Сте спремале ли некогаш печурки?

сум готвел многу пати,најчесто ги мешам со домашен сос и со јајца(јајцата на тостер одат-без зејтин т.е маргарин треба0

Да од тие што се јадат само еднаш во животот. :pos:
Не, не сум спремала печурки, но ги обожавам.

Вујко ми многу убави печурки прави,во тегла ги става и др незнам,како салата се јадам мммм

само едно знам без разлика на кој начин се припремаат печурките обавезно треба да се стави вино, наводно виното го подобрува вкусот на печурката.

Не сум спремал досега,ама многу јадам.ММММММ
Буковки свежи(пошо дома често имаме по некоја врека на која растат).
Прво очистени убаво,потоа сварени,и на крај испржени.Поубаво јадење здравје.
А и во селско печење ги сакам многу.

печурките единствено ги сакам во сос и пица- а, и крем супа од печурки- поинаку нееееееееее,
имам купено суви црни печурки не ми текнува името во моментот- се продаваа во кутии нешто поголеми од оние на кибрит- и кога се ставаат во зовриена вода - добиваш печурки од преполно тенџере-потоа тие се пропржуваа со кромид, зачини и некој вид на сос(сличен на бешамелот) и беа како прилог кон месото- ама кај нас нема :(:icon_ques

Срндаците се најдобри со јајца и троа брашно. Повкусни од нив нема.
srndak.jpg

Лисичките исто така се вкусни ако се добро сварени и испржени во сос од домати и пиперки.

Вргањот и шампињоните не ги сакам, оти тешко се варат.

А сум ги спремал сите. Спремал... :)

Uzivam vo jadenjeto i spremanjeto pecurki. Vrganj, shitake, shampinjon, shajcinja.... itn.Site niv gi jadam samo dokolku se svezi i taze. Mrazam mariirani, dodeka suvite go sakam no retko gi koristam.

Pecurkite ili gi jadam zivi, vo salata..., ili od niv spremam 'sos' so magdonos, luk, m.maslo, sol i c.biber po zelba, vo koj potoa gi dodavam testeninite.

Prevkusna i prezdrava hrana se pecurkite, sekako pri nivnoto divo berenje zadolzitelna e golema pretpazlivost so cel da se izbegnat tie koi se jadat samo ednas vo zivotot... (:

Се сеќавам кога имам одено на берење на Рујници ,ако така се викаа...Портокалови печурки,растат во борови шуми....мнооогу беа вкусни...само мајка ми многу ширеше паника,као има отровни,бла бла...ке се истровиме демек....убави времиња беа....

Немам спремано т.е. воошто немам готвено до сега. :pos:

Инаку печурки сакам, во било кое јадење ми одат. Ноо муабетот ми беше, минатиот викенд пробав ПОХОВАНИ ПЕЧУРКИ !! Е тоа е веќе НЕШТО .. Кое мезе, мама мија !!... :vozbud:

вргањ на скара (жар) или лисичарки само пропржени ..нјамммм, мераци

Полнети печурки

10-тина големи печурки.
100 грама лебни трошки

50 грама изрендан кашкавал
2 големи лажици сок од домати
1 лажица маслиново масло
сол и црн пипер за вкус

Избришете ги печурките со сува крпа и отстранете им ги рачките.

Во друг сад измешајте ги останатите состојќи, додадете ги ситно исечкани рачките од печурките кои претходно ги отстранивте. Додадете сол и црн пипер по вкус.
Наполнете ги печурките со вака подготвената смеса печете ги на 200 степени 15-20мин.

Срндоците ми се онака најомилени за јадење, приготвени тазе се става само сол и онака свежа на скара
а оние јаболчарките(така ги викаме) си ги јадеме свежи со зејтин, оцет ,сол и.... да не заборавм домашна ....милина

Сум спремал со јајца сум пржел со месо сум пржел со урда со свеееееее .

Јас не, ама моите ги носев на спремање по математика.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom