Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
И што ти се случува доколку се префорсираш на тренинг, и потрошиш повеќе од планираното ? :) сигурно не се осеќаш полна со енергија хехе

Член од
10 февруари 2010
Мислења
868
Поени од реакции
343
nema odreden rok za pocetok so proteini. togas koga ke napravis rezim za ishrana, zemi i protein. proteinot e potreben vednas posle treningot-za da se nahrani muskulot. a veruvam ne moze vednas posle trening da jades (nema logika). taka da sredi ja ishranata i zemi protein.
Режим на исхрана мислам дека немам потреба од правење, сега за сега. Одсекогаш сум внимавал што јадам, така да тоа сега и нема да ми игра некоја улога. Мрсни меса избегнувам, буреци, јагнешко воопшто не јадам, свинско истотака.
Искрено и не знам дали би правел воопшто режим на исхрана. Немам ни вишок на килограми, единствено мешето ми е опуштено.

За мене има логика после тренинг да се јаде. Не дека јас сега како почетник ке солам некого памет, ама мислам дека држи логика. Тоа барем до сега сум го сретнал по интернет сајтовите, скоро секаде тоа го пишува. Телото треба да надополни тоа што изгубило во текот на вежбањето. Не да се јади обилно, ама сепак да се внесе количина за да се задоволат потребите.

The information about not eating after a workout is completely wrong. Every responsible source in bodybuilding and athletics recommends that you eat after training, and preferably within 45 minutes (maybe up to 60) after a workout. This period, known as the golden hour, is when the muscles absorb the most nutrients and when glycogen, an energy reserve in your muscles, is replaced most efficiently. The actual composition of the post-workout meal is a matter of some debate; for optimal glycogen replacement, most people recommend carbohydrates, but a certain amount of protein (at least 10 percent of the meal) is needed for muscle repair and growth.

Еве после неколку денови поминати во теретана, сакам да прашам нешто кое мислам дека некој ке знае да го одговори.

Гледам доаѓаат батки развиени, напумпани, развиени рамена и гради.
Ама скоро 95% од нив имаат и стомаци големи. Им се познаваат.
Е сега можеби мојава перцепција е грешна, ама дали тие не ги вежбаат стомачните или ги вежбаат ама јас не можам да заклучам дека е така?

Исто така, голем дел од нив ретко вежбаат и нозе.

Грешам или можеби вистина е така?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Има секакви случаи. Еден дел од нив најверојатно ги занемаруваат вежбите кои у ствари (заедно со претходно кажана исхрана) ги намалуваат маснотиите (на стомак и било каде). Други сигурно она што погоре е спомнато, земаат више него што трошат...разни случаи се ваљда, не моеш да генерализираш. Од човек до човек, а стомак многу тешко се топи (за обликување да не збориме, ептен треба запињање).
За нозе, доста од оние кои пробуваат да направат инстант крупен развиен горен дел од тело, тие често ги занемаруваат нозете (мислам дека дали оти не се забележуваат преку тренерки или панталони па сметаат дека визуелно повеќе се исплати да направат големо рамо или рака). Сепак нозе се битни (иако би рекол малку досадни и напорни за вежбање) пошто го држат цело тело врз себе-од естетски, практичен и здравствен аспект. Тоа го праев првата година (после нормално видов што глупост направив) -абе ај нозе, кој ги гледа...ја да затегнам рака, маица без ракави да ставам, груда и рамо...тоа би била една од причините зошто не вежбаат.
За другите причини сигурно има другите форумџии што да кажат, ова од некое свое видување.

I g O r ™

Sky is a limit
Член од
26 јануари 2010
Мислења
7
Поени од реакции
0
Режим на исхрана мислам дека немам потреба од правење, сега за сега. Одсекогаш сум внимавал што јадам, така да тоа сега и нема да ми игра некоја улога. Мрсни меса избегнувам, буреци, јагнешко воопшто не јадам, свинско истотака.
Искрено и не знам дали би правел воопшто режим на исхрана. Немам ни вишок на килограми, единствено мешето ми е опуштено.

За мене има логика после тренинг да се јаде. Не дека јас сега како почетник ке солам некого памет, ама мислам дека држи логика. Тоа барем до сега сум го сретнал по интернет сајтовите, скоро секаде тоа го пишува. Телото треба да надополни тоа што изгубило во текот на вежбањето. Не да се јади обилно, ама сепак да се внесе количина за да се задоволат потребите.

The information about not eating after a workout is completely wrong. Every responsible source in bodybuilding and athletics recommends that you eat after training, and preferably within 45 minutes (maybe up to 60) after a workout. This period, known as the golden hour, is when the muscles absorb the most nutrients and when glycogen, an energy reserve in your muscles, is replaced most efficiently. The actual composition of the post-workout meal is a matter of some debate; for optimal glycogen replacement, most people recommend carbohydrates, but a certain amount of protein (at least 10 percent of the meal) is needed for muscle repair and growth.

Еве после неколку денови поминати во теретана, сакам да прашам нешто кое мислам дека некој ке знае да го одговори.

Е сега можеби мојава перцепција е грешна, ама дали тие не ги вежбаат стомачните или ги вежбаат ама јас не можам да заклучам дека е така?

Вака сеа,режим на исхрана можи да биди за слабеење и дебелеење,зависи што сакаш да постигниш.Бидејќи како што прочитав погоре ти си слаб,според твојата висина,тебе ти тебе режим на исхрана за накачување на маса,а тоа значи поголем внес на калории дневно,т.е да ти биди избалансиран внесот на протеини јаглени хидрати и масти. Мастите треба да внимаваш колку ги внесуваш,али мора да ги внесуваш.

За земање суплементи,можиш да земаш ISO протеини,тие се најчисти и се баш како додаток во исхараната...

еве ти еден режим за зголемување на мускулна маса,а заедно со ова оди теретана...

1.ОБРОК – 6 белки + 2 жолчки +70 овесни снегулки со млеко или јогурт и 1 доза од протеинот
2.ОБРОК – 240г пилешко бело месо(може да се менува со риба или телешко)+ 160г ориз (жива мера)
3.ОБРОК –200г пилешко бело месо(може да се менува со риба или телешко)+ 200г компир
4.ОБРОК –Банана 45 минути пред тренинг
5.ОБРОК –(60-70г декстроза) или замена 1 рака суво грозје + 1 доза од протеинот
6.ОБРОК –140г. макарони и туна со салати по избор (2 часа пред легнување)

Член од
10 февруари 2010
Мислења
868
Поени од реакции
343
6.ОБРОК –140г. макарони и туна со салати по избор (2 часа пред легнување)

2 часа пред легнување земање на храна? Нели е тоа малку оптеретување на стомакот за да се вари храната одкога ке се оди на спиење?

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998

Режим на исхрана ти треба, но не онаков каков што погоре ти го имаат предложено, од причина што ти воопшто немаш намера да се појавиш на некој натпревар. Менито е баш наменето за натпреварувачи, почетници.

Со постот погоре сосема се сложувам, но тоа е затоа што во МК сеуште има лоша прествава за тоа што е бодибилдер. Еден многу мал дел од оние кои вежбаат по теретаните во државата слободно можат да се наречат билдери, додека многу голем дел од момците во кожњаци за жал се многу далеку од луѓе кои го обликуваат своето тело и се грижат за својот телесен изглед.

Можеш слободно да имаш оброк 2 часа пред спиење, но каков ќе биде неговиот состав, зависи од твојата желба што сакаш да ја постигнеш. Примерот овде, е нешто што ќе ти помогне да зголемиш телесна тежина и во повеќето случаеви, да се здебелиш.

Член од
10 февруари 2010
Мислења
868
Поени од реакции
343
Примерот овде, е нешто што ќе ти помогне да зголемиш телесна тежина и во повеќето случаеви, да се здебелиш.

Не сакам да се здебелам. Сакам да останам исто онаков каков што и сега сум, ама дефиниран.

Доколку тоа подразбира и малку повеќе килограми, тогаш во ред. Сеуште не контам некои работи, ама нема да ми замерите, пола месец нема како што вежбам.

gODHEAD

Crucified
Член од
6 декември 2007
Мислења
1.827
Поени од реакции
1.163
Не сакам да се здебелам. Сакам да останам исто онаков каков што и сега сум, ама дефиниран.
Епа тоа така не оди, не е можно на истата маса која ја имаш сега да се издефинираш и да ја имаш пак истата килажа, треба прво да качиш маса, па да го стопиш вишокот сало и да дојдеш издефиниран на посакуваната килажа.

I g O r ™

Sky is a limit
Член од
26 јануари 2010
Мислења
7
Поени од реакции
0

Доколку тоа подразбира и малку повеќе килограми, тогаш во ред. Сеуште не контам некои работи, ама нема да ми замерите, пола месец нема како што вежбам.
па сега ако сакаш да се дефинираш т.е да се исушиш и да ти остана само мускулчина на тебе, не треба да јадиш многу :)

a ако сакаш да имаш онака нормално развиено тело,треба да внимаваш на исхраната ама пак да внесуваш по 2500 - 3000 калории дневно,протеини јагле хидрати витамини....

а навечер ако јадиш буквално пред легнување,тешко е за желудникот да ја свари храната,а 2 часа пред легнување е доволно време за делумно да се свари храната ,ако не и целосно... е сега навечер се знае дека се внесува полесна храна,и да гледаш да биди шо можи почисто протеинска ако сакаш да не се дебелееш многу. А ако земаш Јаглени Хидрати пред спиење ,тоа доведува до дебелеење....

ice_cube

The SexX.
Член од
16 јули 2008
Мислења
2.240
Поени од реакции
309
Некој совет за workout plan, пред 2 дена почнав, сите мускули ги почнав, за да ги навикнам на вежбање. Колку денови од неделата се вежба, кои мускулни групи одат заедно? Сериозно сакам да се бавам со ова, да се набилдам асално. И да продолжам да билдам :salut:

MacedonianSun

herE I gO agaiN!
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.111
Поени од реакции
33
Некој совет за workout plan, пред 2 дена почнав, сите мускули ги почнав, за да ги навикнам на вежбање. Колку денови од неделата се вежба, кои мускулни групи одат заедно? Сериозно сакам да се бавам со ова, да се набилдам асално. И да продолжам да билдам :salut:
А да провереше назад во темата...имаш една купица постови, што..како..кој..зошто!

Me2

интериста
Член од
21 ноември 2009
Мислења
5.205
Поени од реакции
2.199
Вистина ли е дека кога одиш во теретана или општо дигаш тегови, кога си во пубертет не растеш?

DejanB.

Се залетувам...
Член од
20 декември 2009
Мислења
506
Поени од реакции
14
А да ве прашам нешто,колку сте високи ?

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
2 недели сите групи мускули по малку.

после почни:

1. Бицепс + грб
2. трицепс + гради
4. рамо + нога

И на крај на секој тренинг трбушњаци, на хиљаду трбушњака... :)

Искусниве билдери ќе ти кажет појќе. Јас сум екс-аматер. Ама ко вежбав вака, во средно имав бицепс 35 цм, стомак за пофалба, гради да држет мајца убо и лептир ко пролетна напалена пеперутка (океј, за ова и штаки носев едно време,ама то не е во тренингот :)) )

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
2 недели сите групи мускули по малку.

после почни:

1. Бицепс + грб
2. трицепс + гради
4. рамо + нога

И на крај на секој тренинг трбушњаци, на хиљаду трбушњака... :)

Искусниве билдери ќе ти кажет појќе. Јас сум екс-аматер. Ама ко вежбав вака, во средно имав бицепс 35 цм, стомак за пофалба, гради да држет мајца убо и лептир ко пролетна напалена пеперутка (океј, за ова и штаки носев едно време,ама то не е во тренингот :)) )
Штаките беа за допунски тренинг? Инаку имаш 1, 2 и 4, а 3??? :)

Убави вежби, нека иде со три серии по дванајсе повторувања, со нормални тежини, без претерување, за да му се навикнат мускулите на напор и активност.
И тоа, три дена вежбање, еден пауза, за да одморат мускулите, после две недели, нека се јави пак тука.

Kajgana Shop

На врв Bottom