True Detective

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.015
Поени од реакции
5.680
Во убиствава сто посто е замешана жената му на Винс.

Член од
11 јули 2014
Мислења
1.124
Поени од реакции
341
Мене вторава сезона ми е подобра од првата. Ликовите веднаш ми легнаа. Детективката ми е омилен лик сега засега. Детективот со косата ми е wanna be Раст. Приказната ми е супер со оглед на тоа што се дешава во сегашноста. Мразам ко ќе ме шетаат од минато во сегашност. Третата епизода, да, беше послаба во однос на првите две.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.408
Поени од реакции
25.287
Епа тоа е голем недостаток во серијата, кога не знаеме како се викаат ликовите и едниот е „женскана", другиот е „педерот" третиот е „Винс Вон".
Велкоро и Каспер се единствените имиња кои ги знам од серијава, другите ги немам регистрирано.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.690
Поени од реакции
34.204
Епа тоа е голем недостаток во серијата, кога не знаеме како се викаат ликовите и едниот е „женскана", другиот е „педерот" третиот е „Винс Вон".
Велкоро и Каспер се единствените имиња кои ги знам од серијава, другите ги немам регистрирано.
Da. Najgolemiot nedostatok i vo GOT. Sezona ipol ne znaevme kako se vikat.
Nema veza ova. Zavisi kako ke gi razvijat. Spored mene rano e uste da se sudi.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.408
Поени од реакции
25.287
Da. Najgolemiot nedostatok i vo GOT. Sezona ipol ne znaevme kako se vikat.
Nema veza ova. Zavisi kako ke gi razvijat. Spored mene rano e uste da se sudi.
Да ама ГоТ е серија од 5+ сезони.
Оваа е серија од 8 епизоди и во понеделник испаѓа дека 1/2 е замината.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.690
Поени од реакции
34.204
Да ама ГоТ е серија од 5+ сезони.
Оваа е серија од 8 епизоди и во понеделник испаѓа дека 1/2 е замината.
Isto e, 8 ili 10 epizodi.. za na pocetok zborev, prva vtora sezona.. veza nemavme kako se vikat lugeto. Ne pa posle 3 epizodi samo.

Ali ako veke sudime, tocno, mozebi e mlakav pocetokot.. tretata uste ne sum sednal, u sporedba so minatata sezona koga edvaj cekav epizoda...

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Не беше ништо подобра епизодава од последните две. Видовме некое развивање кај ликот на Винс Вон, тотална параноја. Ме потсети на The Long Good Friday.
Околу истрагата, стагнација ,ништо не се помрдна. Само некое протоколно детективско истражување што не ни покажа ништо што не го знаевме претходно.

Не очекувам подобра од прва сезона, тоа е веќе јасно. Но со првите две епизоди, видовме јаки ликови и мистерија што е убаво заплеткана за да чекам да се одплетка. Па очекувам во најмала рака солидна сезона и не за џабе потрошено време.

Член од
30 декември 2014
Мислења
378
Поени од реакции
460
Јас еве по три епизоди навистина се мислам дали да ја продолжувам понатаму.:toe: Морам да признаам дека горе долу се сложувам со коментарите на публиката. Дури и да не стоеше насловот True Detective мислам дека критиката едногласно ќе ја отфрлеше како и претходните две нови серии кои ги лансираше HBO годинава. Можеби понатаму има нешто со што би можело сета оваа приказна да се истакне во позитивно светло, но засега ништо не ме привлекува.

Втората сезона е работена по сличен концепт како оној од првата сезона, но тука многу работи едноставно не функционираат. Како најголема утка ќе ги спомнам ликовите и дијалозите.

Значи имаме 4 лика кои сите као водат тежок живот, имаат еден куп проблеми итн. , но тие ликови едноставно немаат никакква срж, не се прикажани на некаков автентичен или интересен начин за да може да не заинтригираат. Многу се клишеизирани. Друго, нема никаква интеракција, никаква хемија меѓу самите ликови. Фарел и МекАдамсова (од што толку многу не заинтересирале ликовите ете ни имињата не им ги запомнив) во нивните разговори се толку студени, нема ни трошка од оние претходна интеракција меѓу Меконахи и Харелсон дозирани со умерен хумор. Не, овде речиси да се однесуваат како странци.

Е дијалозите, просто ме изненадија и тоа навистина непријатно. Ќе може ли некој да ми објасни кој к*рац им значат фрази од типот: Не мисли на празен стомак, ама не ни јади на празен стомак.:cautious: А да не зборам колку убави зборови се изнаслушавме од ликот на Фарел кој во првата епизода синот го нарече: You little pussy, или кога рече на она дете: If you ever bully anybody, I'll come back and butt-fuck your father with your mom's headless corpse :facepalm:
Како Пицолато да се трудел секоја реченица да звучи важно, и на крај несвесно и несакајќи звучат токлу смешно што личат на пародија од оние во првата сезона.

Што се однесува до актерите Фарел како Фарел си е стандардно добар, МекАдамсова исто, штета што нема материјал. Aктерот од Savages, ај ако му ги заборавам оние WTF гримаси од првата епизода, може да пројде, али неговата приказна јаоо :ROFLMAO: . И за крај господин Винс Вон како што претпоставував така и испадна - дефинитивно не е за овде. Всушност мене одсекогаш ми бил негледлив, а ниту ликот негов не ветува.

Истотака за разлика од прва сезона, овде случајот воопшто не е интригантен, како случај од стандарден CBS процедурал.

И еве да ја оставиме на страна првата сезона (а споредбата секако дека е логична бидејќи се работи за иста серија), вторава сезона како да е непознато во кој правец самата оди. Мене повеќе ми тера накај cop drama, отколку некоја детективска мистери-драма. Ако сакал Пицолато да направи cop-drama нека учи од Southland или The Shield (оваа ја немам гледано но има одлични критики)

Значи да резимирам, не е сега нешто којзнае колку лошо, ама за ХБО стандард, ова е прилично разочарувачки. Пицолато очигледно немал доволно време да развие добра приказна, и затоа само нафрлал се' и сешто и ненамерно испаднало вака. А музиката им е за пофалба секако, иако нумерата од шпицата не ми се допаѓа.

Кога веќе ја спомнав Саутленд, ако навистина сакате добра коп-драма задолжително погледнете ја. Jас застанав некаде на трета сезона, но сигурно ја продолжувам. Одлична е од многу аспекти: сценарио, ликови, дијалози, сетинг.

Последно уредено:

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.408
Поени од реакции
25.287
Isto e, 8 ili 10 epizodi.. za na pocetok zborev, prva vtora sezona.. veza nemavme kako se vikat lugeto. Ne pa posle 3 epizodi samo.

Ali ako veke sudime, tocno, mozebi e mlakav pocetokot.. tretata uste ne sum sednal, u sporedba so minatata sezona koga edvaj cekav epizoda...
Мене не ми е лоша вторава сезона како stand alone серија, убава е, ама првата воспостави стандарди на кои оваа изгледа тешко и е да се доближи. Детективската приказна си е таква каква што е, ќе видиме како ќе се разреши но ликовите не ја поткрепуваат како што треба, освен Велкоро никој не е убедлив во своите депресии.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.967
Поени од реакции
57.733
Искрено, за мој вкус, мене лани 2 и 3 епизода ми беа многу meeeh. Нешто ко BB филер епизоди meh, ставени 5-6 симболики во епизодата за мозгање и толку. Тек после, 4 и 5 епизода серијата распука со потенцијалот што го имаше.

И таквиот тип имаат мал хејт ради fan-base-от што го има одреден лик. Така во BB, Џеси ќе речеше Bitch и ќе се фураше на тоа публиката цела недела. Во ланската TD сезона, Метју ќе кажеше филозофска реченица и публиката ќе го фураше тоа, ставајќи го под тепих другото.

Оваа сезона нема такво нешто, бар не сеуште. Нема силен лик ко Раст Кол (Метју МекКонахи) а ни YOLOSWAG YO MADAFAKA лик ко Џеси Пинкмен (за овие се фатив, примери има и од други серии, овие се најблиску), а има баеѓи ликови па недефинирано е дали приказната или тие ќе се во прв план. Но ко што реков, и ланската мене ми беше во мал лер некоја епизода, така да и за оваа ќе почекам бар до петта епизода пред да судам и да ја споредам со лани.

Член од
26 август 2009
Мислења
1.880
Поени од реакции
2.258
Некако превише карактери.
Моментално само ликот на Вон ми изгледа како да прави нешто, најдефиниран од сите. Се обидуваат да идат паралелно кај сите па делува бавно и досадно.

Инаку епизодава конечно акција. Не одам веќе на протести. :D

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Интересна епизода со суров крај. Речиси сум сигурен дека девојката на Вудроу е онаа што ја кажуваа исчезната во првата епизода таа се викаше Марија оваа тој ја вика на скратено еМ.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Одлична епизода, ем акција, ем приказната се заплетка уште толку. Мене ми се чини дека полицајците беа наместни во замка, некако многу спремни ги дочекаа тие мексиканците.

Сега испадна дека овој убиениот богаташ, психилогот и кормупираниот градоначалник сите имаат некаква поврзаност, плус ги поврзува и таткото на детективката, која патем многу опасен сексуален престапник испадна дека е :D

Kajgana Shop

На врв Bottom