Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Значи вака, имам вежбано одамна, на повеќе периоди...Сега еве почнав пак, вежбам од новата година наваму. Ги разбирам сите работи за вежбањето, начинот на исхрана, одморот и слично.

Од пред 1 недела почнав да пијам аминокиселини BCAA :
http://www.espowerfood.com/details_eng.php?product_id=9

Тоа е пакување од 150 капсули, и се пијат пред и после тренинг, 3-4капс/2гр.

Секоја капсула содржи следнитве составки :
L-Leucine - 250 mg.
L-Valine - 150 mg.
L-Isoleucine - 100 mg.

Целта ми е да добијам маса и да го оформам телото средно, но еден познат ми кажа дека нема да имам некои си поголеми резултати освен ако не ги искомбиниран со некој чист протеин или гејнер...

Прашањето ми е, што би одоговарало во комбинација со овие аминокиселини што ги имам, дали протеин или гејнер некој...и пример кој би ми го препорачале ...

Пазиш на исхрада, со тоа што внесуваш храна за мускулот односно храна што содржи протеин. Нема да видиш резултати ако јадеш повеќе јаглехридрати, масти, шеќери... од тоа мускулот не расте, од тоа сало се прави. Протеинот е битен за изградба на мускулот, затоа и се јаде риба пилешко телешко... имаат протеин, а немаат многу масти... за разлика од свинското или јагнешкото.
Ти со твојата висина и тежина треба само да јадеш повеќе месо, повеќе протеинска храна да внесеш, за да видиш некои промени, односно раст на мускул :vozbud:
Само од протеини неможе да живее и да расте. Мора се да прима но во одредени количини. Знам дека сооднос протеини - јаглехидрати е 1:2, мора многу овошје, зеленчук, јаткасти растенија, туна (омега 3), јајца (помалце жолчки но не да ги исклучи) итн...
Значи така ги нафрлав но само да има претстава што треба да јаде.

Исто и сонот е многу важен (регенерација на телото, полнач) за раст на мускулот.

Пазиш на исхрада, со тоа што внесуваш храна за мускулот односно храна што содржи протеин. Нема да видиш резултати ако јадеш повеќе јаглехридрати, масти, шеќери... од тоа мускулот не расте, од тоа сало се прави. Протеинот е битен за изградба на мускулот, затоа и се јаде риба пилешко телешко... имаат протеин, а немаат многу масти... за разлика од свинското или јагнешкото.
Ти со твојата висина и тежина треба само да јадеш повеќе месо, повеќе протеинска храна да внесеш, за да видиш некои промени, односно раст на мускул :vozbud:

Јас особено внимавам на исхраната. Ама нема скроз да се откажам од некои работи. Од ова сватив дека треба повеќе протеини да внесувам.

Кои протеини се најлесно достапни и препорачливи?
Риба (варена или печена?), пилешко (знам дека треба варено да е), варен ориз..друго?

А ме интересира, дали без додатоци може да се направи убаво дефинирано тело?
Само со добра исхрана?

Јас особено внимавам на исхраната. Ама нема скроз да се откажам од некои работи. Од ова сватив дека треба повеќе протеини да внесувам.

Риба (варена или печена?), пилешко (знам дека треба варено да е), варен ориз..друго?

Само со добра исхрана?

Оризот не е изобилува со протеини. Напротив, најголемиот процент се јаглехидрати. Ако го јадеш, јади два часа пред тренинг, за внесената енергија да ја истрошиш.

Немаш потреба да примаш суплементи, ако внесуваш доволно протеини со нормалната исхрана.

Само со добра исхрана?
Може само ти е мнооогу поскапо, пошто треба да го снабдиш телото со протеини, јаглехидрати во количина која ќе предизвика раст на мускулот. Пример за да ги задоволиш дневните потреби за протеини (протеини = 2 x тежината твоја) и да земем за пример да тежиш 70 кг треба да внесеш околу 140 грама преотеини дневно односно ако знаеме дека во 100гр пилешко има околу 20-22 гр протеини треба да изедеш 600-700 гр пилешко, или 500 гр пилешко плус млеко, јајца, урда...

А ако додадеш протеин (1кг ~ 1200 денари) две-три дози во ден не ќе мора да внесуваш толку голема количина на храна. 1 доза протеин ти доаѓа 22 гр плус во шејкот ќе додадеш млеко, банана итн...

Може само ти е мнооогу поскапо, пошто треба да го снабдиш телото со протеини, јаглехидрати во количина која ќе предизвика раст на мускулот. Пример за да ги задоволиш дневните потреби за протеини (протеини = 2 x тежината твоја) и да земем за пример да тежиш 70 кг треба да внесеш околу 140 грама преотеини дневно односно ако знаеме дека во 100гр пилешко има околу 20-22 гр протеини треба да изедеш 600-700 гр пилешко, или 500 гр пилешко плус млеко, јајца, урда...

А ако додадеш протеин (1кг ~ 1200 денари) две-три дози во ден не ќе мора да внесуваш толку голема количина на храна. 1 доза протеин ти доаѓа 22 гр плус во шејкот ќе додадеш млеко, банана итн...

А што ќе се случи ако пример одреден период земам протеини и вежбам секако и по одредено време ги прекинам (пример заради немање пари)?

Ке вежбам ама ќе нема резултати? Ке спаднат мусклулите?

А што ќе се случи ако пример одреден период земам протеини и вежбам секако и по одредено време ги прекинам (пример заради немање пари)?

Ке вежбам ама ќе нема резултати? Ке спаднат мусклулите?

Не, само пример ако ги оставиш година-две а при тоа вежбаш, поспоро ќе имаш резултати, ништо друго.

А треба ли јас како најсвеж почетник да почнам со протеини?

Или е сепак прерано?

aha tnx za odgovoro a znajs da mi kazis zosto ne se mesa so brasnoto ??
Се меша и со брашното, соино, само што во овој случај подобро е да го измешаш со одличен извор на ЈХ, па да добиеш целосен оброк.

Извини, ама не сватив што е погрешно. Да не сватиме погрешно. Мрсна храна одбегнувам ама не значи дека еднаш неделно нема да си купам нешто за душичката :) Исто, ако имам потреба од шеќер, ке си допуштам чоколадо. Како да ја прилагодам? Можно ли е да се има избалансирана исхрана (од сите продукти по малку да се јаде) или мора риба, пилешко, ориз и сл. работи?
186 висина и 75кг тежина. Сакам дефинирано тело. Ни да сум билдер ниту некој батка-горила. И онака мојата конституција е таква - slim. На нет читав дека не се потребни додатоци и слични работи за некој кој што тукушто почнал со вежбање.
Најголема грешка е еднолилчна исхрана и избегнување на некои хранливи намирници кои се до значење за организмот. Основа за мускулетост во исхраната се белковините, јаглените хидтрати и мастите задолжително треба да земат дел од оброците, но само како извор на енергија и материи потребни за функционирање на жлездите со внатрешно лачење.
Тоа што посакуваш да го постигнеш спортско мускулесто тело, не обврзува употреба на додатоци во исхраната. Иако сум увозник и дистрибутер на такви работи, сепак сум фер и реален, па не правам непотребен маркетинг.

Значи вака, имам вежбано одамна, на повеќе периоди...Сега еве почнав пак, вежбам од новата година наваму. Ги разбирам сите работи за вежбањето, начинот на исхрана, одморот и слично.

Од пред 1 недела почнав да пијам аминокиселини BCAA :
http://www.espowerfood.com/details_eng.php?product_id=9

Тоа е пакување од 150 капсули, и се пијат пред и после тренинг, 3-4капс/2гр.

Секоја капсула содржи следнитве составки :
L-Leucine - 250 mg.
L-Valine - 150 mg.
L-Isoleucine - 100 mg.

Целта ми е да добијам маса и да го оформам телото средно, но еден познат ми кажа дека нема да имам некои си поголеми резултати освен ако не ги искомбиниран со некој чист протеин или гејнер...

Прашањето ми е, што би одоговарало во комбинација со овие аминокиселини што ги имам, дали протеин или гејнер некој...и пример кој би ми го препорачале ...

Кога би те познавал подобро (како изгледаш, се храниш, вежбаш и сакаш да постигнеш) би можел поконкретно да ти одговорам. Во овој случај, тој познатиот би требало да те посоветува малку поконкретно, а не да те става во заблуда со два драстично различни производа.

Кога би те познавал подобро (како изгледаш, се храниш, вежбаш и сакаш да постигнеш) би можел поконкретно да ти одговорам. Во овој случај, тој познатиот би требало да те посоветува малку поконкретно, а не да те става во заблуда со два драстично различни производа.

Висок сум 186cm, тежок 77kg. Во последно време јадам повеќе, зголемив на оброците и внесување на повеќе протеини, јаглехидрати.
Сакам да добијам маса во мускули нормално, дефинирано тело,не да станувам билдер или горила...пример да се поправам едно 10kg...Сериозен сум во намерата.

Квешчн -> Можно е заради лоша исхрана да немам сила за ништо ? На пример откако откажав теретана а намалив со исхрана малце (~1500кал-2000кал) ми се спие по цели денови и БУКВАЛНО сум во состојба да спијам по цели денови .....Спијам по 13 саата и пак ми се спие ......

Може да е некое пореметување или нешо ? И као да го поправам тоа ..

Колку повеќе спиеш, толку повеќе ти се спие, а храната е исто така глафен фактор на твоето расположение, сила, како и потребата за сон.

Ако не внесеш доловна количина на храна можно е да имаш главоболка, омалаксаност и слично.

А треба ли јас како најсвеж почетник да почнам со протеини?

Или е сепак прерано?

Најдобро е мислам после 2-3 месеци дур се уходаш асално во теретаната, дур вежбите не почнеш да ги правиш најправилно и такви ствари.

nema odreden rok za pocetok so proteini. togas koga ke napravis rezim za ishrana, zemi i protein. proteinot e potreben vednas posle treningot-za da se nahrani muskulot. a veruvam ne moze vednas posle trening da jades (nema logika). taka da sredi ja ishranata i zemi protein.

Колку повеќе спиеш, толку повеќе ти се спие, а храната е исто така глафен фактор на твоето расположение, сила, како и потребата за сон.

Ако не внесеш доловна количина на храна можно е да имаш главоболка, омалаксаност и слично.

Zavisi sto podrazbiras pod DOVOLNA KOLICINA. Jas dnevno vnesuvam kolku da imam energija i da mi ostane za troshenje na trening :) Ako ti kazam kolku e, veruvam ke reces-premalku e. Bidejki lugjeto jadat da ne preteram no minimum 4 pati poveke od sto e potrebno za teloto da se zadovoli, da funkcionira normalno i da ima dovolno rezerva za da potrosi .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom