Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Ljupco

...ExtraVagant...
Член од
20 јули 2006
Мислења
1.810
Поени од реакции
12
Никола напиша:
Види тоа што го објаснувам правниот аспект тука, не значи дека го оправдувам абортусот.
Тој е зол по толку многу начини.
...Niko...kolku strani ima zakonot???(neli isto kako medaljata sto ima dve strani)...ti bi trebalo da znaesh toa dobro...zakonot e za sirotinja brate...ova e edno prosto prashanje go koristat pravnicite kako nekoj kodeks na odnesuvanje i tolkuvanje na zakonot vo site zemji...zakonot se parite!!!...ako ja imam pari da platam nit ke lezam nit ke go vidi zenata deteto u zivotot...

Член од
17 април 2007
Мислења
102
Поени од реакции
0
Vo nikoj slucaj ne go opravduvam abortusot.So drugi zborovi toa se narekuva i ubistvo so namera i cel.

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.691
Поени од реакции
48.913
Доколку се согласни и двајцата и сметаат дека не се способни за таква обврска ,па нека не излеле тоа дете на свет ако треба да живее со двајца неспособни луѓе.Подобро нека го нема одколку цел живот да му кажуваат дека е грешка.А има многу лоши случаи кога некои девојки без да кажат се одлучуваат на таков чекор еден заврши тргично пред неколку години пред Мек Доналдсот во Аеродром дечкото ја уби девојката што му го абортираше детето---е тоа не чини!!

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
163
Воопшто не оправдувам! Абортусот е убиство! Што е криво бебето сега што некој се опијанил и се исклецкал без совест. А додека пак ако се работи за силување (не дај боже) повторно не оправдувам абортус. Ќе се снајде некако со помош од други. Луѓето треба да научат дека не можат да избегаат од своите одговорности! А ако е пак толку густо да стварно нема услови и родителите се неспособни нека се роди детето но нека го дадат на посвојување, иако сум и против тоа, тоа е единствено решение.

Член од
5 април 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
Definitivno protiv abortus.Kako prvoi znam deka ziveeme vo edno potesko vreme no toa ne e izgovor da se abortira,koga majkami ke mi kaze deka tie bile sest deca i ziveele desetpati pobedno od nas pa sepak opstanale,i kako vtoro dokolku ima ljubov pomegu tia dvajca negledam pricina deteto da bide abortirano,no i dokolku nema potocno dokolku e napraveno nesakajki neka bide rodeno i dadeno na posvojuvanje samo ne abortus.

Член од
1 мај 2007
Мислења
35
Поени од реакции
0
не оправдувам абортус, освен во случаи кога бебео може да биде опасно по живот на мајката, и би оправдала на пр. ако девојката има под 17 години

R

Razorblade Kiss

Гостин
Значи би оправдала абортус ако некоја девојка од 17 год за несреќа затруднела,па ајде да аботираме заради една непромислена постапка.Не велам дека животот ќе и биде ист како и пред тоа,но не заслужува тоа дете да биде лишено од живот само поради што типката сакала да оди на колеџ.
Има добар филм за тоа,за вредностите на човекот,и за тоа како една девојка и покрај тоа што беше бремена на 17 годипна возраст и беше најодлична во генерацијата,сепак го роди детето,и си живееше најнормално и си продолжи со колеџ
Е сега прашање е-колку тоа може да се примен и во реалноста?

Бејко

unregistered user
Член од
14 ноември 2005
Мислења
222
Поени од реакции
1
Не оправдувам: Не е морално да се одземе живот.
Оправдувам ако: се работи за тешки пореметувања на фетусот, ризично е по здравјето на мајката, зачнато е без љубов...
Не можам да се одлучам.

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
ФроскА напиша:
не оправдувам абортус, освен во случаи кога бебео може да биде опасно по живот на мајката
Сосема се согласувам со ова и сметам дека ова е случај кога абортусот е оправдан.

ФроскА напиша:
и би оправдала на пр. ако девојката има под 17 години
:nenene: Не би можела да најдам оправдување за ваквите случаи. Како и да е живееме во време во кое треба да сме сите свесни за последиците од нашите постапки.

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
m.. Opravduvam.. Ako ne e nekoj spremen da cuva dete.. Podobro da go abortira odkolku da neznae da go vospituva i napravi od nego dete bez celi vo zivotot i bez idnina.. Sepak.. Zavisi od situacija.. Ama sepak pa ne e sekoj za dete.. Sto ako go rodi.. Neznae da go odrzuva.. Ili ete.. Nema sredstva i deteto samo da pati do krajot na zivotot?.. PA i toa necini.. Ne e toa krivo..

Fluffy

Hellraiser
Член од
6 мај 2007
Мислења
1.373
Поени од реакции
16
Toa e mnogu individualna rabota.Sekoj moze da kaze opravduvam ili ne,ama rabotata ne e taka ednostavna.A kako toa najveke mashki ne opravduvaat??? I kolku ima zenski sho tipot kidnal koa kazale deka se trudni???

ЦРВЕНОКОСА

нескротлива
Член од
19 февруари 2007
Мислења
382
Поени од реакции
9
ако абортусот е убиство тогаш дркањето е геноцид!!!!!
јас сум за целосна поддршка на оние девојки или жени кои ке се решат на таков тежок и болен чекор поради оправдани причини.
на пример се враќам дома од град и некоја будала ме напаѓа во влезот од зграда и ме силува...после тоа откривам дека сум трудна и сеа треба да го родам и да си го упропастам животот??
или пак сум мајка на три деца и останувам пак трудна,а немам услови да родам и гледам уште едно дете...и треба да го родам за да мизеруваме сите заедно како едно големо срекно семејство???
има уште-јас сум трудна,ама лекарот ми кажува дека фетусот не е во ред и детето што ке се роди ке биде со ментален или физички инвалидитет...ама јас мајка сум..ке го родам и ке плачам секогаш кога ке го погледнам и ке се прашувам зошто мене???

на памет ми паѓаат уште милион причини поради кои сум дефинитивно ЗА абортус!!!!!!!!!!! и цврсто стојам на тоа мислење...зошто да си ја чукам главата кога се може да се реши за пола саат????

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
во врска со темава,сум За абортус(елаборат на мислењево покасно)

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
јахутерминал напиша:
Стави малку подлабоко деколте па ќе се намалат шансите за силување. LOL, ако не провоцираш никој не те задева.:smir:
Не знам што уопште ја замеша Црвенокоса тука, и зошто мора и по ваквите озбилни теми на личен ремет да се тера увек.
Разгледај малце по весници, по интернет, по други извори, ќе видиш дека жртвите не секогаш биле добри „цури“ со минич до пи* и длабоко деколте, туку многу често и прибрани, повлечени девојки, или постари (као позрели) „закопчани до врат“ жени, како и мали девојчиња на кои уште ни цициња не им пораснале. :wink:

На крајот на краиштата не е ни тоа темата, ама се почувствував провоцирана, иако не директно, па морав да реплицирам. :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom