Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Абортус = Убиство
(толку)
Мастурбација = масакр (онолку)

Оправдувам абортус. Од било која причина. Во модерната медицина повеќе не се практикува чекич у стомак, туку современ абортус. Шансите за губење на плодноста постојат сеуште, но искрено, попрво би абортирал на 18 и да немам никогаш, отколку социјалниот живот да го сведам на нула заради “грешка“. Едноставно немањето избор ме вади од кожа.

п.с. Отворен за спротиставени мислења... :pos:

Smasher

Професионален молер
Член од
27 јуни 2007
Мислења
811
Поени од реакции
9

Оправдувам абортус. Од било која причина. Во модерната медицина повеќе не се практикува чекич у стомак, туку современ абортус. Шансите за губење на плодноста постојат сеуште, но искрено, попрво би абортирал на 18 и да немам никогаш, отколку социјалниот живот да го сведам на нула заради “грешка“. Едноставно немањето избор ме вади од кожа.

масакр????
геноцид (ама подели го со 2 дека пола од хромозомите се пренесуваат) :pos::pos::pos2:
Сепак најдобро човек да внимава да не дојде до ситуации во животот за кои што можеби не е подготвен во моментот. Но безразлика колку ќе внимава пак има процент нешто да излезе непланирано. Се согласувам, но сепак останувам на ставот дека е убиство, тој човек што веќе е во развиток е убиен, а за методите - има, точно е дека сега се поусовршени.

Ајверсон

Confessions*
Член од
4 август 2007
Мислења
3.116
Поени од реакции
5
Ќе внимавате.. и готово.Ке нема потреба од абортус, сеа не признавам... ама не дај боже да се случи тогаш ке признавам.. :pos: :pos: ...што значи... зависи од ситуацијата..

mUv@ ThE DoGg

oLd ScHoOl PerSoN
Член од
29 септември 2005
Мислења
363
Поени од реакции
5
со многу луѓе сум се расправал на оваа тема и скоро никој не ме поддржува, порано и јас велев дека абортусот не е убиство, ама имав искуство кога во тегла видов малечко абортирано бебенце од 3 месеци на кое му се познаваа раце нозе глава и т.н. Е кога во тегла ќе видите нешто што е исто како нас само многу многу помало запрашајте се дали тоа е убиство или не. Ама сепак глупаво е да се коментира за тоа бидејќи има многу фактори кои влијаат на тоа дали да се аборитра или не, а пред се зависи од личноста, ако личноста не осеќа грижа на совест ок

Член од
6 мај 2006
Мислења
611
Поени од реакции
50
ахх темава.. Сакам бебиња, премногу.. Прескрекна ке бидам кога еден ден ке си имам едно свое, мало нешто што ке го сакам повеке од све на светот. Што ке биде дел од мене. Отсекогаш сум велела дека единсветната чиста вечна благородна и искрена љубов е онаа мајчинската. Но, факт е дека пред се треба да се мисли на се што може да му се овозможи на тоа дете пред да се донесе на свет. Јас сум рекла дека ке го направам тој чекор кога ке се чувствувам вистински емоционално и финансиски спремна. Го осудувам абортусот кога е без вистинска причина кога постојат услови а пак се одзема нечиво право за живот. Но една средошколка.. што ке прави таа со тоа дете... Ова во претходниот пост со фетус од 3 месеци ме згрози.. тоа нешто не би го оправдала ни под разно, ако не се мислело на време треба да се сносат последиците.. но ако се реагира на време веднаш после задоцнетиот менстурален циклус.. е до негде прифатливо кога веке нема друг избор

Член од
6 април 2006
Мислења
972
Поени од реакции
11
Ова во претходниот пост со фетус од 3 месеци ме згрози.. тоа нешто не би го оправдала ни под разно, ако не се мислело на време треба да се сносат последиците.. но ако се реагира на време веднаш после задоцнетиот менстурален циклус.. е до негде прифатливо кога веке нема друг избор
A zoshto da se snosat posledicite? Niv nema da gi snosat pomalku tie shto 'zgreshile', od kolku shto ke gi snosi maloto od 3 meseci. Ne razbiram koja e poentata, edno semejsto (a neretko i maloletna samohrana majka) da pati- za da nekoj, koj nikogash nema nitu da pomisli na niv, zadovoli nekakvi sopstveni moralni normi? :toe:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Сега од ова гледиште, значи без теретот на несаканата бременост, не ми се допаѓа идејата за абортус. Всушност, ми е итекако одбивна кога ќе го земам во предвид фактот дека ембрионот, или фетусот, се нешта на кои им е вдахнат живот, и постојат исто онака као што постојам јас или било кој друг. Но, ако по некоја случајност останам бремена, а не го сакам тоа(од какви и да е причини) не знам дали туку така ќе ја отфрлам помислата на абортус. И не знам дали абортирањето ќе ми личи на убиство или на спас.
Можеби ме силувале, па сум останала бремена. Можеби носам дете со некој деформитет, а не сум способна ни материјално ни емотивно да ми ја дадам грижата што ќе му биде потреба. И што тогаш? Кој мене да ме суди, или кој да одлучи место мене?Кој да пресече дека е неопходно и единствено правилно да го задржам бебето?
Штом моето тело е она во кое расте плодот, штом се храни со мојата крв, штом јас ќе поминам низ процесот на породување и штом јас сум таа која ќе треба после да се грижи за неговата благосостојба, а не било кој друг, тогаш и јас сум онаа која ќе ја донесе крајната одлука.
И ова важи за секоја друга трудница. Таа, и никој друг освен неа, ќе ги сноси физичките, емотивните и моралните последици од абортусот или изборот да го задржи детето, сеедно. Па чим е така, нема што други да држат предавања и да донесуваат одлуки, кога тие не осеќаат ништо на своја кожа.
Нема правилен или погрешен избор тука, ниту има што друг да оправдува или критикува. Таквите дилеми ќе ги има само онаа која абортирала и ќе мора сама со себе да си ги расчисти.

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43

Еве јас да ти се спротиставам...:pos:

Се изјаснив и пред тоа дека не оправдувам абортус. Се во животот се одвива онака како што ти ќе си направиш да се одвива. Спомна "грешка" и немање избор. Си имал избор. Барем изборот на контрацептивни средства е голем и пристапен секому. Си можел да направиш избор пред да го сториш самиот чин. Значи откако си го направил она што си го направил нема враќање назад. Биди способен и храбар да се соочиш со последиците на својата непромисленост.:smir:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Мислам дека не се работи за тоа дали требало да се пази или не. Секогаш и за СЕ треба... но кога веќе сме во ситуација да треба да одбереме, јас одбирам што одбрав. И државава можеше да има БДП од 3 илјади евра, ама ако си ја тупиме главата со тоа дали Бранко или Љубчо ја сј*баа, ќе си стоиме во место, и детето ќе ни се роди, односно ќе си умреме од глад, сиромашни. Можеби лоши споредби дадов... ама ме сфати.

Marinka

~petit etoile dans mon coeur~
Член од
7 март 2007
Мислења
590
Поени од реакции
2
Еве јас да ти се спротиставам...:pos:

Се изјаснив и пред тоа дека не оправдувам абортус. Се во животот се одвива онака како што ти ќе си направиш да се одвива. Спомна "грешка" и немање избор. Си имал избор. Барем изборот на контрацептивни средства е голем и пристапен секому. Си можел да направиш избор пред да го сториш самиот чин. Значи откако си го направил она што си го направил нема враќање назад. Биди способен и храбар да се соочиш со последиците на својата непромисленост.:smir:
Си слушнала за никогаш не викај никогаш???:uvo: :pos:

Чисто информативно дали знаеш зошто на кондомите пишува дека се 99% сигурни???
Зошто, а?
Епа комшинице под дејство на киселите сокови, кои ги испуштаат девојките за половиот акт може да настане нагризување на површината на кондомот, па некое немирно сперматозоидче да си го најде патот и оп трудна :baeh:

Инаку, сум против ама некогаш е навистина подобро да се абортира отколку малтретира. И тие деца треба да живеат во љубов, а не со мама и тато кој се земале поради бременоста кој се случила случајно, несакајќи, онака на брзинка во врска од типот one night stand... :tapp:

Член од
27 октомври 2007
Мислења
23
Поени од реакции
0
Апсолутно не точно.

Срцето почнува да чука околу 22 ден по забременувањето!Тоа ти е околу 3ипол недели.

Во 8 до 9недела(вториот месец) се развиват нервните келии во мозокот.

Во 12 недела(третиот месец) фетусот изгледа како мал човек!
итн...иако прескокнав многу работи кои се развиват во времето на тие три(3)месеци!Ако имате желба би ви го објаснила целиот развиток...ама и тоа е доволно:wink:

Izgleda kako mal covek, ama ne e covek.
Fetusot zavisi od teloto na zenata kako od zivotna potpora i fizicki e povrzano so nego so placenta i papok. Zdravjeto na fetusot e direktno povrzano so zdravjeto na bremena zena. Samo so ragjanje tie se razdeluvaat (9-ti mesec bremenost, vo slucai i porano). Togas toa stanuva covek i ako vo toj moment go ubiete ste izvrsile ubistvo nad covek.

Duri i zakonski, za da se stekne so pravna sposobnost potrebno e da se rodi zivo sustestvo vo covekolik oblik. Dodeka e vo teloto na majkata toa nema nikakva pravna sposobnosti zatoa sto ne e licnost. (ima samo edna pravna fikcija koje ne e vo konteks so temava)...
Vie ste go napravile vasiot izbor, ostavete gi drugite da go napravat nivniot.

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Мислам дека не се работи за тоа дали требало да се пази или не. Секогаш и за СЕ треба... но кога веќе сме во ситуација да треба да одбереме, јас одбирам што одбрав. И државава можеше да има БДП од 3 илјади евра, ама ако си ја тупиме главата со тоа дали Бранко или Љубчо ја сј*баа, ќе си стоиме во место, и детето ќе ни се роди, односно ќе си умреме од глад, сиромашни. Можеби лоши споредби дадов... ама ме сфати.
Виктор сам кажа секогаш и за се:wink:
Кога веќе нешто сум зачнала сигурно дека нема да сакам да го уништам. Право на избор тоа е...јас би го задржала, ти би за абортус.:helou:
Си слушнала за никогаш не викај никогаш???:uvo: :pos:

Чисто информативно дали знаеш зошто на кондомите пишува дека се 99% сигурни???
Зошто, а?
Епа комшинице под дејство на киселите сокови, кои ги испуштаат девојките за половиот акт може да настане нагризување на површината на кондомот, па некое немирно сперматозоидче да си го најде патот и оп трудна :baeh:

Инаку, сум против ама некогаш е навистина подобро да се абортира отколку малтретира. И тие деца треба да живеат во љубов, а не со мама и тато кој се земале поради бременоста кој се случила случајно, несакајќи, онака на брзинка во врска од типот one night stand... :tapp:
Не комшике чекав ти да ме просветлиш:pos:
Ама во случај да се случи нешто непланирано секогаш има мали слатки апчиња кои се пијат наредното утро нели?:baeh:
И да...не реков дека мора да имам маж за да имам дете. Ако не сака па сама ќе си го чувам бе.:smir:

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Izgleda kako mal covek, ama ne e covek.
Fetusot zavisi od teloto na zenata kako od zivotna potpora i fizicki e povrzano so nego so placenta i papok. Zdravjeto na fetusot e direktno povrzano so zdravjeto na bremena zena. Samo so ragjanje tie se razdeluvaat (9-ti mesec bremenost, vo slucai i porano). Togas toa stanuva covek i ako vo toj moment go ubiete ste izvrsile ubistvo nad covek.

Duri i zakonski, za da se stekne so pravna sposobnost potrebno e da se rodi zivo sustestvo vo covekolik oblik. Dodeka e vo teloto na majkata toa nema nikakva pravna sposobnosti zatoa sto ne e licnost. (ima samo edna pravna fikcija koje ne e vo konteks so temava)...
Vie ste go napravile vasiot izbor, ostavete gi drugite da go napravat nivniot.
Неможам да ја најдам закачалката во постот:toe:Која е разликата дал е внатре или надвор?Поврзано е со папочната врвца дека мора да се храни...инаку тропка,мрда,се врти,му чука срцето...која е разликата од родено и неродено?Јас лично не гледам!
„изгледа како човек ама не е човек„-а шо е тогаш?

И да,мое е правото да го кажам моето мислење,а вие дали ќе раѓате или абортирате тоа е ваше...против сум и против ќе останам се дур гледам мали,нежни дечиња кои го дишат и живеат животот со полна пареа...:place:додека некој пак(повеќето од егоистички точки) сака тоа да им го скрати...

Kajgana Shop

На врв Bottom