- Член од
- 23 јуни 2008
- Мислења
- 4.002
- Поени од реакции
- 4.245
Не ми е јасно како немаме филм за Оскар, каков таков „Кога денот немаше име“ сигурно е донекаде солиден за праќање. Срамота е да немаме со што да се претставиме.
Не ми е јасно како немаме филм за Оскар, каков таков „Кога денот немаше име“ сигурно е донекаде солиден за праќање. Срамота е да немаме со што да се претставиме.
Ама до некаде па и не е лошо тоа: парите што ќе ги дадат за промоција на филмот во САД, ќе ги пренаменат за снимање на некој нов филм (ако не си ги стават в џеб).Не ми е јасно како немаме филм за Оскар, каков таков „Кога денот немаше име“ сигурно е донекаде солиден за праќање. Срамота е да немаме со што да се претставиме.
Ќе видиме, ќе видиме. А 5 ката на Имдб не и е од таа припроста македонска средина, туку од таа софистицирана Европа.Само што се вратив од македонската премиера на Кога денот немаше име па да споделам веднаш со сите лично мислење
Филмот е одличен! И дефинитивно пионерски доста е со војводите и партизаните. Филм кој обработува за македонија табу теми, многу специфичен до срж реален. Теона е навистина посебна , длабок филм која тера да размислуваш, има доста уличен речник но и сцени... Сега пак доаѓаме во судир со конзервативната ограничена и припроста средина која не знае за уметност нема сфаќање на содржината која ќе почне да зборува дека филмот е навредлив и срамен оти ги асоцира на децата од Смилковско езеро па коментари за Албанците. Мислам дека ретко кој ќе го сфати филмот па затоа нема можеби да има добар прием кај обичниот народ , ќе биде изваден од контекст. Во право се критичарите дека ова не е филм за тука туку за некоја софистицирана публика од Европа оти кај нас има многу малку таква публика.
Ама и ти па од каква страна си нашол да бараш релевантни и вистинити информацииhttp://makfax.com.mk/daily-news/рецензија-кога-денот-немаше-име-на/ кој стигна се во Македонија филмови да рецензира
Уште вчера кажав дека одма ќе се јават тие што филмот ги вреѓа и засега само заради случајот кај Смилковско. Ама да одиме по ред: 1. Пожелно е но не и задолжително присуството на Теона посебно ако е оправдано
2.Тоа што Теона не живее тука не ја сменува реалноста
3.Однесувањето и зборувањето, размислувањето на децата од филмот е сосема на место
4.За буџетот нема да зборувам оти не сум добро упатен
5. Грешки во монтажа,сценарио, драматургија не сум сигурен дали има
Сепак знам дека секој има право на мислење, јас не сум филмски експерт ама мислам дека имам добро око и осет за филм,театар, тв. А и затоа се форумите да се споделат мислења
Многу ме иритира кога некој без доволно познавање од материја или истражување ќе почне да пишува и тврди нешто.
Уште ко читаш ова е најлошото остварување во нашата кинематографија, можеш да укапираш дека типката што го пишала ова нема изгледано два филма од таа понова историја, а камоли 90% од нашата кинематографија.
Се сомневам дека некој може да им го зеде приматот на Збор; Ах, љубов моја и уште некои, кои очигледно авторката на текстот не ги погледнала, ама важно ќе навредува.
А тоа пак дека се снимало во некој објект налик на студентски и е уште посмешна констатација, зашто тие руини во филмот се нашата реалност - студентскиот Гоце во Тафталиџе, каде што е сниман дел од филмот.
За остатокот нема да коментирам додека не го погледнам филмот, ама вакви платени текстчиња од штабови, без малку заднинско истражување се смешни.
Драма куинс. Не да не им го пратат филмот за Оскар, туку треба да им се забрани секаква дејност во и околу филмот
Рокот за поднесување пријави е до 2 октомври, т.е. до денес, што значи не со Заев, не со Ѓорге, туку и со папата Франсис ако сакаат нека имаат средба, џабе им е.Драма куинс. Не да не им го пратат филмот за Оскар, туку треба да им се забрани секаква дејност во и околу филмот
Како некој да го заболе за нивните патетики и плачења.Рокот за поднесување пријави е до 2 октомври, т.е. до денес, што значи не со Заев, не со Ѓорге, туку и со папата Франсис ако сакаат нека имаат средба, џабе им е.