Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Dzish напиша:
Не си ич во право. Ако те сватив добро жената прави што сака? Е не е така. Таа не го направила сама детето така да не е надлежна сама да одлучува за еден живот. Во секој случај одлуката дали да има абортус или не треба да ја донесат двајцата ”играчи” во тангото. Инаку донекаде го оправдувам абортусот, ама не целосно.
Еве уште еднаш.

Може да го консултира мажот..ако сака.
Но финалната одлука е нејзина и само нејзина.
Мажот нема никакво право врз ембрионот,бидејќи се работи за нешто во телото на жената, кое не е делливо и не припаѓа на двајцата, туку е само нејзино.
Сега откога ќе се роди детето мажот има задолжение да помага при негово израснување, сакал го тоа или не.

јахутерминал

impressed by gay people
Член од
26 јануари 2007
Мислења
778
Поени од реакции
7
Никола напиша:
Еве уште еднаш.

Може да го консултира мажот..ако сака.
Но финалната одлука е нејзина и само нејзина.
Мажот нема никакво право врз ембрионот,бидејќи се работи за нешто во телото на жената, кое не е делливо и не припаѓа на двајцата, туку е само нејзино.
Сега откога ќе се роди детето мажот има задолжение да помага при негово израснување, сакал го тоа или не.
LOL, не смее да се меша дали да се роди, а после да го израснува. Брат глупости шлапаш, ај молим те разбуди се, и гледај ја реалноста. Нејзино било детето, кур било нејзино, а мажот што кур правел, и тој е дел од исходот.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
јахутерминал напиша:
LOL, не смее да се меша дали да се роди, а после да го израснува. Брат глупости шлапаш, ај молим те разбуди се, и гледај ја реалноста. Нејзино било детето, кур било нејзино, а мажот што кур правел, и тој е дел од исходот.
Чисто правно објаснувам, не знам каде се збуни.
Иако ме мрзи да се расправам, но бидејќи овие работи очигледно не ви се јасни, ќе напишам уште еднаш.

Жената одлучува дали ќе абортира. Никој друг нема право да и се меша во одлуката.
На пример мажот да не го сака дете, ако истото биде родено, тој ќе биде обврзан да се грижи за него, преку алиментација например.
Така стојат работите, во реалноста.

Dolphin

Pirate of the Caribbean
Член од
3 март 2005
Мислења
1.296
Поени од реакции
57
Wishfull thinking.

И јас сум машко и мене не ми е право, али не дебатирајте џабе, кога Никола е у право. И тоа не е став негов, туку закон бе луѓе!!!

Ljupco

...ExtraVagant...
Член од
20 јули 2006
Мислења
1.810
Поени од реакции
12
Dolphin напиша:
Wishfull thinking.

И јас сум машко и мене не ми е право, али не дебатирајте џабе, кога Никола е у право. И тоа не е став негов, туку закон бе луѓе!!!
..da be majku mu...zasto e taka vakjda deka majka moz da bide samo edna a tatkovci poveke...valjda radi toa e taka toa...bezveze...i praish na nekoja dete...i teknue na nejze-op shalili smo se nemoze sea... ja ke abortiram poshto taka sakam i sakam da ne bidam sega majka i da ne rodam sega dete i ke stanam majka ja koga sakam i koga ja ke bidam spremna-i ti masko(tatko biloloshki) edno nemozesh tuka da napravish nishto u vrska so toa-aj magla da ne te vidam vishe ne otekuvaj...e kaj e sea tuka ramnopravnosta na polovite...cvrc...

јахутерминал

impressed by gay people
Член од
26 јануари 2007
Мислења
778
Поени од реакции
7
Dolphin напиша:
Wishfull thinking.

Знаеш дека у законот има дупки. Нема никаква рамноправност. Ама ретко некој да го почитува законот. Ти викај си според Устав овака онака, ама у реалност не е така.

Член од
30 јануари 2007
Мислења
80
Поени од реакции
0
јахутерминал напиша:
Знаеш дека у законот има дупки. Нема никаква рамноправност. Ама ретко некој да го почитува законот. Ти викај си според Устав овака онака, ама у реалност не е така.
Ај замисли друга ситуација. Се случила несакана бременост. Таа му ја соопшува ,,радосната,, вест. А тој се оградува од секаква одговорност и ја остава сама да донесе одлука, нели , не е он труден, нема он да оди да му гребат зидови од матка или да го носи 9 месеци:toe:( ова е реалност , знаеш?). Каде е тука рамноправноста?

Ljupco

...ExtraVagant...
Член од
20 јули 2006
Мислења
1.810
Поени од реакции
12
ednagood напиша:
Ај замисли друга ситуација. Се случила несакана бременост. Таа му ја соопшува ,,радосната,, вест. А тој се оградува од секаква одговорност и ја остава сама да донесе одлука, нели , не е он труден, нема он да оди да му гребат зидови од матка или да го носи 9 месеци:toe:( ова е реалност , знаеш?). Каде е тука рамноправноста?
...tochno e deka e najchesto taka(na zalost)...megutoa moze da bide i obratna situacija...neli???...kade e pa sega ramnopravnosta???...znachi haos...koj sto saka neka si pravi...epa treba malce mislenje i karakter za da se izbegnat takvi situacii...se u svoe vreme...nesakani raboti se sluchuvaat po definicija najchesto na lakomislenite i lakomite luge po karakter...

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
ednagood напиша:
Баш поради оваа причина законите се такви какви што се. На некој може да не му се допаѓаат и да не е задоволен од нив, но алтернативата е многу полоша.
Yahoo човек, работи на менување на законот тогаш, ако не ти се допаѓа.
Правото на глас на мажот во ваква ситуација..хаха

T

trilobite

Гостин
Контрадикторен си.Едно збориш овде,друго на блогот.

Отсеа прво ќе гледам дал си доле па ќе постирам,вака ќе те чекам до утре.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
trilobite напиша:
Отсеа прво ќе гледам дал си доле па ќе постирам,вака ќе те чекам до утре.
Види тоа што го објаснувам правниот аспект тука, не значи дека го оправдувам абортусот.
Тој е зол по толку многу начини.

T

trilobite

Гостин
Ту си птицо!!
Батали правниот аспект,тој е полезен за безизлезни или пат ситуации(одпосле),но не е скроен да влијае на одлуката на поединката за ваков чекор.
Не зборам ја за последниве постови,имаш постари крволочни коментари неколку страни понапред.
Ако си сменил став у меѓувреме,тоа е друго Д.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
trilobite напиша:
Ту си птицо!!
Батали правниот аспект,тој е полезен за безизлезни или пат ситуации(одпосле),но не е скроен да влијае на одлуката на поединката за ваков чекор.
Не зборам ја за последниве постови,имаш постари крволочни коментари неколку страни понапред.
Ако си сменил став у меѓувреме,тоа е друго Д.
Не сум променил став. Неморалноста и кукавичлукот ми се најомразени работи. Она кое последно пишев беше слободата на однесување.
Така е денес дефинирано општеството, освен Ирска мислам ниедна држава во Европа не става скрупули околу ова прашање.

T

trilobite

Гостин
Никола напиша:
Не сум променил став. Неморалноста и кукавичлукот ми се најомразени работи. Она кое последно пишев беше слободата на однесување.
Значи оправдуваш дисекција на фетус?Не те сваќам?Кое се важи,старото или новото?
Неморалност...во други ситуации сме разговарале за теми од морален карактер и ми збореше дека е тоа релативен поим ко што се сеќавам.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
trilobite напиша:
Значи оправдуваш дисекција на фетус?Не те сваќам?Кое се важи,старото или новото?
Неморалност...во други ситуации сме разговарале за теми од морален карактер и ми збореше дека е тоа релативен поим ко што се сеќавам.
Моите размислувања се само мои, нема да ги раздавам по форуми.
Кога коментирам гледам да земам некоја страна и да ја бранам до кога ќе бидам расположен за тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom