H
Hip.Hop_MKD
Гостин
Дајте некој добар рецепт со печурки? 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
таа е нај отровната пецурка бе не лажи ке реч е некој истина еНајубавите печурки не ги спомнавте, како на пример Amanita muscaria Anecdotes.:music3:
![]()
...може малце ќе имате последици, ама вреди да пробате
![]()
Срндачата е дефинитивно највкусната печурка, ме интересира каде ја има, каде може свежа да се наберетаа е нај отровната пецурка бе не лажи ке реч е некој истина е
--- надополнето: 7 август 2012 во 15:54 ---
Видете јас собирам печурки некои десетина години, значи повкусно нешто немам пробано, имам пробано 9 врсти лично сам што сум ги собирал и ми е нешто како фантазија кога ке ги направам добри по кејв.
Но колку се добри толку можат и да бидат лоши, голем број на печурки мутираат и можат да бидат незабележителни додека ги собирате. имам правено муабет со еден доктор специјалист вели за неколку часа може да ти ги „раздроби “ органите (црниот дроб). кој не ги познава добро не би му препорачал да собира.
вчера имав замрзнати врганј и ги направив убавина не пробана, ги правам само на еден рецепт и ке ви го кажзм:
Не е проблем колку ке ставите пр. 1 кг врганј 500 гр чадена сланина ( не чиста сланина ред месо ред сланина) и 500 гр шумка. првин се вриат во 2-3 води печурките при варенјето се додава оцет и бело лукче ОБАВЕЗНО ( може ловоров лист кромитче вегета ) имам слушнато ако се отровни печурките лукчињата ке помодреат, откако се сварат се заедно се исецка на ленти , коцки по избор и се пржи првин сланината да пушти масло па се вади, потоа во маслото се пржат печурките и шунката, кога се при крај се враќаат сланинките .
посебен вкус ни дава чадената сланина . ДОБАР АПЕТИТ !!!
--- надополнето: 7 август 2012 во 16:07 ---
имам пробано вргањ, лисичарка , срндача , рујница, јајчарка, гурговганка, ливадарка, смрчак како и нелибуковка и шампињон.
срнската печурка можеби ми е и најубава заедно со вргањот, па и сите.
за хранливоста на габите можам да ви кажам многу богати со протеини голем број на витамини некои и ретки витамини мин.соли и што уште не,
погледнете го прирачников
--- надополнето: 7 август 2012 во 16:13 ---
Габите како омилена храна меѓу Римјаните, говори дека царевите ги ценеле како специјалитет. Содржината на клетките во габата е богат со разноврсни супстанции од ценен нутритивен квалитет. Според анализите на шампињонот содржи околу 90% вода од вкупната тежина на габата, белковини околу 5% кај свежите а 62% кај сувите габи, јаглените хидрати учествуваат со 3,6% а липидите со 0,2. Витамин Ц има 8,6 мг/100гр. А се наоѓа и витамин од групата Б (Б1,Б2,Б5,Б6,Б12) како и провитамин Д (еростерин) те. Фолна киселина а во литературата се и спомнува витаминот К. Меѓу минералите кои претставуват 1% има калциум, фосфор,калиум, и бакар.
Во составот на габита влегуваат битни белковини, т.е протеини кои ги содржат сите врсти на амино киселини неопходни за синтеза на човековите белковини. Затоа со правo габи се викаат “ шумско месо”.
Процентот на фосфорот кај габите е значаен и неговата вреднос е значајна него кај другата храна, што некои автори ги наведува габита да ги прогласат “храна за интелектуалци” .
Кој се тие, ако може слика и кај може да се најдат?Срндачата е дефинитивно највкусната печурка, ме интересира каде ја има, каде може свежа да се набере
Види ја има насекаде на секоја надморска висина ја има на хумусни места како по ливади со даб стрништа а најубаво да си набереш мислам јас сум берел на планина на врвовите каде нема шума значи по „билото“ можат многу добро да се забележат зошто има само трева, а сум берел на 7 јули а мислам дека ја има преку целата година мај-октомври ја има доста појди на село ке ти кажат постарите во кое ќоше ја имаСрндачата е дефинитивно највкусната печурка, ме интересира каде ја има, каде може свежа да се набере
А дали ја има во оклината на Скопје? Ја имам наоѓано низ источна Македонија таму е лесно да се најде, а тука во Скопје никој не ја познава оваа печурка, сите што ги имам прашано прв пат слушаат за овој вид, многу ме интересира дали воопшто ја има во Скопје и каде.Види ја има насекаде на секоја надморска висина ја има на хумусни места како по ливади со даб стрништа а најубаво да си набереш мислам јас сум берел на планина на врвовите каде нема шума значи по „билото“ можат многу добро да се забележат зошто има само трева, а сум берел на 7 јули а мислам дека ја има преку целата година мај-октомври ја има доста појди на село ке ти кажат постарите во кое ќоше ја имавиди имам погоре прирачник за сите видови
--- надополнето: 9 август 2012 во 00:14 ---
на 21 страна сончарка од прирачников
--- надополнето: 9 август 2012 во 00:14 ---
има се и слика и карактеристики
Да ти кажам право незнам а и си бара природа габатаА дали ја има во оклината на Скопје? Ја имам наоѓано низ источна Македонија таму е лесно да се најде, а тука во Скопје никој не ја познава оваа печурка, сите што ги имам прашано прв пат слушаат за овој вид, многу ме интересира дали воопшто ја има во Скопје и каде.
А дали ја има во оклината на Скопје? Ја имам наоѓано низ источна Македонија таму е лесно да се најде, а тука во Скопје никој не ја познава оваа печурка, сите што ги имам прашано прв пат слушаат за овој вид, многу ме интересира дали воопшто ја има во Скопје и каде.
Чадорчињата (срндача, срндак, сончарка)Кој се тие, ако може слика и кај може да се најдат?![]()
Свежите печурки што се продаваат по маркети треба ли да се измијат или миени се?
Најмногу арома на печурка има во тенкиот слој на површината со миењето тој се остранува и губи вкус, зато само земја ако има да се тргне со цетканје или благо да се измие со вода без многу триењаСвежите печурки што се продаваат по маркети треба ли да се измијат или миени се?