Диктатура?

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
Во Германија не е така, од 1.Јануар 2007, пушањето е забрането во сите јавни и пословни просторији. Значи во фирмите порано имаше просторија каде работниците смејат да пушат а сега нема и пушат надвор.
Во рестораните ситуацијата е слична освен ако ресторанот нема посебна просторија каде што ке може да се пуши.

Е сега тоа што е апсурдно да се споредува Македонија со Германија тоа е друга тема.

Лично мислам дека повекето од законите се преизбрзано донесени , без никаква предходна подготовка, а не им е ни времето кога нисто не функционира во државата сигурно со закони за алкохол и цигари нема да се оправиме.

Значи сепак Е така како што напишав. Не знам што идеш контра....сам себе се побиваш ми кажуваш според закон било забрането ама...имало посебни простории.. па знам бе суртук еден, тоа и го барам, дај ми го и на мене ..

AJDEEEE :)) Poleka de pa neli se stremime kon evropa? Epa vo taa evropa nema alkhol , zabraneto frlanje odpad, disciplina na evropjani po najrigorozni merki .Dali nekoj saka da zivee vo anrahija ? Mene mi smeta gjubre na ulica , mi smeta uriniranje na sekoj kjosh, mi smeta diveenje po ulica .Jas nesakam da ziveam vo drzava koja ne vladee zakon i pritoa se vika makedonija koja se stremi kon evropskite vrednosti.:smir:

кога бев во Будимпешта на улица неможеше да се види обична трошка нити пикавец за разлика од кај нас во Скопје каде на секој чекор има ѓубре

Росоњерка, зарем не мислиш ваљда дека ние го измисливме светот?

И секое нарушување на личните слободи кое оди во крајни граници, нема да го прифатам. Што сме бе, да го е**м (цензурирано од совет за радиодифузија)....Машини за гласање?!

Па ние не ги измислуваме закониве.
Него се спроведуваат во други држави и нашиве ги превземаат.

Сакаме Европа и сакаме да одиме напред мора и огромен број на закони да воведеме.
Многу ни е поубав животот без тие закони ама приморани сме да ги следиме оние над нас што се.
Ако сакаме да тапкаме во место можеме и тоа да го правиме.

Само ние не сме навикнати на промени, не сме навикнати да почитуваме закони, не сме навикнати некој на не командува.
Сите сакаме да си правиме како што сакаме по наше и ние да сме шефови.
Не дека ги оправдувам нашиве ама сметам дека така е и низ светов и ако може светот така да функционира можеме и ние.
Менуваат само закони а не и пропратми работи за да се спроведува законот. Тоа е македонска работа пола смени пола остави.

кога бев во Будимпешта на улица неможеше да се види обична трошка нити пикавец за разлика од кај нас во Скопје каде на секој чекор има ѓубре

Во Будимпешта немало пикавци, ама имало корпи. Е сеа ние не сме толку богати за корпи, па пикавци чуваме по улици.

Ouuu...ѓубре у Скопје колку сакаш.
:toe:
Со тоа што она базичното...тако звано trash
од цела Македонија го дотеруваат и
у влада го складираат.
И скапуе таму добри 4 год.

Тоа ти е друже...
поемата за ѓубрето.

Значи сепак Е така како што напишав. Не знам што идеш контра....сам себе се побиваш ми кажуваш според закон било забрането ама...имало посебни простории.. па знам бе суртук еден, тоа и го барам, дај ми го и на мене ..

Реков само рестораните кои имаат посебни простории, а тоа не е така често.
Инаку имаше многу негодувања поради овој закон иако Германија мегу последните го спроведе.
Дури имаше и еден случај на самоубиство, поради тоа што на некој типац му падна прометот во крчмата.

А тоа „суртук„ влезено ли е во закон?

1.Onie koi pusat gi napravija gragani od vtor red.Porano lugeto se srekavaa vo restorani na vecera ili rucek,pa kolku tolku druzenjeto bese prisutno.Sega i toa poveke ne e mozno.Zarem treba da se zatvorime vo kafezi i da komunicirame sami so sebe? 2.Perenjeto mozok e prisutno na sekloj cekor.Taa e najopasnata diktatura koja moze eden covecki um da ja smisli. 3. i 4 i 5..... ima mnogu metodi koi ukazuvaat na diktatura na vlasta.

Во Будимпешта немало пикавци, ама имало корпи. Е сеа ние не сме толку богати за корпи, па пикавци чуваме по улици.

Инаку се согласувам со тебе дека за секој закон треба техничка подготовка и време за спроведување.

Точно, му фалат пари.
Точно, му фали пристоен живот. Како мислиш човек да добие пристоен живот ако тој самиот не е пристоен?
Му фали демократија, али не му треба анархија!
Му фали иднина, пошто не знае сам да си ја створи.
Значи ти би диктатура, само ради култура ?
А, тоа што толку многу ја потценуваш основната култура, кажува многу за тебе. Имаш уште многу да учиш како се постигнува било што во животот...
Ма дааај. Немој со такви провидни финти.
Јас разбирам дека основната култура е дел од едно цивилизирано и напредно општество...но да кажеш дека тоа е главниот проблем, а не мал дел од главниот проблем....
Е тоа е веќе претенциозно.
За бегање.. немам потреба... мене ми е супер :helou:
"Иди бегај" е израз на еден....веќе починат актер, од EX-YU просторите. Ништо злонамерно.

Porano lugeto se srekavaa vo restorani na vecera ili rucek,pa kolku tolku druzenjeto bese prisutno.Sega i toa poveke ne e mozno.Zarem treba da se zatvorime vo kafezi i da komunicirame sami so sebe?

Свесна си за глупоста што ја кажа, или???
Значи.. ти без пушење не можеш да се спријателиш со никој?
Ако е така, имаш многу поголем проблем од законот... :tapp:

Decki stapot izlegol od rajot:)sto mislite za badijala turcite vladele 500 god. tuka.Gledam edna pokondurena komunjarka se razlapala hamburger i odi po ulica . Aj nejse sto e primitivna pokondurena kamenjarka pa barem malku oset da imase, hartijata daja frleshe vo kanta.Megjutoa ne , fino lepo taaa se najade i ko nikoj da nema okolu neja si ja hrli hartijata. brukaaaa nevidena. :tapp:

Ouuu...ѓубре у Скопје колку сакаш.
:toe:
Со тоа што она базичното...тако звано trash
од цела Македонија го дотеруваат и
у влада го складираат.
И скапуе таму добри 4 год.

Тоа ти е друже...
поемата за ѓубрето.
јбг ние дозволуваме и тоа не само 4 има некои ѓубриња што се таму како домаќини цели 17 години

Значи ти би диктатура, само ради култура ?

Не бе друже... скраја да е... Али, казна за плукање по улица јас не го сметам за диктатура... :toe:

Јас разбирам дека основната култура е дел од едно цивилизирано и напредно општество...но да кажеш дека тоа е главниот проблем, а не мал дел од главниот проблем....
Е тоа е веќе претенциозно.

При здрав разум и чиста свест, со целосна морална, материјална и правна одговорност тврдам дека тоа е еден од основните проблеми!
Само имај предвид, под култура подразбирам многу повеќе од тоа да и кажеш добар ден на бабичката во лифт ;)

"Иди бегај" е израз на еден....веќе починат актер, од EX-YU просторите. Ништо злонамерно.

Не го сфатив злонамерно, само си ја свртев фразата како мене ми одговараше во моментот :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom