Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Не верував дека ова ќе го кажам некогаш за филм на Ноа Баумбах, но морам: Marriage Story е според мене, до сега, од тоа не многу што имам гледано, филм на годината! Колку тивок, мирен, но и реален, се чувствував како да гледам a real life marriage со сите драми и проблеми кои ги носи истиот. Во некои реплики препознав некои вистински, мои. И толку беше се емотивно, што на два пати се почувствував како да ќе заплачам. Совршена анализа за бракот, за љубовта, за жртвувањето, за децата, за тоа што значи да се чувствуваш жив. Совршено одглумено и од Драјвер, и од Јохансон. И навистина преемотивно. Ноа повеќе ми личеше на Вуди Ален во Frances Ha, на пример. Тука, особено на почетокот на филмот, повеќе ми личеше на Теренс Малик (@whatto , ако не си го гледал, пуштај го одма!). Не знам, ептен сум под импресии, и некако без зборови. Знам само дека морам да го репризирам. Ама сам. Да не и текне некоја идеја на жена ми. :unsure:

Злате го спомна Малик и успеа да ме станеш од тежок филмски зимски сон(како што можеш да забележиш и долу на скринот од Летербокс) е сеа филмот ми се допадна но дали паѓав у трансови?Не.Дали сметам дека филмот е коректен?Се разбира.Убав кастинг,убави луѓе,талентирани луѓе,ми се допадна секој член што беше во филмот,имаше океј-долги дијалози но дали можеме да кажеме дека актерите Откорнале with all due respect Ио мислам дека им дае форса.Па уште споредби со Џокерот ма каки тоа не доаѓа у обзир.Без разлика дали филмот имал,немал публицитет,дали лапал парички или не ,дали е на нетфликс,или варнер брос.Може сум малце филмски поспан ама сетилото не ми е.:giggle:
И ова заборавив да го кажам ти ибам по втор пат правам едит моментот со Малик скоро и да не го забележав,може малкуцка ситно она зрнца незнам од ѓевречето коа ќе падни сусамо хехее.

Како и секој друг филм од истиот режисер каде што оценките ми кружат како и овој освен Frances Ha кај шо свирка деветче мислам.

7.5/8-10

FDGFDHDFH.png
Автоматски споено мислење:

Marriage Story е тежок просек од филм кој се обидува да биде секојдневен, едноставен и обична драма за еден брачен пар но тоа во моите очи беше очајно.
Има 2 сцени кои се добри (коа ќе се скараат ептен и кога ќе се пресече), друго ништо не е интересно во филмот.
Музиката е солидна исто така и глумата.
Мајката и сестра и на Скарлет беа тотален промашај и небитни во филмот.
Жалам што потклекнав на неколкуте коментари овде и се решив да го погледнам.
Го гледаш уште од почетокот и знаеш што ќе биде, не се обидува да те изненади со ништо.
6/10

и плус уште нешто на жалост НО ќе морам да се сложам со овој млад господин.

Последно уредено:
@Zlatikevichius Кои се фаворитите тука?
Паразит освојува сигурно, Алмодовар второ место а после? Францускиот чинам трето? Кои други филмови се фаворити за номинација?
Тука е малку тешко да се каже заради различните правила за гласање (ќе објаснам друг пат ако сакаш). Еве, пример: 5 од големите фаворити за номинација не се ни shortlisted: изоставањето на колумбискиот Monos, на пример, е најголемо изненадување. Потоа шведскиот And Then We Danced, па германскиот System Crasher (имаше едно чудо номинации и награди на Европските филмски награди, вклучувајќи и номинација за најдобра актерка за 7-8 годишно девојче кое е во главна улога), па и бразилскиот Invisible Life и италијанскиот The Traitor.

Honeyland е веќе изненадување тука. Исто и полскиот, унгарскиот, чешкиот, и најмногу естонскиот филм кој прв пат го слушам.

Ако се оди по buzz- oт, треба Шпанија, Ј.Кореја, Сенегал, Русија и Франција да се номинираните. Но сепак, мислам дека 100% ќе има барем еден номиниран од другите. Се надевам Honeyland!

очекувам да влезе во петте номинирани за меѓународен филм, а да не влезе кај документарците.
Јас па мислам обратно.

А, да, го заборавив: исландскиот A White, White Day исто беше фаворит тука.

Последно уредено:
:)

Еве пак и оваа година :)

Honeyland не доби номинација, туику е дел од шортлист

Со таа разлика што Ханиленд е влезен чекор повеќе од Исцелител лани

Цел фејсбук ми е полн со линкови и хајпови за ова, а големи се шансите дека нема да добие номинација за најдобар странски филм

Ама еве бе, од лани до сега барем ќе се научеа луѓево...

Како и да е... (y) Добар успех е и што на топ 10 шортлиста влегол (y)

@Zlatikevichius Кои се фаворитите тука?
Паразит освојува сигурно, Алмодовар второ место а после? Францускиот чинам трето? Кои други филмови се фаворити за номинација?

Инаку годинава на Манаки ги даваа и Алмодовар и францускиот. Уште еден доказ колку добар фестивал имаме а колку слабо го посетуваме.

@whatto, не сакам да форсирам ама ако она не е глума далеку над просекот, не знам што е. Очигледно по коментариве филмот влегува во оние ги-сакаш/ги-нејќеш филмови. На дел од нас ни легна, на дел не. Искрено очекував ова да е еден од филмовите за кои генерално се согласуваме ама што е тука е :)

Инаку дали може или не може да се спореди глумата со Џокерот ќе видиш по наградите и номинациите. Јас престанав да ги следам тие работи ама сигурен сум дека се тука некаде.

Бред Пит Мет Пит нов филм ово оно... 6.8 на имдб и не е баш така високо, иако за овој е високо :D

Ja od letterboxd se vodev so ocenive...

Izgleda slicen e i ovoj lucy in the sky, gledam sabajle iskoci na torent, ama mora sci fi blokbaster fixot da si go zemam ko sekoja godina

Screenshot_20191217_151218_com.letterboxd.letterboxd.jpg

Ja od letterboxd se vodev so ocenive...

Izgleda slicen e i ovoj lucy in the sky, gledam sabajle iskoci na torent, ama mora sci fi blokbaster fixot da si go zemam ko sekoja godina

Прегледај го приврзокот 225501
Ова Летербокс се кренале доста, нема лабаво. Јас мислев многу помалку гласаат, тие да ти биле нешто помалку од ИМДБ
1576595512677.png
Глупо ми е што треба да отидеш со маусот врз тоа за да видиш колку гласале
1576595548306.png
Мене ме бунеше ова фанс и мислев толку гласале, лол.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Не успеав да го најдам на добра снимка, имаше нешто демек ХД на торенти ама веројатно имаше некоја лоша компресија

Еве каква е состојбата до сега: кој филм колку награди има земено. Фали само најновата, од Феникс, ја зеде One Child Nation, прва за него.
Screenshot_20191218-101354_Chrome.jpg

Не велам дека е лош, ни дека е долг. Не велам ништо, за филмот, всушност. Само дека кај мене The Irishman го држи рекордот по број на заспивања за време на филм. Се на се, 4 пати заспав, 2 пати си подремав убаво по пола саат и повеќе, па после морав да враќам назад... И така наместо 3 и пол саати, за мене траеше можда 5.

One last thing: не го сфаќам хајпот за VFX за филмов. За се можам да разберам: игра на карта сентименталност, ја носи можеби последната голема улога на неколкумина големи актери, ќе остане запаметен како крај на една ера и сл. Ама VFX бе?

Мала шега беше тоа, дека Рон во секоја можна филмска и ТВ тема јаде гомна за суперхеројскиве, и секој ебан можен филм од Ајришмен до новиов на Тарантино ги споредува со некој од марвел филмовиве...што искрено не гледам потреба од такво нешто.
Иначе Ад Астра беше ОК филм, ама премногу досаден ми се виде, а и очекував нешто да се случи во третиот акт, некој твист, на крај ми заврши некако празен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom