Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата Креатор на темата vmx
  • Време на започнување Време на започнување
Кај мене абер немаат да го пуштат новиот.Пред 3 дена ми рекоа за 24 максимум 48 часа ништо подолго,а еве 3-та ден ништо.

Кај мене абер немаат да го пуштат новиот.Пред 3 дена ми рекоа за 24 максимум 48 часа ништо подолго,а еве 3-та ден ништо.
Јави им се скрцкај им и ќе ти пуштат одма :D

Еве ми го активираа новиот 3 Макс Старт... Брзинава на Спид Тест ми искача 10/0.50 што ми е топ, имам 2 ресивери, е сеа нормално кога ќе работат и двата ресивери паралелно брзината се поднамалува на 5-6, и приметувам главниот ресивер доста влече, торент со вклучен главен ресивер да речеме иде 500 kbps, а со исклучен иде до 1.2 mbps. Со вториот вклучен само иде отприлика 950-1000 :) Јас сум многу задоволен, таман ми се 300 гига, 1000 минути кон телеком (мајка ми се усреќи) и телевизијата е топ.

Еве ми го активираа новиот 3 Макс Старт... Брзинава на Спид Тест ми искача 10/0.50 што ми е топ, имам 2 ресивери, е сеа нормално кога ќе работат и двата ресивери паралелно брзината се поднамалува на 5-6, и приметувам главниот ресивер доста влече, торент со вклучен главен ресивер да речеме иде 500 kbps, а со исклучен иде до 1.2 mbps. Со вториот вклучен само иде отприлика 950-1000 :) Јас сум многу задоволен, таман ми се 300 гига, 1000 минути кон телеком (мајка ми се усреќи) и телевизијата е топ.

Top! Ако брзината на симнување е стварно 1 мб одлично е! Претходно кога беше 6 мб симнуваше со околу 750kb/s. И јас го земав тој пакет само татко ми немаше време да го потпише договорот во салон така да во понеделник и едвај чекам! :D

Иначе, треба да ми се јават кога ќе го пуштат новиот пакет?

Коа вртиш на 171 првин одбираш 1 за македоснки па потоа 0 и чекаш да ти се јават така?

Јас вчера се јавиви таја ми рече барањето е напраено, утре е сабота, па недела така да не очекувај во тие два дена да ти стигне интернетот, тек понеделник чекај. Така да не се надевајте денес и утре да ви стигнит.
И мене ми рече дека не известувале, ми рече сам ќе си заклучиш спрема брзината дека ти е стигнат.

Истото и мене ми го кажа, мада ја бев сеа до салон и ми рекоа дека ми е пуштен... Инаку неможам да ги добијам веќе 30 минути на 171 вртам да прашам за телевизијата...

Истото и мене ми го кажа, мада ја бев сеа до салон и ми рекоа дека ми е пуштен... Инаку неможам да ги добијам веќе 30 минути на 171 вртам да прашам за телевизијата...
зош не вртите директно на 080012345 ???

Ја го раскинав договорот пред некое време, и сеа што да и праам на опремава, треба да идам у некој од салоните и да им ја вратам, или? Дека никој не ми ја побарал до сеа.

Јас успеав да добијам конечно по чекање од 22 минути и мигрирав на Call and Surf Start пакетот со неаграничен интернет и негораничени разговри.. и сеа треба да чекам до понеделник до вторник.

зош не вртите директно на 080012345 ???

0800 е за техничка подршка, договори и слични работи на 171 :)
--- надополнето: 5 мај 2012 во 12:15 ---
Ја го раскинав договорот пред некое време, и сеа што да и праам на опремава, треба да идам у некој од салоните и да им ја вратам, или? Дека никој не ми ја побарал до сеа.

Што опрема ти остана ? Да не случајно ти било направено со самата сметка на рати да ја исплаќаш, оти не верувам дека би ти оставиле нешто безпари :D

Што опрема ти остана ? Да не случајно ти било направено со самата сметка на рати да ја исплаќаш, оти не верувам дека би ти оставиле нешто безпари :D

Све ми остана, Thomson рутер, кабли и сплитер. Не бе, не ја отплаќав на рати, во сопственост на Телеком, еве и во договорот пишува. Ќе си ja чувам, ако не ми јави никој ништо, моја си е :D

Мало појаснување околу брзината на интернетот при користење на ресивер и без ресивер кај 3MAX.

Телевизијата и интернетот се на различни “канали“ брзината на интернет не треба да зависи од тоа дали ти е вклучен или не ресиверот.
Телефонот е трет “канал“ но поради малиот проток кој што е потребен е занемарлив во однос на овие два.
Телевизиски канал отприлика троши 3 МБ/с. За два ресивера се потребни 6МБ/с а ако е вклучено и снимање на главниот во исто време доаѓа до 8-9 МБ/с. Ако парицата (бакарната жица) што ти доаѓа до дома подржува брзини поголеми од 18-19 МБ/с (22-23 МБ/с е МАX) тогаш немаш никаков проблем со користење на сите ресивери во исто време и да имаш 10 МБ/с брзина за интернет во комфорт пакетот.(кај мене парицата подржува 19 МБ/с тестирано)
Поради лошата и стара инфраструктура во поголемиот дел од државата протокот е ограничен на некои 10-12 МБ/с во просек.
Од тие 10-12 МБ/с одземи ги употребените за ТV и за интернет го имаш остатокот. Телевизијата има предност и таа мора да земе дел од брзината потребен за интернет.
Поради овој проблем кај бакарот и не се дозволува трет ресивер. Кај многу корисници би се јавил сериозен проблем (некои имаат проблем и со два ресивера) на недостаток на проток и сликата би се блокирала, кочела и сл.
На некоја мочана парица што има проток едвај 10 МБ/с ако гледаш лига на шапиони во ХД (6 МБ/с) мајка ти гледа лисјата на вториот ресивер (3 МБ/с) за интернет ќе ти остане 1 МБ/с. Ако во меѓу време се вклучи главниот ресивер да снима некоја серија што ти била ставена за снимање, се ти се кочи, интернетот паѓа и принуден си да се откажеш од нешто.

Кај оптика го нема овој проблем од проста причина што оптиката е практично неограничена со проток (до 2ТБ/с или нешто слично).
Кај тие што имаат оптика можат да се врзат и повеќе ресивери и со ХД канали (ХД канал “јаде“ околу 5-6 МБ/с) и нема да има проблем со брзината на интернетот. Затоа и корисниците на Оптика имаат 2 канали ХД повеќе.
Давањето повеќе ресивери кај тие со оптика ќе ги доведува во нерамноправна положба останатите (како сега да не сме :) ) и затоа не е дозволен трет и повеќе ресивери и затоа нема повеќе ХД канали.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom