Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување
Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Кај мене абер немаат да го пуштат новиот.Пред 3 дена ми рекоа за 24 максимум 48 часа ништо подолго,а еве 3-та ден ништо.

Член од
8 септември 2011
Мислења
100
Поени од реакции
17
Еве ми го активираа новиот 3 Макс Старт... Брзинава на Спид Тест ми искача 10/0.50 што ми е топ, имам 2 ресивери, е сеа нормално кога ќе работат и двата ресивери паралелно брзината се поднамалува на 5-6, и приметувам главниот ресивер доста влече, торент со вклучен главен ресивер да речеме иде 500 kbps, а со исклучен иде до 1.2 mbps. Со вториот вклучен само иде отприлика 950-1000 :) Јас сум многу задоволен, таман ми се 300 гига, 1000 минути кон телеком (мајка ми се усреќи) и телевизијата е топ.

Bla4KRa1n

АДМИН
Член од
19 ноември 2011
Мислења
61
Поени од реакции
10
Еве ми го активираа новиот 3 Макс Старт... Брзинава на Спид Тест ми искача 10/0.50 што ми е топ, имам 2 ресивери, е сеа нормално кога ќе работат и двата ресивери паралелно брзината се поднамалува на 5-6, и приметувам главниот ресивер доста влече, торент со вклучен главен ресивер да речеме иде 500 kbps, а со исклучен иде до 1.2 mbps. Со вториот вклучен само иде отприлика 950-1000 :) Јас сум многу задоволен, таман ми се 300 гига, 1000 минути кон телеком (мајка ми се усреќи) и телевизијата е топ.
Top! Ако брзината на симнување е стварно 1 мб одлично е! Претходно кога беше 6 мб симнуваше со околу 750kb/s. И јас го земав тој пакет само татко ми немаше време да го потпише договорот во салон така да во понеделник и едвај чекам! :D

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Иначе, треба да ми се јават кога ќе го пуштат новиот пакет?

Член од
5 август 2008
Мислења
6.012
Поени од реакции
5.333
Коа вртиш на 171 првин одбираш 1 за македоснки па потоа 0 и чекаш да ти се јават така?

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Јас вчера се јавиви таја ми рече барањето е напраено, утре е сабота, па недела така да не очекувај во тие два дена да ти стигне интернетот, тек понеделник чекај. Така да не се надевајте денес и утре да ви стигнит.
И мене ми рече дека не известувале, ми рече сам ќе си заклучиш спрема брзината дека ти е стигнат.

Член од
8 септември 2011
Мислења
100
Поени од реакции
17
Истото и мене ми го кажа, мада ја бев сеа до салон и ми рекоа дека ми е пуштен... Инаку неможам да ги добијам веќе 30 минути на 171 вртам да прашам за телевизијата...

Член од
5 септември 2009
Мислења
3.528
Поени од реакции
619
Истото и мене ми го кажа, мада ја бев сеа до салон и ми рекоа дека ми е пуштен... Инаку неможам да ги добијам веќе 30 минути на 171 вртам да прашам за телевизијата...
зош не вртите директно на 080012345 ???

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.477
Поени од реакции
3.287
Ја го раскинав договорот пред некое време, и сеа што да и праам на опремава, треба да идам у некој од салоните и да им ја вратам, или? Дека никој не ми ја побарал до сеа.

Член од
5 август 2008
Мислења
6.012
Поени од реакции
5.333
Јас успеав да добијам конечно по чекање од 22 минути и мигрирав на Call and Surf Start пакетот со неаграничен интернет и негораничени разговри.. и сеа треба да чекам до понеделник до вторник.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
зош не вртите директно на 080012345 ???
0800 е за техничка подршка, договори и слични работи на 171 :)
--- надополнето: 5 мај 2012 во 12:15 ---
Ја го раскинав договорот пред некое време, и сеа што да и праам на опремава, треба да идам у некој од салоните и да им ја вратам, или? Дека никој не ми ја побарал до сеа.
Што опрема ти остана ? Да не случајно ти било направено со самата сметка на рати да ја исплаќаш, оти не верувам дека би ти оставиле нешто безпари :D

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.477
Поени од реакции
3.287
Што опрема ти остана ? Да не случајно ти било направено со самата сметка на рати да ја исплаќаш, оти не верувам дека би ти оставиле нешто безпари :D
Све ми остана, Thomson рутер, кабли и сплитер. Не бе, не ја отплаќав на рати, во сопственост на Телеком, еве и во договорот пишува. Ќе си ja чувам, ако не ми јави никој ништо, моја си е :D

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Мало појаснување околу брзината на интернетот при користење на ресивер и без ресивер кај 3MAX.

Телевизијата и интернетот се на различни “канали“ брзината на интернет не треба да зависи од тоа дали ти е вклучен или не ресиверот.
Телефонот е трет “канал“ но поради малиот проток кој што е потребен е занемарлив во однос на овие два.
Телевизиски канал отприлика троши 3 МБ/с. За два ресивера се потребни 6МБ/с а ако е вклучено и снимање на главниот во исто време доаѓа до 8-9 МБ/с. Ако парицата (бакарната жица) што ти доаѓа до дома подржува брзини поголеми од 18-19 МБ/с (22-23 МБ/с е МАX) тогаш немаш никаков проблем со користење на сите ресивери во исто време и да имаш 10 МБ/с брзина за интернет во комфорт пакетот.(кај мене парицата подржува 19 МБ/с тестирано)
Поради лошата и стара инфраструктура во поголемиот дел од државата протокот е ограничен на некои 10-12 МБ/с во просек.
Од тие 10-12 МБ/с одземи ги употребените за ТV и за интернет го имаш остатокот. Телевизијата има предност и таа мора да земе дел од брзината потребен за интернет.
Поради овој проблем кај бакарот и не се дозволува трет ресивер. Кај многу корисници би се јавил сериозен проблем (некои имаат проблем и со два ресивера) на недостаток на проток и сликата би се блокирала, кочела и сл.
На некоја мочана парица што има проток едвај 10 МБ/с ако гледаш лига на шапиони во ХД (6 МБ/с) мајка ти гледа лисјата на вториот ресивер (3 МБ/с) за интернет ќе ти остане 1 МБ/с. Ако во меѓу време се вклучи главниот ресивер да снима некоја серија што ти била ставена за снимање, се ти се кочи, интернетот паѓа и принуден си да се откажеш од нешто.

Кај оптика го нема овој проблем од проста причина што оптиката е практично неограничена со проток (до 2ТБ/с или нешто слично).
Кај тие што имаат оптика можат да се врзат и повеќе ресивери и со ХД канали (ХД канал “јаде“ околу 5-6 МБ/с) и нема да има проблем со брзината на интернетот. Затоа и корисниците на Оптика имаат 2 канали ХД повеќе.
Давањето повеќе ресивери кај тие со оптика ќе ги доведува во нерамноправна положба останатите (како сега да не сме :) ) и затоа не е дозволен трет и повеќе ресивери и затоа нема повеќе ХД канали.

Kajgana Shop

На врв Bottom