.
Но, ако сакаш да земеш нешто поасален телефон скоро секаде е нормално да си платиш. Цените на апаратите во другите (западни) држави се малку поефтини ама тоа си го диктира и пазарот. Голем број на корисници, поголем број на продадени апарати. Кај нас цените на апаратите со договор на 2 години се отприлика 100-200 евра поефтини отколку да ги купиш како само апарат. Еве еден пример за Samsung Galaxy S3 во УСА, на договор е 280$ и плус нормално претплата секој месец.
Значи да повторам, би сакал да даваат ефтино телефони или некој попуст поголем со оглед на тоа што се врзуваш на нив на две години, ама операторите се големи играчи, они ги продаваат апаратите најчесто и можат да диктираат услови.

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Значи прво да ти кажам дека потполно се согласувам со тебе.
Но, ако сакаш да земеш нешто поасален телефон скоро секаде е нормално да си платиш. Цените на апаратите во другите (западни) држави се малку поефтини ама тоа си го диктира и пазарот. Голем број на корисници, поголем број на продадени апарати. Кај нас цените на апаратите со договор на 2 години се отприлика 100-200 евра поефтини отколку да ги купиш како само апарат. Еве еден пример за Samsung Galaxy S3 во УСА, на договор е 280$ и плус нормално претплата секој месец.
Значи да повторам, би сакал да даваат ефтино телефони или некој попуст поголем со оглед на тоа што се врзуваш на нив на две години, ама операторите се големи играчи, они ги продаваат апаратите најчесто и можат да диктираат услови.

Ајфон во УСА е беспари или доплата од 200 долари ама на било која претплата,а не овде ми вика секој телефон за 0 денари,ама претплата 4000 ден месечно, х 24 месеци? 100 000? а телефонот кошта 30 000? кај е субвенцијата тука? мислиш дека си добил нешто гага?
Ем не зборам за такви земји со такви продажби,земи ја за пример Словенија,приближен број население,цени упола ако не и повеќе.Телефоните воглавно бесплатни или со минимална доплата.
Се сеќавам другарот во Лондон пред 2 години,Нокиа Е71 земаше на договор од 3 месеци,и на секое обновување му даваа таков гратис а кај нас беше со доплата од 15,000 ден на претплата од 1200 ден без интернет.другарот беше на претплата од 20 фунти со 2 гб интернет и уште еден куп поволности.кај нас за 3 месеци договор го наплакјаат по фул цена,односно тогаш 23,000.
па сега види ти кој пазар сме ние и кои поволности ги имаме.

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Ајфон во УСА е беспари или доплата од 200 долари ама на било која претплата,а не овде ми вика секој телефон за 0 денари,ама претплата 4000 ден месечно, х 24 месеци? 100 000? а телефонот кошта 30 000? кај е субвенцијата тука? мислиш дека си добил нешто гага?
Ем не зборам за такви земји со такви продажби,земи ја за пример Словенија,приближен број население,цени упола ако не и повеќе.Телефоните воглавно бесплатни или со минимална доплата.
Се сеќавам другарот во Лондон пред 2 години,Нокиа Е71 земаше на договор од 3 месеци,и на секое обновување му даваа таков гратис а кај нас беше со доплата од 15,000 ден на претплата од 1200 ден без интернет.другарот беше на претплата од 20 фунти со 2 гб интернет и уште еден куп поволности.кај нас за 3 месеци договор го наплакјаат по фул цена,односно тогаш 23,000.
па сега види ти кој пазар сме ние и кои поволности ги имаме.
Види, јас ти кажав и претходно, те подржувам во тоа што го бараш од операториве, ама некои работи се нереални. Можеби кај нас најдобар ваков систем има T-Mobile, каде што имаш поени кои можеш да ги претвориш во пари и да ти излезе поевтино телефонот, или после 24 месеци да ги искористиш како претплата. Плус, ти нудат опција да го земеш телефонот на рати (на сметка), а ВИП тоа не го нудат и не ми е јасно зашто, како да се плашат некој да не ги заебе.
Во врска со цените на телефоните, мислам дека не си во право. Точно дека можеш да земеш телефон за 1 евро или долар, ама тоа е на некоја јака претплата секогаш. И кај нас во ВИП на пример имаш тарифа од 2.500 денари и го добиваш телефонот за без пари. Тоа ти се 41 евро, а телефон гратис. Еве ги спомна Словенија и Англија. Ти праќам линкови од Галакси С3 кај нив како е. Ама примети ја и претплатата, не само цената.
http://www.mobitel.si/telefoni-in-naprave/aparati.aspx?aid=1861&pu=0
http://www.simobil.si/sl/mobilePhones.cp2?uid=833FE21C-5EEF-B969-A689-F9B2E9069F1B&linkid=phone&cid=308ED48E-9A30-57B0-F1D0-37BDD9C2898F&tab=1
http://www.o2.co.uk/
http://www.vodafone.co.uk/brands/samsung/galaxy-s3/index.htm?icmp=int-vod-hpg-hb-bt1
http://www.t-mobile.co.uk/shop/pay-monthly/samsung-galaxy-s-iii-pebble-blue-16gb/
За Нокиата си во право, јас ја земав истата кај нас, на договор од 2 години и доплатив 15.000. Ама имав послаба претплата, на поголема, телефонот би бил поевтин.
Значи вака гледано, на ВИП им недостасува плаќање на телефон на рати на сметка, некој вид на лојалност бонус како тој на T-Mobile, затоа што вака те третираат како нов корисник. И да го средат тој скапан мобилен интернет. За ова последново само треба да си платат за лиценца, а изгледа не сакаат.

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Вака да ви кажам.. Во Т-Мобиле за секое продолжување на договор пошто си постојан корисник добиваш попуст од 1000 денари за телефон.. Ама јас вчера ојдов да го продолжам договорот и пошто овој ми е 4-ти пат да го продолжам договорот ми дадоја можност за тарифата од 600 денари месечно да одберам бесплатни разговори во вредност од 7000 денари, беслплатен телефон по мој избор HTC EXPLORER, LG E510, SONYERICSSON LIVE WITH WALKMAN или BLACKBERRY CURVE 3G 9300, или мобилен телефон со доплата по мој избор со попуст од 50%.. Значи ако во тарифава ме коштал 10 000 денари, сега ме кошта 5000.. Исто така можам да ги искористам и поените. Ми кажа дека 5000 поени ми се 1000 денари, не е кизнит шо, ама не е ни малце.. Јас за телефонот за кој што спремав 10 000 за да го купам, сега ме кошта 4 000, и сум задоволен.. Зато Т-Мобиле го редам пред Вип и Оне, вистина е дека можеби се малце по скапи во разговорите кон другите оператори (малце минути даваат), ама се каде каде по стабилни.
Еве пример за Вип, познавам еден куп луѓе кој при подпишување нов договор, вработениве му нудат само некој си посран Алкател со wi-fi, и му вртет муабети дека само тој го имаат или дека тој ги следвит..

Член од
20 јануари 2009
Мислења
655
Поени од реакции
539
Кога ВИП ја понудија пола месечна претплата на тогашните Смарт тарифни модели, растурија!!! И со трчање ојдов склучив договор.
Сега, по скоро 2 години, ВИП:
-Не ми дава да го продолжам договорот на истата претплата порано од 1 месец пред истек на договор, а за префлрување на новите (глупи) Фри тарифи 3 месеци пред истек на договор
-никаква бенифиција на и таквите скапи телефони
-за да дојдиш до саканиот телефон, треба да туриш гориво во колата и екскурзина низ цела Македонија, зошто поинаку нема да откриеш кај го има твојот посакуван телефон и дали воопшто го има на залиха, шо не е случај со Оне и ТМобиле.
-понудата му остана на глупите алкателчиња за 0 денари кој очигледно никој не ги купва.

и зошто да останам јас сега на ВИП?
Другар мој, има број на пост пејд на ТМобиле, поќе од 3 години, но не е на договор, и сега му вадат понуда на телефони кој можи да ги добие за поволна цена: HTC One V - 3500 денари, доколку го продолжи договорот на претплата од 600 денари со вклучени 1000 мин кон ТМобиле/ТХоме и 100 мин кон другите мрежи + можи да ги искористи и поените за дополнителен попуст од 2000 денари, и фактички телефонот го добива за 1500 денари. А VIP истиот телефон, на претплата од 600 денари и продолжување на договорот, би го добил за 8000 денари. Е сега, навистина има разлика, + горенаведеното го нема во Т-Мобиле. Му рекоа, дека доколку го сака телефонот, ќе извршат нарачка и за 2-3 дена ќе го добијат. А ВИП?? Треба да се деси чудо за да го продолжам договорот на ВИП.

Username1

шо е бе?
Член од
2 март 2012
Мислења
585
Поени од реакции
551
Види, јас ти кажав и претходно, те подржувам во тоа што го бараш од операториве, ама некои работи се нереални. Можеби кај нас најдобар ваков систем има T-Mobile, каде што имаш поени кои можеш да ги претвориш во пари и да ти излезе поевтино телефонот, или после 24 месеци да ги искористиш како претплата. Плус, ти нудат опција да го земеш телефонот на рати (на сметка), а ВИП тоа не го нудат и не ми е јасно зашто, како да се плашат некој да не ги заебе.
Во врска со цените на телефоните, мислам дека не си во право. Точно дека можеш да земеш телефон за 1 евро или долар, ама тоа е на некоја јака претплата секогаш. И кај нас во ВИП на пример имаш тарифа од 2.500 денари и го добиваш телефонот за без пари. Тоа ти се 41 евро, а телефон гратис. Еве ги спомна Словенија и Англија. Ти праќам линкови од Галакси С3 кај нив како е. Ама примети ја и претплатата, не само цената.
http://www.mobitel.si/telefoni-in-naprave/aparati.aspx?aid=1861&pu=0
http://www.simobil.si/sl/mobilePhones.cp2?uid=833FE21C-5EEF-B969-A689-F9B2E9069F1B&linkid=phone&cid=308ED48E-9A30-57B0-F1D0-37BDD9C2898F&tab=1
http://www.o2.co.uk/
http://www.vodafone.co.uk/brands/samsung/galaxy-s3/index.htm?icmp=int-vod-hpg-hb-bt1
http://www.t-mobile.co.uk/shop/pay-monthly/samsung-galaxy-s-iii-pebble-blue-16gb/
За Нокиата си во право, јас ја земав истата кај нас, на договор од 2 години и доплатив 15.000. Ама имав послаба претплата, на поголема, телефонот би бил поевтин.
Значи вака гледано, на ВИП им недостасува плаќање на телефон на рати на сметка, некој вид на лојалност бонус како тој на T-Mobile, затоа што вака те третираат како нов корисник. И да го средат тој скапан мобилен интернет. За ова последново само треба да си платат за лиценца, а изгледа не сакаат.

Друже,правиме споредба во стандарди неспоредливи со нашиот,наведените земји од линковите имаат најмалце 3 пати поголем стандард од нашиот,а имаме слични претплати.
Ако правиме претплата според стандард,не треба да плаќаме повеќе од 1000 денари на најголемата претплата,а што се лакоми нашиве,лакоми се. Вип е убедливо најшкрт за телефони,верувај ми работев таму и знам многу добро. Телефоните ги носат незнам од каде ама се тешка кинештина што немаат врска со квалитет. исклучок се некои модели кај што стварно изджливи се и нема збор. пример пред 5 години,земав Самсунг Е-250 од Т мобиле,после една година кога дојде вип го нудеа истиот тел,го земав за мајка ми. разликата во телефоните беше огромна,овој од вип ко да беше праен со пластика од канче кисело млеко и се расипа нормално за 2 месеца. Вип оди на варијанта ефтини телефони или бесплатни за луѓето кои немаат пари за скап телефон или воопшто не им треба таков.

Член од
1 февруари 2009
Мислења
289
Поени од реакции
236
За да се префрлам од оне на вип ми бараат и лична карта и пасош или возачка, значи два документи за идентификација, абе само да се комплицира работата...
Ајде за мене не е проблем јас имам, сега треба да вадам уште два пасоши за домашниве...хм значи по 2-3000денари плус да чекам уште 2-3,4 месеци за да излези пасошот па потоа да одам да се префрлам ....лудница, сега да поддадам за бугарски пасош побрзо ќе ми стаса отколку македонскиот да тибам државата

Kajgana Shop

На врв Bottom