Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
5 септември 2009
Мислења
3.528
Поени од реакции
619
Све ми остана, Thomson рутер, кабли и сплитер. Не бе, не ја отплаќав на рати, во сопственост на Телеком, еве и во договорот пишува. Ќе си ja чувам, ако не ми јави никој ништо, моја си е :D
Прекинаја да ги користат изгледа па не им требаат веќе :D

Член од
15 јуни 2007
Мислења
70
Поени од реакции
20
Мало појаснување околу брзината на интернетот при користење на ресивер и без ресивер кај 3MAX.
Одлично напишано, фала.

На темата: Бев на Call and Surf Comfort (1800ден) стариот сега се префрлив на 3 Max Start (1500 ден + ТВ) чекам од понеделник да ми ги донесат опремата и договорот (имаат договор T-Home со Глобко фирмата за испорака и ти носат на врата опрема и договорот да го потпишеш без пари за Скопје мислам само). Конечно намалија цени и неограничениот интернет го направија достапен за повеќето.

Bla4KRa1n

АДМИН
Член од
19 ноември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
Мало појаснување околу брзината на интернетот при користење на ресивер и без ресивер кај 3MAX.

Телевизијата и интернетот се на различни “канали“ брзината на интернет не треба да зависи од тоа дали ти е вклучен или не ресиверот.
Телефонот е трет “канал“ но поради малиот проток кој што е потребен е занемарлив во однос на овие два.
Телевизиски канал отприлика троши 3 МБ/с. За два ресивера се потребни 6МБ/с а ако е вклучено и снимање на главниот во исто време доаѓа до 8-9 МБ/с. Ако парицата (бакарната жица) што ти доаѓа до дома подржува брзини поголеми од 18-19 МБ/с (22-23 МБ/с е МАX) тогаш немаш никаков проблем со користење на сите ресивери во исто време и да имаш 10 МБ/с брзина за интернет во комфорт пакетот.(кај мене парицата подржува 19 МБ/с тестирано)
Поради лошата и стара инфраструктура во поголемиот дел од државата протокот е ограничен на некои 10-12 МБ/с во просек.
Од тие 10-12 МБ/с одземи ги употребените за ТV и за интернет го имаш остатокот. Телевизијата има предност и таа мора да земе дел од брзината потребен за интернет.
Поради овој проблем кај бакарот и не се дозволува трет ресивер. Кај многу корисници би се јавил сериозен проблем (некои имаат проблем и со два ресивера) на недостаток на проток и сликата би се блокирала, кочела и сл.
На некоја мочана парица што има проток едвај 10 МБ/с ако гледаш лига на шапиони во ХД (6 МБ/с) мајка ти гледа лисјата на вториот ресивер (3 МБ/с) за интернет ќе ти остане 1 МБ/с. Ако во меѓу време се вклучи главниот ресивер да снима некоја серија што ти била ставена за снимање, се ти се кочи, интернетот паѓа и принуден си да се откажеш од нешто.

Кај оптика го нема овој проблем од проста причина што оптиката е практично неограничена со проток (до 2ТБ/с или нешто слично).
Кај тие што имаат оптика можат да се врзат и повеќе ресивери и со ХД канали (ХД канал “јаде“ околу 5-6 МБ/с) и нема да има проблем со брзината на интернетот. Затоа и корисниците на Оптика имаат 2 канали ХД повеќе.
Давањето повеќе ресивери кај тие со оптика ќе ги доведува во нерамноправна положба останатите (како сега да не сме :) ) и затоа не е дозволен трет и повеќе ресивери и затоа нема повеќе ХД канали.

Менe на почетокот ми беше многу лоша линијата, држеше само до 5мб/с. А сега мислам дека е поправена линијата каде може да се види убаво во рутерот, односно еве:

Моментално имам пуштено 6144мб/с, а максимално може да издржи до 17мб/с. што значи дека ќе немам некој проблем со телевизиите или грешам? :)

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Менe на почетокот ми беше многу лоша линијата, држеше само до 5мб/с. А сега мислам дека е поправена линијата каде може да се види убаво во рутерот, односно еве:

Моментално имам пуштено 6144мб/с, а максимално може да издржи до 17мб/с. што значи дека ќе немам некој проблем со телевизиите или грешам? :)
Одлична ти е линијата, моментално ти подржува 19 МБ/с (се рачуна и аплоуд).
Не би требало да имаш никави проблеми со било кој пакет.

Постот го напишав чисто како информација, секој да си има претстава со колку МБ/с реално може да располага.
Ако немаш добра линија НЕИСПЛАТЛИВО е да плаќаш 3МАX комфорт пакет, бидејќи брзината од 10 МБ/с за интернет реално никогаш нема да ја имаш.
Брзина поголема од 10 МБ/с за интернет освен на оптика не барајте, физички е неможно.

Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
Ве молам некој да реплицира на ова..
Како можам да си го сменам пасвордот на рутерот? Имам T Home Speedport W 503V...
Мислам дека пола зграда се снабдува од кај мене, 15 гига идат за 12 дена :unsure:

Член од
19 февруари 2011
Мислења
567
Поени од реакции
666
Ве молам некој да реплицира на ова..
Како можам да си го сменам пасвордот на рутерот? Имам T Home Speedport W 503V...
Мислам дека пола зграда се снабдува од кај мене, 15 гига идат за 12 дена :unsure:
Само јави се на 0800 12345,и операторот за 5 секунди ќе ти го смени пасвордот

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Одлична ти е линијата, моментално ти подржува 19 МБ/с (се рачуна и аплоуд).
Не би требало да имаш никави проблеми со било кој пакет.

Постот го напишав чисто како информација, секој да си има претстава со колку МБ/с реално може да располага.
Ако немаш добра линија НЕИСПЛАТЛИВО е да плаќаш 3МАX комфорт пакет, бидејќи брзината од 10 МБ/с за интернет реално никогаш нема да ја имаш.
Брзина поголема од 10 МБ/с за интернет освен на оптика не барајте, физички е неможно.

Еве кај мене, вика дека поддржува до 16-17 мегабити, a префрлен сум на новиот 3MaxStart пакет и пак ми пуштиле 12 наместо 14 мегабити (нели треба 6 за ТВ и 8 за нет).
Се расправам 2 дена со 10 различни оператори и сите убедуваат дека немало можност за повеќе да пуштат и несмеале.
Ќе поднесувам приговори ќе им е*ам матер.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
За оптичките пакети намалување на цените и зголемување на сообраќај/разговори и тв канали (за 3макс) ќе имало најмногу за 2 недели.
--- надополнето: 5 мај 2012 во 16:35 ---
Еве кај мене, вика дека поддржува до 16-17 мегабити, a префрлен сум на новиот 3MaxStart пакет и пак ми пуштиле 12 наместо 14 мегабити (нели треба 6 за ТВ и 8 за нет).
Се расправам 2 дена со 10 различни оператори и сите убедуваат дека немало можност за повеќе да пуштат и несмеале.
Ќе поднесувам приговори ќе им е*ам матер.
Имаш проблеми со интернетот/телевизијата ?

Член од
5 декември 2010
Мислења
700
Поени од реакции
157
А ја па што ми е 7мб Attainable и 6мб Current Data Rate а само што се префрлив на 3максСтарт пакет..

Член од
5 декември 2010
Мислења
700
Поени од реакции
157

Со еден рисивер.Кога е исклучен рисиверот 6мб е.

Bla4KRa1n

АДМИН
Член од
19 ноември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10

Со еден рисивер.Кога е исклучен рисиверот 6мб е.
Незнам дали предходно си го имал овој проблем. Провери ги каблите убаво, да не имаш некоја втора линија лепенка на кабелот од бандера! Доколку мислиш дека е се ок тогаш јави се на 080012345 и ќе им го кажеш проблемот. :)

Член од
8 септември 2011
Мислења
100
Поени од реакции
17
Еве и од мене слика, пишете дали е добро...

Kajgana Shop

На врв Bottom