Диктатура?

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
за плукањето во ред малку на култура да се научиме ама сите останати закони вклучувајќи го и алкохолот ме потсеќаат на денешна Северна Кореја па кој е запознаен со тамошната ситуација ќе ме сфати што сакам да кажам

Прашање до сите демократски настроени членови на форумчево:дали сакате диктатура од типот на Лукашенко и МК да биде како Белорусија со просечна плата од 600 долари и невработеност од 5-6 %???
И гледам дека нешто многу Хитлер го внесвите во топици за Груевски и Владава.Хитер бил политичар кој бил многу популарен кај Германците по доаѓањето на власт.Невработеноста ја донесол до 0 %,Германија била јака земја.Германците знаеле што им с еправи на Евреите.Тие и го подржувале Хитлер.Тој им ветил и дека Германија ќе биде најсилна земја во светот.До 1943 Германија и била најсилна земја на светот.Откако почнала да опаѓа нејзината сила опаѓала и подршката за Хитлер.
Денес Германците го мразат Хитлер не дека ги убивал Евреите во гасни комори туку затоа што не го исполнил ветувањето за Германија како најслилна земја во светов.:toe:

Зависниците од дрога си имаат дури цела клиника.
Јас сум зависник од цигари, ми треба пушачка просторија. На улица не смеам, дека 50 евра казна. На затворено не смеам, не ми е обезбеден пушечки простор. Ти ако не сакаш да се труеш, иди во друга просторија, ама мене како зависник треба да ми се обезбеди пушечка просторија и крај. Што сакаш кажи, во сите земји каде што е забрането пушењето има смокинг и нон-смокинг ериа...Знаеш и самиот дека е така...јебига тоа е поентата на диктатура...

Јованче, не се замарај, џабе е.

Во Германија не е така, од 1.Јануар 2007, пушањето е забрането во сите јавни и пословни просторији. Значи во фирмите порано имаше просторија каде работниците смејат да пушат а сега нема и пушат надвор.
Во рестораните ситуацијата е слична освен ако ресторанот нема посебна просторија каде што ке може да се пуши.

Е сега тоа што е апсурдно да се споредува Македонија со Германија тоа е друга тема.

Лично мислам дека повекето од законите се преизбрзано донесени , без никаква предходна подготовка, а не им е ни времето кога нисто не функционира во државата сигурно со закони за алкохол и цигари нема да се оправиме.

Прашање до сите демократски настроени членови на форумчево:дали сакате диктатура од типот на Лукашенко и МК да биде како Белорусија со просечна плата од 600 долари и невработеност од 5-6 %???
И гледам дека нешто многу Хитлер го внесвите во топици за Груевски и Владава.Хитер бил политичар кој бил многу популарен кај Германците по доаѓањето на власт.Невработеноста ја донесол до 0 %,Германија била јака земја.Германците знаеле што им с еправи на Евреите.Тие и го подржувале Хитлер.Тој им ветил и дека Германија ќе биде најсилна земја во светот.До 1943 Германија и била најсилна земја на светот.Откако почнала да опаѓа нејзината сила опаѓала и подршката за Хитлер.
Денес Германците го мразат Хитлер не дека ги убивал Евреите во гасни комори туку затоа што не го исполнил ветувањето за Германија како најслилна земја во светов.:toe:
не биди толку сигурен....
земјата јака,ама немало демократија.....ццц:pos2::pos2::pos2:

Ти ако не сакаш да се труеш, иди во друга просторија

Значи... затоа што ти сакаш да загадуваш околина јас треба да идам во друга просторија?
Ти треба да си ја задоволиш потребата, ти си тој што треба да превземе мерки да не пречи на другите.
Работава е... ја имам потреба да се исерам.. па ќе се исерам на сред канцеларија... на другите ако им пречи што ќе смрди, нека идат во друга просторија, а?.. Не си реален.

Во Германија не е така, од 1.Јануар 2007, пушањето е забрането во сите јавни и пословни просторији. Значи во фирмите порано имаше просторија каде работниците смејат да пушат а сега нема и пушат надвор.

Исто ко што е и тука. Не знам од кај ви е идејата дека не смее да се пуши надвор?
Едноставно, отпушокот не смееш да го фрлиш било каде, а смееш да пушиш.

Извини, ќе ви се убацам у муабет.. али морам да одговорам:

На народот му е потрбна блага доза на диктатура затоа што на најголемиот дел му фали основна култура и разум.
Му фалат пари на народот пријателе.
Му фали пристоен живот.
Му фали демократија, која од ден на ден се повеќе ја има.
Му фали иднина.
Му фалат уште многу работи кои се неопходни за еден нормален живот.
А најмогу му фалат политичари кои нема да си играат к..ташак со него.
И тоа не е ништо ново.

Најново е финтава дека му фали диктатура.
Па пази, не заради друго....туку заради култура.

Абе иди бегај.

Во развиените зеи е така. Иди купи пијачка во САД ако си под 21 години. Ако пиеш бира на улица, или во кафана пред дете - лисичките и у полиција. Ако правиш секс со алолетна - затвор.

1.Забранета продажба на алкохол по 19 часот

Го подржувам законот за малолетниците да не смејат да конзумираат алкохол, но овој закон не го поджувам многу. Прво е донесен заради финансиска придобивка. Секој што сака да продава алкохол ќе си плаќа секоја година. Но од друга страна алкохолот е штетен и нашава држава е преполна со алкохоличари така да има и позитивна страна.

2.Забрането пушење во затворен простор

Пушењето сите знаеме е штетно. Јас сум непушач и многу мразам ќе отидам во дискотека и не можам да гледам од димот, го мразам.
Можеби со овие закони и се поголемата цена на цигарите ќе се намали бројот на пушачи. Ова е секаде низ светов вака за строги закони за пушачите.
Е сега пушачите се против, али па зошто непушачите да трпат и да се трујат од нив.
За отворен простор не е проблем ама за затворен треба да има забрана.

3.50 еврулиња за плукање по улица

Многу паметно. Ај сите ќе плукаме на улица. Грозно.
И поскапо од 50 евра нека е.

4.По 1.000 денари месечно ако не сте во брак

Ова е шпекулација. Во ова современо општество никој нема да не натера да се венчаме ако не сакаме. Така да не верувам дека ќе се воведе ова.

5.Забрана за емитување квалитетни филмови и серии

За целосна забрана не треба. Но може да ги даваат во доцните часови.
Знам едно комшивче има 5 години и вика абе кажете ми знам дека децата се прават во кревет ама кажете ми како. Сум гледал на телевизија малку знам.
Па има насилство има секс тоа не е за децата. Сексот и градот го прикажуваат во 18 часот. Убаво им кажале може после 22 дозволено е. Значи не станува збор за комлетна забрана.
Има и цртани филмови со насилство. Треба да се има една програмска шема. А не да си даваат филмови, серии кој како сака.

6.Кампањи за перење мозок

Секаде го има и секогаш ќе го има.
Не само во Македонија него секаде во светот.

Значи не е само Македонија.
Ова се некои работи кои ги има во Европа и низ светот и почнуваат да се регулираат и кај нас. Но ние не сме навикнати на забрани и многу закони и се ни е чудно.
Но секое чудо за три дена ќе се навикнеме некогаш.
Далеку е од диктатура.
Едноставно општеството отиде толку далеку со насилство, вулгарности, девијации да мора тоа да се регулира.

Забранета продажба на алкохол по 19 часот
Забрането пушење во затворен простор
50 еврулиња за плукање по улица
По 1.000 денари месечно ако не сте во брак
Забрана за емитување квалитетни филмови и серии
Кампањи за перење мозок

Сигурно има нешто што сум испуштил...

Али поентава ми беше...
stalin_color555.jpg

enver-hoxha-2.jpg

hitler460.jpg

grujo.jpg

Или до мене е, јас имам погрешни сфаќања?
AJDEEEE :)) Poleka de pa neli se stremime kon evropa? Epa vo taa evropa nema alkhol , zabraneto frlanje odpad, disciplina na evropjani po najrigorozni merki .Dali nekoj saka da zivee vo anrahija ? Mene mi smeta gjubre na ulica , mi smeta uriniranje na sekoj kjosh, mi smeta diveenje po ulica .Jas nesakam da ziveam vo drzava koja ne vladee zakon i pritoa se vika makedonija koja se stremi kon evropskite vrednosti.:smir:

Му фали пристоен живот.
Му фали иднина.
И тоа не е ништо ново.

Абе иди бегај.

Точно, му фалат пари.
Точно, му фали пристоен живот. Како мислиш човек да добие пристоен живот ако тој самиот не е пристоен?
Му фали демократија, али не му треба анархија!
Му фали иднина, пошто не знае сам да си ја створи.
А, тоа што толку многу ја потценуваш основната култура, кажува многу за тебе. Имаш уште многу да учиш како се постигнува било што во животот...

За бегање.. немам потреба... мене ми е супер :helou:

stavanjeto na red na deklarativni demokrati-citaj instant anarhisti ne e diktatura

Му фали пристоен живот.
Му фали иднина.
И тоа не е ништо ново.

Абе иди бегај.
KOJ TOA GO UNISTI? PRASANJE ZA 1 MIL DOL.:pos2:

1.Забранета продажба на алкохол по 19 часот

Го подржувам законот за малолетниците да не смејат да конзумираат алкохол, но овој закон не го поджувам многу. Прво е донесен заради финансиска придобивка. Секој што сака да продава алкохол ќе си плаќа секоја година. Но од друга страна алкохолот е штетен и нашава држава е преполна со алкохоличари така да има и позитивна страна.

Koj сака да продава, нек плати лиценца. Нек се напраат Ликер-сторс ко во цел свет. Зошто забрана?

2.Забрането пушење во затворен простор

Пушењето сите знаеме е штетно. Јас сум непушач и многу мразам ќе отидам во дискотека и не можам да гледам од димот, го мразам.
Можеби со овие закони и се поголемата цена на цигарите ќе се намали бројот на пушачи. Ова е секаде низ светов вака за строги закони за пушачите.
Е сега пушачите се против, али па зошто непушачите да трпат и да се трујат од нив.
За отворен простор не е проблем ама за затворен треба да има забрана.

Пушачите се лепрозни а непушачите од мајка родени?
И мене можеби ми одговара законот, ама па кој ти дава право да размислуваш дека ти си загадената страна? Крајно, нек се даде шанса на газдите на локалите да одберат какви корисници ќе третираат - пушачи или непушачи. Па секој нека оди кај сака, знаејќи за колатералните моменти. А ако е чума пушењето, нек се забрани, со се производство на тутун комплет.

3.50 еврулиња за плукање по улица

Многу паметно. Ај сите ќе плукаме на улица. Грозно.
И поскапо од 50 евра нека е.

Пеки, за ова баш никаква замерка немам. Пропратно, не ќе е лошо да се организираат јавни тоалети каде што во вистински зорт ќе може граѓаните да си ги извршат своите должности према бешиката и дебелото црево.
4.По 1.000 денари месечно ако не сте во брак

Ова е шпекулација. Во ова современо општество никој нема да не натера да се венчаме ако не сакаме. Така да не верувам дека ќе се воведе ова.

Верувај во се. Со отворено срце, доаѓа и довербата :back:

5.Забрана за емитување квалитетни филмови и серии

За целосна забрана не треба. Но може да ги даваат во доцните часови.
Знам едно комшивче има 5 години и вика абе кажете ми знам дека децата се прават во кревет ама кажете ми како. Сум гледал на телевизија малку знам.
Па има насилство има секс тоа не е за децата. Сексот и градот го прикажуваат во 18 часот. Убаво им кажале може после 22 дозволено е. Значи не станува збор за комлетна забрана.
Има и цртани филмови со насилство. Треба да се има една програмска шема. А не да си даваат филмови, серии кој како сака.

Ма јок. Треба да се форсира муабетот дека децата ги носи штркот, па на комшијата твој коа ќе му се дигне по прв пат, да смисли самиот шо да прави. Посебно ако во тој момент до него е комшивчето, па одлучат да експериментираат малку... Глупост. Пред секоја емисија забрана ако оди, просто ќе е попривлечна за гледање. А да ја тргнеш е бетер. Сексуална едукација и тргање на табуата дека ако се пипкаш меѓу нозе ќе ти пораснат влакна на челото.

6.Кампањи за перење мозок

Секаде го има и секогаш ќе го има.
Не само во Македонија него секаде во светот.

Едноставно општеството отиде толку далеку со насилство, вулгарности, девијации да мора тоа да се регулира.

Росоњерка, зарем не мислиш ваљда дека ние го измисливме светот?

И секое нарушување на личните слободи кое оди во крајни граници, нема да го прифатам. Што сме бе, да го е**м (цензурирано од совет за радиодифузија)....Машини за гласање?!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom