Помош! - ми треба одредено дело/проект...

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
може малку помош за состав за есента за 4 одд.благодарам:nesum:
4to? :D Ај ама ќе напишиме ко за четврто да изглеат хее

Есен
Летото замина, дојдоа деновите исполнети со дожд и облаци. Дојде Есен. Сета летна облека ја спаковавме во торбици и ги сместивме настрана. Сега во рафтовите ја имаме топлата, волнена облека. Тргнавме на училиште тоа е уште еден доказ дека Есента ни е на прагот....

Леле неможам повеќе, ама отприлика вака да ти изгледаТ :icon_lol: Виктољ?:vozbud:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Има разлика меѓу барањето на Козмо и Мартин. Мартин бараше совет, Козмо бара готов текст. Не сакам мрзеливост. :nenene:

Член од
18 февруари 2007
Мислења
31
Поени од реакции
1
dobro za pocetok

4to? :D Ај ама ќе напишиме ко за четврто да изглеат хее

Есен
Летото замина, дојдоа деновите исполнети со дожд и облаци. Дојде Есен. Сета летна облека ја спаковавме во торбици и ги сместивме настрана. Сега во рафтовите ја имаме топлата, волнена облека. Тргнавме на училиште тоа е уште еден доказ дека Есента ни е на прагот....

Леле неможам повеќе, ама отприлика вака да ти изгледаТ :icon_lol: Виктољ?:vozbud:
fala za pomosta mi trgna i mene:helou:ps tatko na baratelot

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Za 4to odd? Aj be ke probame sto ne kosta..

Letoto poleka izminuva, a branot na postudeni denovi doaga. Trgnavme i vo uciliste veke. So nova sila za ponataka predvodeni od viorot na vetrot, a sumot na lisjata niz parkot pod nas. Nautro luge obleceni vo vetrovki brzaat na rabota, decata odat nakaj ucilistata, a navecer po gradskite parkovi, a i po ulicite tisina. Nema poveke igri. Vreme e da se vratime na ucebnicite. Sepak prekrasno e koga na portite na nasite domovi ke tropne noviot den, so veke pozoltenite lisja, prekrasnite dolgoocekuvani esenski dozdovi i sosema malku sonceva svetlina kako dobro utro. Ja sakam esenta. Sekoja esen e nov predizvik i nov pocetok.

Pojse ne mi teknuva a mislam deka i ne treba. Ne e neso posebno ali pa.. Za 4to odd e..

Член од
13 август 2007
Мислења
672
Поени од реакции
19
Mi treba inspiracija!

Ke pravam pismena na na nekoja od ovie temi:

-Jas sum samo skitnik - patnik, gostin i dojdenec na ovoj svet, a zarem ste vie nesto povekje od toa?

-Dali vremeto vo koe ziveam e samo los son?

-Srekjata doagja koga e zadovoleno srceto, a ne razumot

jas obicno ne se pripremam za pismeni, i inspiracija mi doagja vo momentot no ovoj pat mi treba malce pomos...

aj pls pisete barem voved na bilo koja od temive.. kolku da pocnam :D znaete pocetokot e "teskoto "

FALA ODNAPRED!

К

Кнез Мишкин

Гостин
Ke pravam pismena na na nekoja od ovie temi:

-Jas sum samo skitnik - patnik, gostin i dojdenec na ovoj svet, a zarem ste vie nesto povekje od toa?

-Dali vremeto vo koe ziveam e samo los son?

-Srekjata doagja koga e zadovoleno srceto, a ne razumot

jas obicno ne se pripremam za pismeni, i inspiracija mi doagja vo momentot no ovoj pat mi treba malce pomos...

aj pls pisete barem voved na bilo koja od temive.. kolku da pocnam :D znaete pocetokot e "teskoto "

FALA ODNAPRED!
Еве ова ми текна во моментот пошто и јас имам писмена па и јас еве морам да вежбам...ова е само воведниот дел...

Живот..., како можам да го опишам, како можам да уживам, да се опуштам во благодетите што ми ги подарил животот?.ПА едноставно живеј го секој ден како последен, или надевај се дека утре ќе ја почуствуваш светлината, надешта кој ти ја нуди секој нов ден...Тогаш стани, не плаши се цел ден е пред тебе., но до кога само вака секој ден исто, зошто се чуствувам изгубен, зошто некако не можам да го најдам вистинскиот пат, дали воопшто тука припаѓам...
Какви се овие прашања на посвеста, овие прашања кои секојдневно ме измачуваат. зошто се чуствувам како птица без гнездо, како пчела без кошница, зошто живеам...Радоста која ми ја дава секој нов ден е доволна за мене, спокојот кој ми го нуди утрото едноставно ме храни, ме исполнува, ме влече кон животот и ми дава надеж да продолжам...ДА ги осознавам, да ги почуствувам и да ги вкусам убавините на животот...

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Е сеа вака. За писмена во втора година ни има проф. дадено "ренесансните моменти/елементи во Декамерон" или
"ренесансните моменти/елементи во Пеколот (од Dante Aligieri)" или
"ренесансните моменти/елементи во Канцониерот (од Франческо Петрарка)"

Најверојатно е дека ќе ни даде за првата, па ако може некој да помогне со некој концепт, идеа.

Не барам готов текст. Може од ваше искуство ако сте ги прочитале делата и сл.

Благодарам

MorrisonKA

You need a fucking hobby, bitch!
Член од
23 март 2007
Мислења
815
Поени од реакции
27
Е сеа вака. За писмена во втора година ни има проф. дадено "ренеснансните моменти/елементи во Декамерон" или
"ренеснансните моменти/елементи во Пеколот (од Dante Aligieri)" или
"ренеснансните моменти/елементи во Канцониерот (од Франческо Петрарка)"

Најверојатно е дека ќе ни даде за првата, па ако може некој да помогне со некој концепт, идеа.

Благодарам
Прво поправи го насловот, затоа што со таков наслов одма ја утнуваш темата и оставаш впечаток дека врска немаш што е РЕНЕСАНСАТА, а камоли нејзините елементи т.н. ренесансни.:icon_bigg

Инаку, големата тријада ( Данте, Бокачо, Петрарка), ова би требало барем да биде лесно.:)
Ренесанса или преродба, култ кон антиката, нов христијански мироглед на светот различен од средновековието, повторно пишување на латински јазик, и доста важно пишување на народен јазик ( кај Данте подоцна истиот станал основа за стандарниот италијански јазик), идеалот на ,,слободен благороден човек‘‘ истовремено активен и сестран...И сето ова верувам го има и во учебникот за втора година, затоа мој совет земи отвори тоа учебникот, прочитај за ренесансата и верувај дека наеднаш ќе ти светнат елементите ( нормално ако веќе ги имаш прочитано книгите).:helou:

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.404
Поени од реакции
5.957

Благодарам
Ти не кажа дали си ги прочитал делата па под претпоставка дека не си, ќе ти дадам некои општи информации за „Декамерон“.

Самиот збор декамерон значи 10 дена. Комбинација е од 2 грчки збора „deca“ што значи десет и „hemera“ што значи ден.
Тоа е збирка од 100 новели раскажани од 10 млади луѓе (7 девојки и 3 момчиња) кои побегнале од нивното место на живеење (Фиренца) поради заразната болест (ако не се лажам поради чума) што се ширела и од која никој не може да се спаси. Скриени се на безбедно место, 10 дена. Таму си раскажуваат меѓусебно разни анегдоти, приказни и раскази во кои се опфаќаат токму тие ренесансни моменти. Оптимизмот и љубовта како движечка сила се одраз на хуманистичкиот поглед кон светот на Џовани. Идеите на ренесансата се дека човекот може да се надмине себеси. Тоа е реалистичко огледало на животот, човечките страсти и сите смешни и безобразни страни. Во секоја приказна има порака дека треба да се ужива во секој момент на животот исто така и ги обработува темите околу лажниот морал најчесто преку критика на таквите појави.

Околу Данте и „Божествената комедија“ не можам да ти помогнам многу бидејќи ја имаме обработувано само воведната песна од „Пеколот“ и можам да ти кажам само симболика на некои метафорични елементи во таа песна, но тоа не ти е потребно.

И „Канционерот“ од Петрарка за жал ја немам прочитано целата, туку само неколку песни.

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Ти не кажа дали си ги прочитал делата па под претпоставка дека не си, ќе ти дадам некои општи информации за „Декамерон“.

Самиот збор декамерон значи 10 дена. Комбинација е од 2 грчки збора „deca“ што значи десет и „hemera“ што значи ден.
Тоа е збирка од 100 новели раскажани од 10 млади луѓе (7 девојки и 3 момчиња) кои побегнале од нивното место на живеење (Фиренца) поради заразната болест (ако не се лажам поради чума) што се ширела и од која никој не може да се спаси. Скриени се на безбедно место, 10 дена. Таму си раскажуваат меѓусебно разни анегдоти, приказни и раскази во кои се опфаќаат токму тие ренесансни моменти. Оптимизмот и љубовта како движечка сила се одраз на хуманистичкиот поглед кон светот на Џовани. Идеите на ренесансата се дека човекот може да се надмине себеси. Тоа е реалистичко огледало на животот, човечките страсти и сите смешни и безобразни страни. Во секоја приказна има порака дека треба да се ужива во секој момент на животот исто така и ги обработува темите околу лажниот морал најчесто преку критика на таквите појави.

Околу Данте и „Божествената комедија“ не можам да ти помогнам многу бидејќи ја имаме обработувано само воведната песна од „Пеколот“ и можам да ти кажам само симболика на некои метафорични елементи во таа песна, но тоа не ти е потребно.

И „Канционерот“ од Петрарка за жал ја немам прочитано целата, туку само неколку песни.
Фала.
Иначе имам прочитано неколку новели од "Декамерон" и ја имаме обработувано на час. Ке видам што има во учебникот па ќе пробам да скомбинирам нешто и со претхони знаења и така.
Сепак фала.

А за тоа што напиша Морисонка, ќе кажам дека беше печатна грешка...не сваќај го тоа толку сериозно бидејќи правев ctrl + c па зато иста грешка низ сите наслови

Член од
13 август 2007
Мислења
672
Поени од реакции
19
pogledni si go materijalot so go izucuvate.. i najdi nekoi dopirni tocki so "pismoto" , .... ako nema.. pisuvaj sto ke ti padne na pamet od prva koga ke si go povtoris naslovot vo sebe, na sto te asocira i ostalo....

so srekja.. stiskame palci

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Е сеа вака. За писмена во втора година ни има проф. дадено "ренесансните моменти/елементи во Декамерон" или

Благодарам
Нема да ти кажам да прочиташ и да научиш напамет се што пишува во книгата. Пробај да сфатиш што се случувало во тој период, да се доближиш до она за што размислувале писателите од ренесансата, кон што тие се свтеле и го насочиле нивното внимание... Тогаш ќе ја разбереш суштината на овие книги и ќе можеш да напишеш добра писмена.
Секако обрни внимание на воведниот, главниот и завршниот дел.
Воведниот дел нека ти биде вовед во тој период кога тие твореле. Објасни ги слободно случувањата кои се дадени и предизвикале таков осврт на општеството.
Задржи се на содржината на книгата во главниот дел. Потруди се да дадеш твое гледиште за сите моменти и ренесансни елементи кои ги опфаќа тоа дело.
Завршниот дел е твое мислење. Слободно искажи го својот став и потруди се да го поткрепиш со аргументи од научениот материјал.
...со среќа...:smir:

Black Rose

дете на цвеќето
Член од
12 февруари 2007
Мислења
1.972
Поени од реакции
38

Благодарам
Иам и готов гајле ти е :wink: ако успеам да ги најдам утре темите ќе ти пратам пп :helou:

Декамерон е цепки бре, да земеш да си ја прочиташ :smir:
.....расказот со славејчето :pos: :pos: :pos:

Член од
18 декември 2005
Мислења
1.356
Поени од реакции
165
Ај ве молам нека ми пише некој ако има семинарски по јавни финансии, локална самоуправа, управно (административно) право, европско и меѓународно право. Ај ако некој има нешто нека ми пише.

Kajgana Shop

На врв Bottom