Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Jamón, Jamón (1992)
IMDb вели - Кога една мајка нема да ја одобри љубовницата на нејзиниот син, таа ќе ангажира модел на долна облека и поранешен борец со бикови за да ја заведе истата.
IMDb дава скромна 6.4, но ако прашате просечен Шпанец тој веднаш би дал 9ка.
Зошто филмот кој се смета за култен во Шпанија врви толку неразбрано меѓу интернационалната публика?
Би можел комплетно да го раскажам и кога би го гледале пак не би ви било криво. Зошто? Прво и најважно - филмот спаѓа во жанрот Фарса, а не Драма, Романса, Комедија како што навеле на филмскиот сајт. Тоа значи дека нема поента да барате значење или скриени пораки во филмот, што за мене беше многу освежувачки за промена. Седнуваш да гледаш филм во кој дејството не прави апсолутно, воопшто, буквално, на микро и на макро ниво, ама баш никаква смисла. Никој не може да ти го расипе со спојлери, затоа што истиот не може да биде расипен. Има изобилство од секс.
Специфична кинематографија за широка популација :) Филмов не е непознат, прво поради специфичниот наслов: Шунка, шунка :)
Јас имам впечаток дека секогаш постоела тивка војна и докажување помеѓу Бигас Луна и Педро Алмодовар.
Имаше неколку добри филмови во период од неколку години и од едниот и од другиот. Многу подобро помина Women on the verge of a nervous breakdown од Алмодовар...
Имаат сериозно добри филмови и омилени актери кои се провлекуваат низ повеќе филмови.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.134
Поени од реакции
83.768
Bad Trip, не ми беше смешен ич и не го догледав.

sry wot

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Последно уредено:
Член од
6 септември 2007
Мислења
8.193
Поени од реакции
8.277

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.620
Поени од реакции
59.444
Летербокс е за хипстери што сакаат да лепат сликички. Си има IMDB за се, а рецензии и на форумов сме пишувале како нормални луѓе. Еднаш ме излажа Њотомир и така лепев плакати 3 дена, се осеќав како во кампања за избори... Друго што ме нервира е она хипстерското 3.5/5, пошто 7/10 е многу старомодно нели.

Доста си го арчите времето.

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.491
Поени од реакции
87.381
Летербокс е за хипстери што сакаат да лепат сликички. Си има IMDB за се, а рецензии и на форумов сме пишувале како нормални луѓе
Оплоди ме те молам :love:

Kajgana Shop

На врв Bottom