Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Во бодибилдингот има два термина за намалување на телесната тежина.
Конфекциски и Билдерски.
И во двата термина на крајот на вага губиме одредена телесна тежина.
Кај првиот паралелно доаѓа до намалување на постоечките ткива во организмот. Мускулно и масно. Но, на крајот визулениот изглед и покрај успехот во намалувањето на телесната тежина е идентичен како ина почетокот. Нема облини, а има можност и понатаму да имате целулит и мек изглед.
Кај билдерите целта е што е можно повеќе да се задржи мускулното ткиво а да се намали само масното. На тој начин добиваме облини и цврст изглед, мускулест. Тоа се постигнува само со правилно избалансирана исхрана (внес на сите три хранливи намирници во потребен сооднос) тежински тренинг (како цел да се одржи мускулниот тонус) и додавање на кардио тренинг (каде кардио тренингот се дозира по потреба и правилно, да не се изгорат тешко стекнатите мускули).
И за крај, потењето не преставува согорување на вишокот масно ткиво и губење на вишок килограми.

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
И за крај, потењето не преставува согорување на вишокот масно ткиво и губење на вишок килограми.
Точно, ова мора да го посочиме бидејќи очигледно многу луѓе пак го поставуваат истото прашање.

Falcao

rossonero per sempre
Член од
28 мај 2008
Мислења
1.986
Поени од реакции
561
--- надополнето: Jun 12, 2011 7:29 PM ---

неможеш да стаиш 2-3 кила мускул
Се ладев другарче :D

Користел ли некој ALLWHEY протеин ...
Што читав ривјуа квалитетен е ама ме интересира дали некој има искуство со него ...иначе 908 грама е а кошта 1750ден.
65b4b518871302a1603724ff1798c212.jpg

Според цената изгледа за квалитетен, но не секогаш цената е мерило за квалитет, па за тоа барам совет. :)

Член од
24 јануари 2011
Мислења
523
Поени од реакции
148
Ми треба некој да ми помогне xD.Вежбам веќе 3 месеци па сметам дека ми е време да земам и ја некое суплементче.До сеа пиев и ќе продолжам со пиење на Omega3 и протеин Whey-http://www.califit.com.mk/index.php?route=product/product&path=36&product_id=59.
Ама сакам да доземам уште нешто како на пример амино киселини,топач или нешто слично.Работам на дефиниција па би ве замолил да ми дадете некој совет што да доземам :):D

Gjoroski

Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Ми треба некој да ми помогне xD.Вежбам веќе 3 месеци па сметам дека ми е време да земам и ја некое суплементче.До сеа пиев и ќе продолжам со пиење на Omega3 и протеин Whey-http://www.califit.com.mk/index.php?route=product/product&path=36&product_id=59.
Ама сакам да доземам уште нешто како на пример амино киселини,топач или нешто слично.Работам на дефиниција па би ве замолил да ми дадете некој совет што да доземам :):D
Ако веќе користиш протеин од сурутка, немаш потреба од аминокиселини дополнително.
Топач може само кога ќе го искористиш својот максимум во топење без него и заглавиш некаде на пат.

DarkoG

Better then ever before.
Член од
19 август 2008
Мислења
701
Поени од реакции
81
dali odi trening za noze so trening za grb vo ist den?

ako odi kazete nekoja vezba za noze :)

Член од
28 декември 2008
Мислења
99
Поени од реакции
3
Денес вежбав бицепс и гради али дечки едно не ми е јасно...коа вежбам гради дали да правам вежби само за горни или долни,средни???!?!?! тоа не ми е јасно....и исто така и за грбот...долен горен?? како ке оди тоа?
И уште едно дали ке оди оваа програма?
Понеделник: Бицепс,Гради
Среда:Трицепс,Рамо
Петок:Нозе,Грб,стомачни??

или нешто не е во ред?

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
Денес вежбав бицепс и гради али дечки едно не ми е јасно...коа вежбам гради дали да правам вежби само за горни или долни,средни???!?!?! тоа не ми е јасно....и исто така и за грбот...долен горен?? како ке оди тоа?
И уште едно дали ке оди оваа програма?
Понеделник: Бицепс,Гради
Среда:Трицепс,Рамо
Петок:Нозе,Грб,стомачни??

или нешто не е во ред?
трицепс и рамо ти се помали групи а нозе и грб се поголеми... вежбај трицпс-грб, нозе рамо боље

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Точно, ова мора да го посочиме бидејќи очигледно многу луѓе пак го поставуваат истото прашање.
Не е точно.

Прво телото се труди да одржи 37 степени целзиусови. Зголемено потење не е ништо друго туку одбрана со која организмот исфрла вода за да ја намали внатрешната температура да не прегрее (над 37степени). Оваа вода не испрува тек така, туку организмот ВЛОЖУВА енергија за да ја исфрли преку потните пори и тоа ПОЛОВИНА КАЛОРИЈА ЗА СЕКОЈ ГРАМ НА ПОТ бидејќи ова настанува со активен транспорт. Согласно тоа ---->

ШТО ПОВЕЌЕ СЕ ПОТИТЕ организмот ТРОШИ ПОВЕЌЕ КАЛОРИИ

Истото се случува и ако пиете ладна вода пример од 10 степени. Организмот ќе ја затопли на 37 степени И ЗА ОВА ЌЕ ПОТРОШИ ЕНЕРГИЈА, а енергијата мора од некаде да ја добие (масно ткиво или шеќери најчесто). Се на се ова можеби се минимален број на калории но сепак СЕ ТРОШИ енергија.

Член од
30 септември 2009
Мислења
79
Поени од реакции
6
Здраво на сите :) Јас сум почетник во овие води, па сакав да прашам за некој совет. Денес почнав да одам во теретана, па ме интересира како и со што треба да се исхранувам. Висок сум 180cm и тежок 76kg. Имам малку салце, кое сакам да го нема :) Планирам да вежбам цело лето, па за понатаму ќе видиме.​

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824

DarkoG

Better then ever before.
Член од
19 август 2008
Мислења
701
Поени од реакции
81
изминативе неколку месеци го намалив стомакот... но сакам уште сега од ко се распуштивме... на вечер играм фудбал(во деновите кога не сум во теретана) по 1-2 саати, и дали би било добро да трчам и надење покрај тоа што тренирам во теретана?

Gjoroski

Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Не е точно.

Прво телото се труди да одржи 37 степени целзиусови. Зголемено потење не е ништо друго туку одбрана со која организмот исфрла вода за да ја намали внатрешната температура да не прегрее (над 37степени). Оваа вода не испрува тек така, туку организмот ВЛОЖУВА енергија за да ја исфрли преку потните пори и тоа ПОЛОВИНА КАЛОРИЈА ЗА СЕКОЈ ГРАМ НА ПОТ бидејќи ова настанува со активен транспорт. Согласно тоа ---->

ШТО ПОВЕЌЕ СЕ ПОТИТЕ организмот ТРОШИ ПОВЕЌЕ КАЛОРИИ

Истото се случува и ако пиете ладна вода пример од 10 степени. Организмот ќе ја затопли на 37 степени И ЗА ОВА ЌЕ ПОТРОШИ ЕНЕРГИЈА, а енергијата мора од некаде да ја добие (масно ткиво или шеќери најчесто). Се на се ова можеби се минимален број на калории но сепак СЕ ТРОШИ енергија.
Јас незнам зашто луѓето воопшто се потат. Повеќе енергија ќе потрошат за затоплување, отколку ладење.
Не филозовирајте без потреба. Некој ќе дојде до заклучок дека е потребно да излезе на пладне на сонце и потејки се да ја достигне посакуваната телесна тежина. А некој ќе помосли дека е доволно да разговара (уште еден од начините на трошење енергија) и да ослабне.
Има начин и правило како ќе го активирате вишокот на масно ткиво како извор на енергија.

Kajgana Shop

На врв Bottom