Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
17 јануари 2011
Мислења
614
Поени од реакции
410
Што ќе му правиш на толкава количина месо, ќе се расипе?
--- надополнето: 2 февруари 2012 во 13:56 ---

Колку и да имаш брз метаболизам ако јадеш обилно ќе почнеш да качуваш килажа (ова од искуство ти го зборам). Најпрвин гледај да конзумираш 2гр протеин на КГ телесна тежина т.е. во твој случај околу 110грама протеини дневно (од храна како пилешко, рибјо, млечни производи,јајца...) ЈАДИ ОБИЛНО. Друго јади храна која што е збиена со калории (јаткасти плодови, суво овошје, банани, полномасно млеко...) Трето земи гејнер со добар процент на протеин и комплексни ЈХ во него. Четврто тренирај 3-4 пати дневно во теретана (обавезно бенч, чучањ и мртво дигање нека ти покаже некој како правилно се изведуваат за да не се повредиш). Пето спиј барем 8 часа дневно. Ако ги следиш овие смерници гарантирано ќе качиш килажа.

Се добро,но каков Гејнер да земам?
Препорака?

Член од
27 април 2009
Мислења
2.482
Поени од реакции
1.669
Шо мислите за справава? Далинавистина ќе има добри резултати? Ја има некој пробано? Што повеќе ми препорачувате, ова справа или обична штица, поточно ова ? Или пак некоја сосема друга справа за стомачни?

Благодарам. :)

Mike Tyson

Never,never,NEVER GIVE UP!
Член од
20 август 2007
Мислења
2.630
Поени од реакции
156
Шо мислите за справава? Далинавистина ќе има добри резултати? Ја има некој пробано? Што повеќе ми препорачувате, ова справа или обична штица, поточно ова ? Или пак некоја сосема друга справа за стомачни?

Дома имам нешто слично на справата што ја имаш ставено,значи не баш иста али тука негде и да ти кажам ич не сум задоволен.
Јас мислам дека даската(втората опција) е многу поефикасна,барем за мене

Член од
24 јануари 2011
Мислења
523
Поени од реакции
148
Дали би пораснал мускулут повеќе со веј протеин или пак со гејнер? Дали е точно тоа деак со гејнерот ставас маса но во стомакот(за на вага) ?

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Дали би пораснал мускулут повеќе со веј протеин или пак со гејнер? Дали е точно тоа деак со гејнерот ставас маса но во стомакот(за на вага) ?
Гејнерот е протеин (whey во главно) со декстроза/малтродекстрин.
А декстрозата помага во подигање на нивото на инсулинот и пренесување на хранливите материи во мускулот, особено ако пиеш креатин.
Доколку пиеш само whey по тренингот без декстроза, поголемиот дел ќе биде искористен за енергија која му е потребна на телото по исцрпувачкиот тренинг, одколку за храна на мускулот.
И ова е наједноставното објаснување.
За тоа колку ќе расте мускулот пресудни се многу фактори, а тоа, начинот на вежбање, дневниот одмор помеѓу мускулните групи и колку дена трае, исхраната (фактор број еден) итн итн.

Член од
27 април 2009
Мислења
2.482
Поени од реакции
1.669
Дома имам нешто слично на справата што ја имаш ставено,значи не баш иста али тука негде и да ти кажам ич не сум задоволен.
Јас мислам дека даската(втората опција) е многу поефикасна,барем за мене
А која е даска е најдобра за почетници, дали ова шо ја ставив или некоја друга? Малце глупо прашањево, ама ич ич не се разбирам јас за вакви работи. :)

Mike Tyson

Член од
20 август 2007
Мислења
2.630
Поени од реакции
156
А која е даска е најдобра за почетници, дали ова шо ја ставив или некоја друга? Малце глупо прашањево, ама ич ич не се разбирам јас за вакви работи. :)
Види на таа што ти викам дека е подобра(втората опција) како почетник немора да се пушташ до доле,за да не се преоптеретиш.Фина е даската а би требало и поефтина варијанта да е од таа првата

Член од
27 април 2009
Мислења
2.482
Поени од реакции
1.669
Види на таа што ти викам дека е подобра(втората опција) како почетник немора да се пушташ до доле,за да не се преоптеретиш.Фина е даската а би требало и поефтина варијанта да е од таа првата
Не, прашањето ми беше, која даска (значи обична даска, не зборувам за таа првата), е најдобра за почетници. Ова е пример 2100ден, ова е мислам поскапа малце, сигурно има уште неколку вакви различни даски...

Не верувам да има некоја голема разлика, но да си прашам јас. :icon_lol:

Mike Tyson

Член од
20 август 2007
Мислења
2.630
Поени од реакции
156
На секој би требало различно да влијае секоја даска.Али ти како почетник земи си ја оваа од 2100 и пумпај.Сигурно ке има разултати

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Доколку пиеш само whey по тренингот без декстроза, поголемиот дел ќе биде искористен за енергија која му е потребна на телото по исцрпувачкиот тренинг, одколку за храна на мускулот.
Мислам дека добар компромис е да се земе веј протеин а јаглехидратната компонента да се додава по потреба ио така да всушност имаме некој вид на домашно направен гејнер. Пример по тренинг веј со декстроза, во останати случаи може веј со банана, веј со овесни снегулки, веј со млеко и сл. На тој начин доаѓа доста поефтино пресметано на "гр протеин/денари", а и овозможува поголема слобода во комбинирање според потребите.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Мислам дека добар компромис е да се земе веј протеин а јаглехидратната компонента да се додава по потреба ио така да всушност имаме некој вид на домашно направен гејнер. Пример по тренинг веј со декстроза, во останати случаи може веј со банана, веј со овесни снегулки, веј со млеко и сл. На тој начин доаѓа доста поефтино пресметано на "гр протеин/денари", а и овозможува поголема слобода во комбинирање според потребите.
Не правам лоша реклама, ама според моја гледна точка гејнерите се само безпотребно фрлање на пари за шеќер и веј концентрат (најефтината форма)

И да, потполно се согласувам, воедно и го применувам системот на "домашно направен" гејнер.

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
Не правам лоша реклама, ама според моја гледна точка гејнерите се само безпотребно фрлање на пари за шеќер и веј концентрат (најефтината форма)

И да, потполно се согласувам, воедно и го применувам системот на "домашно направен" гејнер.
и според мене ова е најдобрата "шема" , а парите за гејнер ја би ги дал за 10 канти чист високо квалитетен протеин!
--- надополнето: 3 февруари 2012 во 16:33 ---

значи немојте да фрлате за ова пари, дајте ми ги мене тие пари ја ке ви изрежам abs ripper P90X , значи само таа програма за стомачни следете ја за месец дена нема шанси да нема резултати, со живот гарантирам... не фрлајте пари за справи за стомачни -.-

Член од
27 април 2009
Мислења
2.482
Поени од реакции
1.669
значи немојте да фрлате за ова пари, дајте ми ги мене тие пари ја ке ви изрежам abs ripper P90X , значи само таа програма за стомачни следете ја за месец дена нема шанси да нема резултати, со живот гарантирам... не фрлајте пари за справи за стомачни -.-

:)

Тука сме на форумов за да си помогниме за нешто, не мораш да се правиш паметен. Твојот пост ама баш никако не ми помогна. Кажи, шо треба како треба за програмава?

Овие се тие вежби или има уште нешто шо требит да знам за во врска со програмава? Можеби има и некоја посебна исхрана или...? Колку дена во неделата треба да се прави итн итн?

Kajgana Shop

На врв Bottom