Ги изгледав сите девет номинирани за Најдобар филм и сега можам да си дозволам да ги рангирам. Ќе почнам од филмот кој најмногу ми се допадна:
1. Django Unchained
Не знам што посебно да кажам бидејќи секој кој го гледал филмов веќе знае за какво феноменално дело станува збор (а оние кои не го гледале не знам што чекаат). Очекував многу од филмот уште кога дознав дека се снима и не само што не ме разочара, туку и ми ги надмина очекувањата. Тарантино at its best.
2. Amour
Ако веќе зборуваме за очекувања, искрено не очекував дека филм со двајца пензионери ќе ме залепи пред компјутер два часа без да ми даде да мрднам. Претходните филмови на Ханеке кои сум ги гледал не ми се допаднаа којзнае колку, но Amour за мене е ремек-дело. Приказната е едноставна, но те тера да се внесеш целосно. На крај, неминовно беше да останам трогнат и да испушам цигара во тишина колку да си дојдам во себе. Една од причините, ако не и главната причина, поради која филмот го рангирам толку високо е што нешто слично ми се има случено во моето блиско опкружување, само помалку драматично и во обратна насока.
3. Les Miserables
Солиден мјузикл немав гледано од Moulin Rouge, а одличен мјузикл немав гледано од Dancer in the Dark. Les Miserables припаѓа во оваа втората група. Филмот ми понуди многу, од музичките теми, приказната, па до извонредната глума. Мора да се напомене и иновацијата во филмот, односно што за прв пат во ваквиот жанр пеењето е во живо, што придонесува емоцијата на главните ликови подобро да дојде до израз. Што би рекол Ио Соно, ако не те натажи, не си човек.
4. Silver Linings Playbook
Изненадувањето на годината за мене. Поопширно мислење веќе напишав
тука, а еве мал извадок кој на кратко опишува зошто филмот го рангирам на оваа позиција :
Крајно предвидлив, но и изненадно забавен, Silver Linings Playbook зрачи со енергија и оптимизам, на кои најчесто се гледа со цинизам
(ова како на постерите за јаките филмови што ставаат мислења од Variety, Time и сл.
)
5. Life of Pi
Приказната не е ништо посебно бидејќи до сега сум гледал подобри филмови со деца, фантазии, измислени работи и сл. Сепак, она кое е најголемата предност на Life of Pi според мене е визуелниот впечаток и 3Д-то кои филмот го претвараат во двочасовно уживање.
6. Argo
Филмов го има рецептот за добар трилер: интересна приказна, шпионажа, вистински настани, тензија, одлична глума итн. Афлек можеби е закитен со Златна Малина за најлош актер на деценијата, но со Argo докажува дека неговото време како режисер допрва доаѓа.
7. Zero Dark Thirty
Осама, тероризам, Америка, патриотски чувства, се работи кои за некои луѓе се доволни за филмот да го сместат помеѓу најдобрите за изминатава година. Според мене ништо посебно.
8. Lincoln
Линколн, расизам, Америка, патриотски чувства, се работи кои за некои луѓе се доволни за филмот да го сместат помеѓу најдобрите за изминатава година. Според мене досаден филм кој предолго трае.
9. Beasts of the Southern Wild
Најпреценетиот филм за изминатава година. Artsy-fartsy приказна која не го заслужуваше моето (не)скапоцено време, но ја заслужуваше
рецензијава.