Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
Тука сме на форумов за да си помогниме за нешто, не мораш да се правиш паметен. Твојот пост ама баш никако не ми помогна. Кажи, шо треба како треба за програмава?
па добро сарказам не е за секого, а ова да таа е програмата али болје е од торент да се симне, но и ова би завршила работа, а што се однесува до исхрана , за тоа си има посебен подфорум и плус во тоа што го цитирав се прашуваше само за справа за стомачни а не за исхрана...

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Сега јас ќе ви направам една мала дигресија.
Ако гејнерите беа лошо фрлени пари на додатоци, немаше да се произведуваат повеќе во светот.
Дефинитивно, белковините (протеини, амино киселини, како сакате крстете ги) се градивна материја.
Но, како што вие можете да направите домашен гејнер, истотака можете да направите и домашен протеин.
Зашто да фрлате пари за протеински додаток, кога пресметано со истите тие пари можете да купите повеќе грама на белковини?!

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Сега јас ќе ви направам една мала дигресија.
Ако гејнерите беа лошо фрлени пари на додатоци, немаше да се произведуваат повеќе во светот.
Дефинитивно, белковините (протеини, амино киселини, како сакате крстете ги) се градивна материја.
Но, како што вие можете да направите домашен гејнер, истотака можете да направите и домашен протеин.
Зашто да фрлате пари за протеински додаток, кога пресметано со истите тие пари можете да купите повеќе грама на белковини?!
Збориме за истите состојки што ги има еден обичен гејнер, малтродекстрин/декстроза и веј концентрат.

Не сум овдека да судам за ничиј бизнис, ниту пак твојот, напротив веќе долго време правам реклама затоа што сум свесен дека постои квалитет кај производите кој ти ги внесуваш.
Но секогаш сум искрен, и факт е дека гејнерите (90% од нив) се голем скам во бизнисот со суплементи.
Да, постојат и такви "средени" што имаат 5 грама креатин од доза, 33% од секој поединечен витамин и минерал потребен за раст и развој, диететски влакна заедно со јаглехидратите, помалку шеќер, здрави масти, додаток на ензими за подобра дигестија и слично, но јас досега познавам само еден таков кој е внесен кај нас во македонија.
Секако, за оној кој може да си дозволи, гејнерот е поедноставен избор кога проблемот е зголемување на мускулната маса.
Но за сите оние кои сакаат да заштедат, декстрозата од BioTech и некој X протеин тука е многу поефтин избор.

А за прашањето околу протеинот, споредбата е премногу излишна.
Нормално дека можеш да купиш повеќе белковини, но не од ист вид, а сите знаеме колку се круцијални различните видови на протеини, поготово кога се работи за WHEY протеинот, како најбрзо разложувачки.

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Далеку од тоа дека се исплашив за работата која ја работам :). Покрај гејнерите има во понуда и протеини.
Сепак, неможе така лесно да се каже дека гејнерот е фрлање пари. Тој во светот на додатоците во исхрана си има своја примена и намена. Така да, кај оние кои тешко ставаат на телесна тежина, а уште потешко на мускулна маса, гејнерот е многу подобар избор од чист протеин. Особено тинејџери кои лесно и брзо согоруваат се што ќе внесат во организмот. Гејнерот може да се искористи и како еден целосен оброк, негова соодветна замена.
Воопшто не се навредив од вашите коментари, но нема потреба и вие да се навредувате, ако некој има сосема поинакво мислење. Овде сме да дискутираме.
Конкретно за сурутката, WHEY, Која е актуелна кај сите кои помалку мрдаат по дома и се во филм на вежбање, јас лично на оние кои имаат потешкотии за зголемување на телесна тежина никогаш не би им ја препорачал. Поготово на оној кој има многу мал процент на мускулна маса на себе, а да не претерам 80% од вежбачите се во таа категорија.
Лесно е да се препорача кај некој кој е со долг стаж, кој има соодветна мускулна маса и кој знае да се храни, па во текот на денот со сигурност покрај белковините ќе внесе и соодветна количина на јаглени хидрати и масти.
Но кај почетник, особено оној кој има проблем со телесна тежина, дефинитивно гејнерот е избор број еден. Не само што тие сеуште не знаат да се храната правилно, не само што неможат тоа да го менаџираат во текот на денот, туку и фактот што конкретно кај нив соодносот на ЈХ и белковини е минимум 3:1 со цел да зголеми телесна тежина.
Но хард филинг ;)

Komita Skopje

Скопје Обединето за Вардар!!!
Член од
14 декември 2011
Мислења
107
Поени од реакции
27
Не, прашањето ми беше, која даска (значи обична даска, не зборувам за таа првата), е најдобра за почетници. Ова е пример 2100ден, ова е мислам поскапа малце, сигурно има уште неколку вакви различни даски...

Не верувам да има некоја голема разлика, но да си прашам јас. :icon_lol:
Иди на isohunt.com и пиши на search P90X...Ќе ти отвори таму едно од 4GB и симни го во него ти се вклучени сите вежби за тело кои можеш да ги правиш во домашни услови вклучувајќи ги и стомачните кои јас ги правам 4 месеци и има голем ефект...За да не луташ и да се чудиш што да вежбаш имаш и календар на распоредени вежби...Тоа е тоа не фрлај пари за такви справи,зошто можеш и без таа справа да го постигнеш посакуваниот резултат...Ти го зборам ова од искуство бидејќи и јас имав дома таква ја вежбав 3 месеци секој втор ден стомачни на неа и пепел ништо и тоа се килавев давав не 100,200% напор,додека со вежбиве за стомачни од P90X уште од првиот пат осетив разлика...:)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Иди на isohunt.com и пиши на search P90X...Ќе ти отвори таму едно од 4GB и симни го во него ти се вклучени сите вежби за тело кои можеш да ги правиш во домашни услови вклучувајќи ги и стомачните кои јас ги правам 4 месеци и има голем ефект...За да не луташ и да се чудиш што да вежбаш имаш и календар на распоредени вежби...Тоа е тоа не фрлај пари за такви справи,зошто можеш и без таа справа да го постигнеш посакуваниот резултат...Ти го зборам ова од искуство бидејќи и јас имав дома таква ја вежбав 3 месеци секој втор ден стомачни на неа и пепел ништо и тоа се килавев давав не 100,200% напор,додека со вежбиве за стомачни од P90X уште од првиот пат осетив разлика...:)
Може ли ова да се комбинира со теретана? Наскооро планирам да топам вишок на масти, ако е ефикасна програмата за тоа да ја пробам, плус во теретана би вежбал со тегови за да не ги загубам мускулите.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
За сите пријатели на смеењето и бодибилдингот. Овие прават ремек дела :D

Ги следам веќе пола година.. доста добри совети даваат.. секој којшто сака да научи пореално за бодибилдингот браќава имаат доста информации а и резултати : )

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Ги следам веќе пола година.. доста добри совети даваат.. секој којшто сака да научи пореално за бодибилдингот браќава имаат доста информации а и резултати : )
За тоа колку корисно инфо даваат е дискутабилно, и самите викаат дека споделуваат совети и трикови што дејстувувале кај нив, и не гарантирааат за никој друг.
Но за почетници е добро, да учат низ смеа.

Komita Skopje

Скопје Обединето за Вардар!!!
Член од
14 декември 2011
Мислења
107
Поени од реакции
27
Може ли ова да се комбинира со теретана? Наскооро планирам да топам вишок на масти, ако е ефикасна програмата за тоа да ја пробам, плус во теретана би вежбал со тегови за да не ги загубам мускулите.
Можеш зошто да не...Симни ја и види имаш многу вежби можеш да комбинираш...:)

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Бен Пакулски? Некој повеќе инфо за него да знае, го следел некое време и слично? Разбрав бил меѓу топ 10 за најбрз напредок и трансформација нешто тој фазон.o_O

Член од
15 ноември 2011
Мислења
6
Поени од реакции
1
Може да ми кажите како има повеќе ефект од стомачни вежби, секојден или прекуден?

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Може да ми кажите како има повеќе ефект од стомачни вежби, секојден или прекуден?
Кај мене најдобар ефект се покажа со 4 дена вежбање , пон-вто и чет-петок , среда и сабота не ги правам иако одам на тренинг.

Ама за стомачни најважно е исхраната и кардио вежбите ;)

Iµµortal

사범님
Член од
26 јули 2011
Мислења
711
Поени од реакции
387
-кој се поефективни протеини whey или isoflex?

-и ако може некоја ефективна програма со вежби за рамо и трапез за во еден ден и како да вежбам,пример 12 повторувања со помали тежини или 6-8 повторувања со максимална тежина или пак 12 повторувања со мак тежина

Kajgana Shop

На врв Bottom