Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Fortune

шодаенешчо
Член од
9 мај 2005
Мислења
12.493
Поени од реакции
183
Олабавете ало!!!

F

filmadzijka

Гостин
Правото на абортус е едно од човековите права. Може за некого звучи апсурдно но абортусот честопати е хумана одлука. Пред се во случаи кога плодот „е со грешка“. Жаргонот е суров, но таква е и реалноста. Ке го осудите некого (што сеуште не е ништо друго освен купче клетки) на „полуживот“ затоа што „не сте убијци“, затоа што сте „хумани“. Да, после, кога тоа нештото ќе стане човек и ќе се роди , вие ќе живеете во полна смисла на зборот, а тој/таа ќе ве гледа.
Хумано , нема што.
Второ, го оправдувам и во случај на несакана бременост. Еве зошто:
Половина теми овде се за секс, и нив ги елаборираат малолетници. Ќе се правам наивна и ќе претпоставам дека само една десеттина од таа половина имаат редовно односи, не е битно дали со истиот или со различни партнери.
Да речеме дека секој стоти (!) однос резултира со зачнување.
Колку малолетнички треба да го пренасочат својот живот (а често и животот на партнерот кој немал никакви сериозни намери) и на 14, 15, 16, 17 ... да станат мајки, очајни домаќинки, готвачки, перачки, и додека нивните другарки си фураат младоста, тие дома се тешат со сапунски опери и се надеваат дека за нив уште не е се завршено.
Или можеби тука бабите и дедовците ќе бидат вистинските родители - тие што ќе го одгледуваат и воспитуваат внучето!?

Ljupco

...ExtraVagant...
Член од
20 јули 2006
Мислења
1.810
Поени од реакции
12
filmadzijka напиша:
Правото на абортус е едно од човековите права. Може за некого звучи апсурдно но абортусот честопати е хумана одлука. Пред се во случаи кога плодот „е со грешка“. Жаргонот е суров, но таква е и реалноста. Ке го осудите некого (што сеуште не е ништо друго освен купче клетки) на „полуживот“ затоа што „не сте убијци“, затоа што сте „хумани“. Да, после, кога тоа нештото ќе стане човек и ќе се роди , вие ќе живеете во полна смисла на зборот, а тој/таа ќе ве гледа. хумано , нема што.
Второ, го оправдувам и во случај на несакана бременост. Еве зошто:
Половина теми овде се за секс, и нив ги елаборираат малолетници. Ќе се правам наивна и ќе претпоставам дека само една десеттина од таа половина имаат редовно односи, не е битно дали со истиот или со различни партнери.
Да речеме дека секој стоти (!) однос резултира со зачнување.
Колку малолетнички треба да го пренасочат својот живот (а често и животот на партнерот кој немал никакви сериозни намери) и на 14, 15, 16, 17 ... да станат мајки, очајни домаќинки, готвачки, перачки, и додека нивните другарки си фураат младоста, тие дома се тешат со сапунски опери и се надеваат дека за нив уште не е се завршено.
Или можеби тука бабите и дедовците ќе бидат вистинските родители - тие што ќе го одгледуваат и воспитуваат внучето!?
...malolentincki vikash a???...e kolku interesna rabota...imashe zakon za maloletnichki seks...ili koa nekoja ti se sviga a e maloletna si vikash batali ...ne e "legalna"...ne se lezi...e sea zasto da zabremeni maloletnichka???...vremeto si nosi svoi kodeksi na ponashanja...ako saka nekoja maloletnichka ili nekoja sto ne se oseka deka e spremna da chuva deca vo brak ...neka ne se lezi(poshto se deshavava neli da se zabremeni)...stisnati nodzinja najbolja kontracepcija- apstinencija...a mladosta se fura na pravilen nachin a ne so furanje sve zivo i divo...zasto nema i "dzonka do gusha i u raju dusha"...nebiva...i ushte neshto...ne sum za abortus zasto moze i da ne se rodi posle toa...ke se upropasti sve posle toa...bolje e da rodish dete i da si ziveesh za nego otkolku nikogash i da ne ja osetish smislata na zivotot...i ne e vo red samo zenskoto da odluchuva za abortusot...poshto ne e samo na zenata deteto...zenata go raga i go izrasnuva deteto kako majka ...megutoa zivotot mu go dava tatkoto...ova se da predpostavime deka e vo nekoi normalni uslovi poshto ima i nekoi nesakani raboti sto se sluchuvaat...vo tie sluchaevi da so preporaka od doktor ili psihijatar- da -se odobruva abortusot...

Член од
13 октомври 2007
Мислења
69
Поени од реакции
7
abortus-nikako.toa dete ne e vinovno sto vie ste se odnesuvale neodgovorno i zosto ono da plati so svojot zivot poradi vasa greska?ne go opravduvam,nemozam ni da zamislam kako moze nekoj da pomisli na takvo nesto

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
abortus-nikako.toa dete ne e vinovno sto vie ste se odnesuvale neodgovorno i zosto ono da plati so svojot zivot poradi vasa greska?ne go opravduvam,nemozam ni da zamislam kako moze nekoj da pomisli na takvo nesto
Извини,ама детето повеке ке пати ако биде родено и мајка му да не го сака.Подобро е неговиот живот да заврши уште пред да почнал,така ни оно нема да страда поради недостиг на љубов,ни па мајката ке мора да се мачи со одгледување на дете кое не го посакувала...

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Izvini fabulous, nikako ne se slozhuvam so tebe. Ednostavno ne e podobro kako shto argumentirash. Podobro e deteto da zhivee namesto da e ubieno i da ne odluchuva nekoj predvreme za nego dali toa kje strada il ne. Zhivot...

Filmadzika: ne postoi pravo na abortus. Toa da go izbrishesh od glavata bez razlika so shto te klukaat propagandnite ideologii denes. Osnovnite chovechki prava se numerirani i nekakvo pravo na abortus ne e edno od niv!

A od mnogute nehumani odluki, posebno abortusot ne e humana odluka i praksa.

Вампирката

Well, I tried to say there's nothing wrong with me
Член од
20 мај 2006
Мислења
3.819
Поени од реакции
95
за арботус зборевме во школо...немаше многу комуницирање али јас зборев за секој пример...

пр1:Девојка на моја воздраст силувана од стар пијаница,човек кој не го познава...човек од улиците што ми направиле
-Нормално дека би арботиралаиако да напоменатм Арбортусот за мене е грев...и јас сум против али во оваа ситуација веќе нормално дека би арбортирала...Прво поради тоа што детето што ќе се роди може да биде и фалично поради тоа што човекот бил пијаница....Потоа ќе бидам премногу мала за да родам дете за кое треба да се грижам сама без татко....како ќе му објаснам на детето коа ќе порасне кој му бил татко...и многу други работи

пр2:Мајката забременила али е премногу стара за да го роди тоа дете...односно бира помеѓу нејзиниот живот или животот на детето...секако тука има улога и мажот да и помогне со ситуацијава!Арбортира и си го спасува нејзиниот живот или го раѓа детето и умира...Да напоменам дека имаат и 2 деца!
Што би направиле вие?
-Ако го родам и починам мажот ќе мора сите 3 деца да ги израсне сам без мајката што и не би било така лесно...бебето мора да се дои...Ако се арбортира с знае продолжуваат понатаму...нависина јас би арбортирала и во оваа ситуација...неможам да го оставам сопругот сама со 3 деца....сепак им треба и мајка покрај себе!

пр3:дечко и девојка сеуште во врска(некаде околу 20 годишни или помалку)...девојката забременува! И двајцата сакаат тоа дете да се роди...но родителите се против тоа односно сакаат девојката да арбортира....
-Би го родила...јас мислам иако родителите не ме подрќуваат сега во тоа дека ќе ме подржат кога детето ќе биде родено....несакам кога ќе арботирам да размислувам ШТО АКО го родев...плус при арботација може да се стане и стерилен односно да неможеш да забремениш...

ова се моите мислења сега засега....

Ivy_K

/
Член од
29 мај 2006
Мислења
1.206
Поени од реакции
16
Убави мислења:) и јас се согласувам зашто да е грев ако не се роди???? А поголем е грев да го родиш и да го дадеш у дом или пак да живее живот никаков!!!!!!!

Член од
13 октомври 2007
Мислења
69
Поени од реакции
7
Извини,ама детето повеке ке пати ако биде родено и мајка му да не го сака.Подобро е неговиот живот да заврши уште пред да почнал,така ни оно нема да страда поради недостиг на љубов,ни па мајката ке мора да се мачи со одгледување на дете кое не го посакувала...
epa togas taa "majka"trebala da bide svesna za svoite postapki.uste vo momentot koga ke odlucime da bideme seksualno aktivni treba da bideme svesni za posledicite a ne da uzivame,a na smetka na toa nekoj da plaka so zivot

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
No fakt e deka ne se svesni za postapkite ili se neodgovorni, deka vladee rasulo vo odnosite.

Iva Skorpija: Zoshto bilo grev ako ne se rodi deteto t.e. ako e abprtirano?!?!? Ajde retorichki da ti odgovoram: ONAKA!

Isto taka e fakt deka sluchaite pod 1 i 2 koi shto gi naveduva The Vampire ne se ni 1% od praksata na abortus (i da se povekje, ne se menuva principot). Znachi pod 1 i 2 se iskluchoci za koi i reba da se abortira ako ima potreba ili ako se saka. A primerot pod br. 3, nema shto da se meshaat roduteli vo odluki na polnoletni lica, kakvi se tie seljachki odnosi?!? Da te prisilat na abortus ne mozhat, no mozhat da prestanat da komuniciraat so tebe. Sepak i toa ne opravduva unishtuvanje na chovechki zhivot!

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Колку ли само Мисирков има право!
Ива го нарекува „грев„ а уствари нема појма шо претставува зборот грев!!!!
Се имам изјаснето за абортусот во многу постови и ни 50 примери не би ми го промениле мислењето.
За филмаџиката и постот...:nesvest:
Секој зачнат ембрион е знак на живот,борба за живот кој НИКАКО не смее да се уништи ради своите егоистички,лекопромислени потреби.

F

filmadzijka

Гостин
Од Мисирков за Filmadzika: ne postoi pravo na abortus. Toa da go izbrishesh od glavata bez razlika so shto te klukaat propagandnite ideologii denes. Osnovnite chovechki prava se numerirani i nekakvo pravo na abortus ne e edno od niv!

A od mnogute nehumani odluki, posebno abortusot ne e humana odluka i praksa.[/quote]
------------------------------------------------------------
Право на абортус, право на репродукција, право на планирање на семејството, право на личен избор (дали, кога, со кого ќе имам и со кого ќе одгледувам потомство), ... Тоа е дел од моите (и твоите)човекови права, јас во нив верувам, за мене тие се право и правда и оправдување.
И ич не ме интересира дали некаде се „нумерирани“.
Тоа е моето мислење, па кој сака нека паѓа во несвест.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Право на абортус, право на репродукција, право на планирање на семејството, право на личен избор (дали, кога, со кого ќе имам и со кого ќе одгледувам потомство), ... Тоа е дел од моите (и твоите)човекови права, јас во нив верувам, за мене тие се право и правда и оправдување.
И ич не ме интересира дали некаде се „нумерирани“.
Тоа е моето мислење, па кој сака нека паѓа во несвест.
Право на ЖИВОТ !Каде е тоа право???Тоа право го има секој или се лажам:toe:
И да,ќе биде „нумерирано„ цел живот во твојата глава ако барем има малку човечност,љубов и чувствителност во тебе.Абортусот или по мое кажано убиство на еден живот трае пола саат,но последиците те гонат цел живот како што реков погоре ако ги имаш сите наведени особини.
И не да паѓам у несвест ми се повраќа од такви егоистични правдини!

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Mozebi e egoizam. Mozebi sekoe zachnato dete treba da se rodi. Negoviot zivot, negovata idnina, makata i verojatnosta za toa do koga ke prezivee ako se rodi, vo uslovi vo koi e samo teret, se nishtozni sprema 'zivotot'.
Po mene ova prashanje, za zal, ne se reshava so moralni zalopojki. Za idnite majki da ragjaat, poddrshkata, barem vo reoni slichni na Makedonija, chesto ne mozat da se najde vo semejstvoto. Surovo? Realno.
Zrela i finansiski jaka drzava e edinstvena sila koja, dokolku i e toa vo interes, moze da poddrzi i organizira zgrizuvanje na decata koi se rodeni vo familii koi ne mozat da gi izdrzat.
Degutantni se retorikite od tipot 'zoshto ne si mislela'. Za dete se potrebni dvajca, a dobro znaete koj e vo podobra sostojba da 'ischezne' koga gluposta ke se napravi.
Iskreno me interesira, kolku od 'pobornicite za zivot' nekogash bile vo sostojba da donesat ili da svedochat kako se nosi odluka za abortus?

Kajgana Shop

На врв Bottom