абе се тоа разбирам, али ја нажалост го пратам саемов од пред едно три-четири години навака. Не знам што и како било претходно. Али овие години што го посетувам саемот ми е преубаво. Немам некоја голема листа за купување, зашто и самиот буџет ми е мал, скоро никаков, ама ко влезам во халата, самиот мирис на книгите, самата грандиозност на саемот наспрема мене некако ме исполнува, ова ми фати око, она ми фати око, целиот концепт ми е преубав. Годинава пак скромно ќе поминам и пред се планирам на домашна литература да се задржам и можда нешто англиско да подземам, евентуално француско (оригинал) ако најдам.
Академска книга пред 3 години ги даваа класиците по 100че, пред 2 години - 120, за лани мислам ако не се лажам 130 да беа. Не се 150 денари многу да дадеш за книги што варираат од 200 до 1000 страници (Грофот 900стр е), али годинава се си мислам дека ќе ги скокнам. Ако не ми фати око некоја некласична, ништо.
Од останатите, баш пред недела дена си го најдов ланскиот каталог од саемот на Магор и тука ми фати око по некоја домашна (Влада Урошевиќ и уште некој имаше), и планирам по некоја од помаливе куќи да посетам да видам што имаат од македонски „класици“ рецимо Петре М. Андреевски, Чинго, Блаже Конески и сл.
Матица од преведуваните освен некој океј трилер што слушам имале (оние на Каризи или како и да се викаше), другото ми е неинтересно, од домачи мислам солидна понуда имаа, па може нешто ако стварно го имаат на попуст да земам. Мада, знаат доста солени цени да стават на домашните.
Три само ќе разгледам, никад не ми правеле кејф, а бљуотини од типот Марија Јаневска и Игорче нејќам да земам.
Сакам книги ги скокам, Арс Литера ќе ги разгледам, пошто откако искочија на саем преиновативни ми се, со штандови, со се`. Од Конгресен сакам да ја најдам Моби Дик во превод на проф. Чемерски. Од Или-или, Филм.мкд обавезно ми е на шопинг листа, за друго не знам. Икона, па и Табернакул претпоставувам само ќе ги разгледам и тие се мислам.
П.С. пошто Сал доста читаш, дај предлог нешто добро домашно. Може и постаро, не мора овие од лани-полани што земаа награда. Или овој од Или-или што лапна роман на годината.

Можда од Димовска ако не заборавам да ја побарам таа за Златка и Сребра, или нешто од Венко.
П.П.С. Злате, оној тв-филмот што ми го кажуваше по која драма на Вујадиновиќ е правен? И случајно да не знаеш дали ја има драмата на понуда од некоја куќа?