UEFA Champions League 2015/2016

R

red.devil

Гостин
Да не им тупиме во фан клубот овде да префрлиме.

Вака сега да не навлегуваме во дискусија дали треба или не треба во ЛШ како натпреварување да се воведе гол технологија. Тоа е сосема друго прашање. Мене објаснувањето ми се однесува на тоа дека не може во едно исто натпреварување да има различни помагала и методи на судење само затоа што на тој стадион ги имало тие услови, а на друг не. Како сакаш врти го тоа нема никаква логика двајца судии под капа на УЕФА, со значка на ФИФА и УЕФА со ист надоместок по натпревар, со исти физички и психички тренинг методи со исти насоки за судење и критериуми да добијат различни услови на теренот, т.е едниот да има помош од гол-технологија, а другиот не. Или двајцата ќе имаат или двајцата ќе немаат, во ова нема компромис.
Јас искрено не се согласувам. И што фајде ако се направи компромис и баш на еден од натпреварите на кој што можело да се избегне катастрофална грешка, се деси нешто и се оштетува еден од тимовите заради таков компромис и се признае непостоечки гол или обратно. Во секој натпревар судиите и организаторите треба да се трудат екипите да имаат оптимални услови за игра. Ако е така може да се кажи дека нема компромис и во сегашниов формат на натпреварување. Еве да речиме во Загреб и во Лондон каде што како прво судат различни судии кои што негуваат различен стил на игра и имаат различен пристап кон судењето, играат на различни терени под различни временски услови. Апсурд е да се гледа компромис за вакви работи, официјалните лица треба максимално да се посветат во овозможување на што е можно пооптимални услови за игра. Едно зло секогаш е подобро од две. :)

Mondonico

ВАР експерт
Член од
15 јануари 2013
Мислења
10.249
Поени од реакции
18.460
Јас искрено не се согласувам. И што фајде ако се направи компромис и баш на еден од натпреварите на кој што можело да се избегне катастрофална грешка, се деси нешто и се оштетува еден од тимовите заради таков компромис и се признае непостоечки гол или обратно. Во секој натпревар судиите и организаторите треба да се трудат екипите да имаат оптимални услови за игра. Ако е така може да се кажи дека нема компромис и во сегашниов формат на натпреварување. Еве да речиме во Загреб и во Лондон каде што како прво судат различни судии кои што негуваат различен стил на игра и имаат различен пристап кон судењето, играат на различни терени под различни временски услови. Апсурд е да се гледа компромис за вакви работи, официјалните лица треба максимално да се посветат во овозможување на што е можно пооптимални услови за игра. Едно зло секогаш е подобро од две. :)
Врз временските услови УЕФА не може да влијае. Врз различните терени исто. Тие се обидуваат да влијаат врз критериумите на сите судии, врз нивната подготвеност и професионалност, но не можат да влијаат врз различниот стил на судење. Сите работи што ги наброја се релативни. Ова што ти го бараш нема никаква логика никаде во овој свет. Тоа ти е како да бараш во НБА на меч во Њујорк судијата да има право да прегледа снимка, а во Лос Анџелес да нема.

Еве ти една хипотетичка ситуација. Динамо Загреб постигнува гол на домашен терен, али судијата не забележува дека топката ја поминала гол линијата и играта продолжува. Одат нагости кај Арсенал во Англија и таму за ситуација на Арсенал судијата не гледа дека топката поминала, али саатот му светнува и досудува гол за Арсенал. Има овде еднаквост и логика? Или според твоето мото дека две зла се полоши од едно, дали на Динамо ќе успееш да им кажеш, "абе немавте среќа што дома го постигнавте тој гол, што да правиме"?

Пак ќе кажам не функционираат така работите и не може да функционираат.

O

ob1

Гостин
Уште не сфаќате дека во последниве 2-3 години Баерн си прават лажна слика во за себе во тоа Бундес лигата што ја имаат. Нека си ги пеглаат таму Дармштад и Иглоштад по 5-0 и коа ќе налетаат на поспремна екипа во ЛШ одма се подмочкуваат и си идат дома посрани. За после тоа да следат класика изговорите дека они не давале максимум од себе, имале многу повредени играчи и секакви образложувања. Абе не ми треси зелени и 100 бода да имам на табела на натпревар против Арсенал во ЛШ не можам да се вадам на тоа дека сум изгубил зашто не сум го дал максимумот. Ако не го дадат максимумот во ЛШ кај да го дадат? Во Бундес, во Куп на Германија? Али нема везе, сеа викендов ќе тепаат дома 5-0 и пак сите ќе паѓаат во несвест колку Баерн се јаки додека не дојде некој од појакиве екипи да си ги испегла поштено.

G

Goldie

Гостин
Уште не сфаќате дека во последниве 2-3 години Баерн си прават лажна слика во за себе во тоа Бундес лигата што ја имаат. Нека си ги пеглаат таму Дармштад и Иглоштад по 5-0 и коа ќе налетаат на поспремна екипа во ЛШ одма се подмочкуваат и си идат дома посрани. За после тоа да следат класика изговорите дека они не давале максимум од себе, имале многу повредени играчи и секакви образложувања. Абе не ми треси зелени и 100 бода да имам на табела на натпревар против Арсенал во ЛШ не можам да се вадам на тоа дека сум изгубил зашто не сум го дал максимумот. Ако не го дадат максимумот во ЛШ кај да го дадат? Во Бундес, во Куп на Германија? Али нема везе, сеа викендов ќе тепаат дома 5-0 и пак сите ќе паѓаат во несвест колку Баерн се јаки додека не дојде некој од појакиве екипи да си ги испегла поштено.
Каква лажна слика бе друже ? Демек не се толку јаки што тепаат така “лесно“ во Германија туку другите тимови се слаби ? :D Па Баерн се има докажано и во ЛШ не само во домашното првенство и купот, баш во последните 4 години имаат две финалиња (од кои еднаш освоија другиот пат изгубија на пенали) и две полуфиналиња од ова што повеќе сакаш незнам..

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.234
Поени од реакции
14.576
Не знам дали сме гледале исти меч, но по коментарите добив впечаток дека Арсенал му ја дупнал главата на Баерн, мислиш теренот го исчистиле со нив. Во реалноста на теренот Баерн беше многу подобар тим првото полувреме каде што имаа доста шанси, само им фалеше подобра реализација.
Изгледа не сме гледале иста утакмица, Арсенал не му ја дупна главата, ама имаше во најмала рака исти шанси како и Баерн, со тоа што не кружеа околу туку играа на контри.
Баерн во прво имаше само посед, и една посериозна шанса.
Подобрите шанси во прво полувреме ги имаше Арсенал.

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.679
Поени од реакции
14.562
Да, пошто до полуфиналиња во ЛШ се стига лесно. Баерн од групите игра право полуфинале.

Кои глупости од Мреал фан. Постов ти е меѓу Топ 5 глупи постови во цел подфорум.

P.S Пред 2 години Баерн освои ЛШ. После тоа имаат 2 полуфиналиња. Убава лажна слика.

R

red.devil

Гостин
Врз временските услови УЕФА не може да влијае. Врз различните терени исто. Тие се обидуваат да влијаат врз критериумите на сите судии, врз нивната подготвеност и професионалност, но не можат да влијаат врз различниот стил на судење. Сите работи што ги наброја се релативни. Ова што ти го бараш нема никаква логика никаде во овој свет. Тоа ти е како да бараш во НБА на меч во Њујорк судијата да има право да прегледа снимка, а во Лос Анџелес да нема.

Еве ти една хипотетичка ситуација. Динамо Загреб постигнува гол на домашен терен, али судијата не забележува дека топката ја поминала гол линијата и играта продолжува. Одат нагости кај Арсенал во Англија и таму за ситуација на Арсенал судијата не гледа дека топката поминала, али саатот му светнува и досудува гол за Арсенал. Има овде еднаквост и логика? Или според твоето мото дека две зла се полоши од едно, дали на Динамо ќе успееш да им кажеш, "абе немавте среќа што дома го постигнавте тој гол, што да правиме"?

Пак ќе кажам не функционираат така работите и не може да функционираат.
Фудбалот како спорт не е базиран на логика во вид на еднаквост како натпреварување во сите натпревари туку секоја утакмица се гледа посебно. Или поточно како што кажа има многу работи за кои не може да влијае УЕФА, временски услови, тип на трева (пази тип на трева -технички аспект), подлога, ширина на теренот, судиите, нивните критериуми итн. Значи голем дел од овие услови ти ги викаш релативни и не може да се влијае. Епа јас не се согласувам зошто според тебе поентата е да се влијае за еднаквост во наптреварите, а за мене е за оптимални услови на еден натпревар, зошто на крај поради релативностите што ми ги наброја јасно е дека нема еднаквост во натпреварувањето и не може да има, никогаш.
Крај краева, не се работи за случки кои што се дешаваат секоја минута како примерот што го даде со кошарка и Њујорк, се работи за технологија која ти потврдува нешто за што не си способен да го видиш еднаш во 20+ утакмици. Логика има, само колку сакаат да го прифатат тоа Платини и останатите.

Ете ти ми даде хипотетички пример. Не разбирам зошто треба да им објаснуваш на Динамо дали имале среќа или не или како и год да го дефинира тоа погоре? Секој натпревар си е засебен. Релативност постои како што рече и самиот. Кажи ми како ќе им објасниш на Динамо ако судијата за нежен допир во шеснаесетник во првата утакмица судат пенал против нив, а во втората за иста случка врз нивен играч играчот добива жолт картон за симулација? Ќе бараш логика и еднаквост во случајот? Што се сведува дека примерот ти е лош за "едно зло подобро од две". Еве хипотетичка ситуација јас што мислев со тоа, Арсенал постигнува гол во Загреб кој не е признат и сега ради еднаквост и компромис се дешава истата ситуација во Лондон и повторно не треба да е признат голот на Арсенал. Дали гледаш еднаквост?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Нека не се циганчат за 100,000 евра по стадион, си треба барем GLT ако веќе толку се натегаат за и против околу replay како во тенисот. И така за ништо не ги бива тие судиите што седат кај головите.

the_kop

Модератор
Член од
14 јануари 2011
Мислења
10.432
Поени од реакции
13.558
Нека не се циганчат за 100,000 евра по стадион, си треба барем GLT ако веќе толку се натегаат за и против околу replay како во тенисот. И така за ништо не ги бива тие судиите што седат кај головите.
Барем екипите во ЛШ би требало да имаат да издвојат толку пари. Пошто земаат околу 4 милиони евра само за влез во групна фаза, мислам дека секој може да одвои 1/40 тина од таа сума.

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.679
Поени од реакции
14.562
Многу ја тупите за џабе. Не даваат ФИФА и УЕФА, не се проблем парите или децата што даваат топки.

Kajgana Shop

На врв Bottom