Сте спремале ли некогаш печурки?

Најубавите печурки не ги спомнавте, како на пример Amanita muscaria Anecdotes.:music3:
Amanita%20muscaria.jpg

...може малце ќе имате последици:pos: , ама вреди да пробате:pos:
таа е нај отровната пецурка бе не лажи ке реч е некој истина е:cautious:
--- надополнето: 7 август 2012 во 15:54 ---
Видете јас собирам печурки некои десетина години, значи повкусно нешто немам пробано, имам пробано 9 врсти лично сам што сум ги собирал и ми е нешто како фантазија кога ке ги направам добри по кејв.
Но колку се добри толку можат и да бидат лоши, голем број на печурки мутираат и можат да бидат незабележителни додека ги собирате. имам правено муабет со еден доктор специјалист вели за неколку часа може да ти ги „раздроби “ органите (црниот дроб). кој не ги познава добро не би му препорачал да собира.
вчера имав замрзнати врганј и ги направив убавина не пробана:LOL:, ги правам само на еден рецепт и ке ви го кажзм:

Не е проблем колку ке ставите пр. 1 кг врганј 500 гр чадена сланина ( не чиста сланина ред месо ред сланина:LOL:) и 500 гр шумка. првин се вриат во 2-3 води печурките при варенјето се додава оцет и бело лукче ОБАВЕЗНО ( може ловоров лист кромитче вегета ) имам слушнато ако се отровни печурките лукчињата ке помодреат, откако се сварат се заедно се исецка на ленти , коцки по избор и се пржи првин сланината да пушти масло па се вади, потоа во маслото се пржат печурките и шунката, кога се при крај се враќаат сланинките .
посебен вкус ни дава чадената сланина . ДОБАР АПЕТИТ !!!
--- надополнето: 7 август 2012 во 16:07 ---
имам пробано вргањ, лисичарка , срндача , рујница, јајчарка, гурговганка, ливадарка, смрчак како и нели:) буковка и шампињон.
срнската печурка можеби ми е и најубава заедно со вргањот, па и сите :LOL:.
за хранливоста на габите можам да ви кажам многу богати со протеини голем број на витамини некои и ретки витамини мин.соли и што уште не,
погледнете го прирачников:P
--- надополнето: 7 август 2012 во 16:13 ---
Габите како омилена храна меѓу Римјаните, говори дека царевите ги ценеле како специјалитет. Содржината на клетките во габата е богат со разноврсни супстанции од ценен нутритивен квалитет. Според анализите на шампињонот содржи околу 90% вода од вкупната тежина на габата, белковини околу 5% кај свежите а 62% кај сувите габи, јаглените хидрати учествуваат со 3,6% а липидите со 0,2. Витамин Ц има 8,6 мг/100гр. А се наоѓа и витамин од групата Б (Б1,Б2,Б5,Б6,Б12) како и провитамин Д (еростерин) те. Фолна киселина а во литературата се и спомнува витаминот К. Меѓу минералите кои претставуват 1% има калциум, фосфор,калиум, и бакар.
Во составот на габита влегуваат битни белковини, т.е протеини кои ги содржат сите врсти на амино киселини неопходни за синтеза на човековите белковини. Затоа со правo габи се викаат “ шумско месо”.
Процентот на фосфорот кај габите е значаен и неговата вреднос е значајна него кај другата храна, што некои автори ги наведува габита да ги прогласат “храна за интелектуалци .
 

Attachments

таа е нај отровната пецурка бе не лажи ке реч е некој истина е:cautious:
--- надополнето: 7 август 2012 во 15:54 ---
Видете јас собирам печурки некои десетина години, значи повкусно нешто немам пробано, имам пробано 9 врсти лично сам што сум ги собирал и ми е нешто како фантазија кога ке ги направам добри по кејв.
Но колку се добри толку можат и да бидат лоши, голем број на печурки мутираат и можат да бидат незабележителни додека ги собирате. имам правено муабет со еден доктор специјалист вели за неколку часа може да ти ги „раздроби “ органите (црниот дроб). кој не ги познава добро не би му препорачал да собира.
вчера имав замрзнати врганј и ги направив убавина не пробана:LOL:, ги правам само на еден рецепт и ке ви го кажзм:

Не е проблем колку ке ставите пр. 1 кг врганј 500 гр чадена сланина ( не чиста сланина ред месо ред сланина:LOL:) и 500 гр шумка. првин се вриат во 2-3 води печурките при варенјето се додава оцет и бело лукче ОБАВЕЗНО ( може ловоров лист кромитче вегета ) имам слушнато ако се отровни печурките лукчињата ке помодреат, откако се сварат се заедно се исецка на ленти , коцки по избор и се пржи првин сланината да пушти масло па се вади, потоа во маслото се пржат печурките и шунката, кога се при крај се враќаат сланинките .
посебен вкус ни дава чадената сланина . ДОБАР АПЕТИТ !!!
--- надополнето: 7 август 2012 во 16:07 ---
имам пробано вргањ, лисичарка , срндача , рујница, јајчарка, гурговганка, ливадарка, смрчак како и нели:) буковка и шампињон.
срнската печурка можеби ми е и најубава заедно со вргањот, па и сите :LOL:.
за хранливоста на габите можам да ви кажам многу богати со протеини голем број на витамини некои и ретки витамини мин.соли и што уште не,
погледнете го прирачников:P
--- надополнето: 7 август 2012 во 16:13 ---
Габите како омилена храна меѓу Римјаните, говори дека царевите ги ценеле како специјалитет. Содржината на клетките во габата е богат со разноврсни супстанции од ценен нутритивен квалитет. Според анализите на шампињонот содржи околу 90% вода од вкупната тежина на габата, белковини околу 5% кај свежите а 62% кај сувите габи, јаглените хидрати учествуваат со 3,6% а липидите со 0,2. Витамин Ц има 8,6 мг/100гр. А се наоѓа и витамин од групата Б (Б1,Б2,Б5,Б6,Б12) како и провитамин Д (еростерин) те. Фолна киселина а во литературата се и спомнува витаминот К. Меѓу минералите кои претставуват 1% има калциум, фосфор,калиум, и бакар.
Во составот на габита влегуваат битни белковини, т.е протеини кои ги содржат сите врсти на амино киселини неопходни за синтеза на човековите белковини. Затоа со правo габи се викаат “ шумско месо”.
Процентот на фосфорот кај габите е значаен и неговата вреднос е значајна него кај другата храна, што некои автори ги наведува габита да ги прогласат “храна за интелектуалци .
Срндачата е дефинитивно највкусната печурка, ме интересира каде ја има, каде може свежа да се набере
 
Срндачата е дефинитивно највкусната печурка, ме интересира каде ја има, каде може свежа да се набере
Види ја има насекаде на секоја надморска висина ја има на хумусни места како по ливади со даб стрништа а најубаво да си набереш мислам јас сум берел на планина на врвовите каде нема шума значи по „билото“ можат многу добро да се забележат зошто има само трева, а сум берел на 7 јули а мислам дека ја има преку целата година мај-октомври ја има доста појди на село ке ти кажат постарите во кое ќоше ја има:) види имам погоре прирачник за сите видови:P
--- надополнето: 9 август 2012 во 00:14 ---
на 21 страна сончарка од прирачников
--- надополнето: 9 август 2012 во 00:14 ---
има се и слика и карактеристики
 
Види ја има насекаде на секоја надморска висина ја има на хумусни места како по ливади со даб стрништа а најубаво да си набереш мислам јас сум берел на планина на врвовите каде нема шума значи по „билото“ можат многу добро да се забележат зошто има само трева, а сум берел на 7 јули а мислам дека ја има преку целата година мај-октомври ја има доста појди на село ке ти кажат постарите во кое ќоше ја има:) види имам погоре прирачник за сите видови:P
--- надополнето: 9 август 2012 во 00:14 ---
на 21 страна сончарка од прирачников
--- надополнето: 9 август 2012 во 00:14 ---
има се и слика и карактеристики
А дали ја има во оклината на Скопје? Ја имам наоѓано низ источна Македонија таму е лесно да се најде, а тука во Скопје никој не ја познава оваа печурка, сите што ги имам прашано прв пат слушаат за овој вид, многу ме интересира дали воопшто ја има во Скопје и каде.
 
А дали ја има во оклината на Скопје? Ја имам наоѓано низ источна Македонија таму е лесно да се најде, а тука во Скопје никој не ја познава оваа печурка, сите што ги имам прашано прв пат слушаат за овој вид, многу ме интересира дали воопшто ја има во Скопје и каде.
Да ти кажам право незнам а и си бара природа габата
можно е накај скопска црна гора на сонце така нз,:D
 
А дали ја има во оклината на Скопје? Ја имам наоѓано низ источна Македонија таму е лесно да се најде, а тука во Скопје никој не ја познава оваа печурка, сите што ги имам прашано прв пат слушаат за овој вид, многу ме интересира дали воопшто ја има во Скопје и каде.

pa sto ne se vratis nazad vo istocna makedonija od kade sto si,pa sobiraj si pecurki kolku sto sakas :vozbud:
 
Кој се тие, ако може слика и кај може да се најдат? :D
Чадорчињата (срндача, срндак, сончарка) :) Да, дефинитивно е највкусна.

macrolepiota_procera_hr.jpg


Се јаде само капата. Кафеавата лушпа се отстранува (со гребење со нож по површината). Може да се пржи директно во масло, или претходно може да се измачкаат во изматено јајце. Дури и на логорски оган се фантастични. Добри се и ситно сецкани во супи.

Ги има во септември и октомври по ливадите (најчесто по некосените) на сите надморски височини освен на високите планини и растат во групи. Берете ја само капата, не ги корнете. Имаат карактеристичен прстен на дршката и убав сладикав мирис, нема да ги згрешите.
 
Телешко или пилешко месо со печурки....Фантазија!

Мајка ми си има еден нејзин измислен рецепт за подготовка и едноставно преслатко е, прсти да излижеш! Не и го знам рецептот до детал ама ќе се обидам да го напишам па колку го погодам незнам.

Телешко или пилешко месо исечено на парчиња средна големина, или пак може и по желба како сакате.

Се динста месото на тивок оган со малце вода, масло и бело или црвено вино ( црвено за телешко месо, бело за пилешко )

Потоа се додава малце вегета, сол и црн пипер, па следува ситно сечен морков, магданос и ситно сечен кромид или лук ( по желба )

Во меѓувреме печурките се спремаат во посебен сад. Печурки може да користите какви сакате но овој рецепт мајка ми го прави со шампињони. Ситно сечени или по желба ги пржите со маргарин, додавате малце бегета и вино. Пржете додека да добијат убава кафена боја.

После тоа се додаваат во месото и се пржат заедно а во меѓувреме додека се пржат доколку сакате можете да додадете уште вино. При крајот на готвењето може да се додаде и кисела павлака доколку сакате.

Се надевам дека го погодов рецептот и не утнав нешто. Бон апетит! :)
 
Се согласувам дека пилешкото со печурки е фантазија, па плус со кашкавал како што го знам јас рецептот, е фантастично.
Од печурки јадам врган и лисичарки иако врганот за нијанса ми е поубав.
Рецептот:
Сецкаш печурките, сецкаш стек на коцки, додаваш сол, додаваш рендан или сецкан кашкавал и најгоре ставаш кечап, но и немора. Преубаво е, кој не пробал да проба.;)
 
Пред некое време на журка, најјаките печурки у живот сум ги јадел.. Розеви светови, 3-ти димензии.. А името на печурките - momentus magicus
 
Свежите печурки што се продаваат по маркети треба ли да се измијат или миени се?
 
Свежите печурки што се продаваат по маркети треба ли да се измијат или миени се?

Не се миени. Инаку за печурки најубаво е да ги исчиштиш со четка или ако ги миеш тоа да биде брзо, дека инаку примаат многу вода и после губат на вкус.
 
Свежите печурки што се продаваат по маркети треба ли да се измијат или миени се?
Најмногу арома на печурка има во тенкиот слој на површината со миењето тој се остранува и губи вкус, зато само земја ако има да се тргне со цетканје или благо да се измие со вода без многу триења
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom