Ристовски: Младите премногу избираат што да работат

И што ќе правиш со 3000 евра? На што попрво да ги дадеш?
Ај кажи идеја за бизнис, па сите ќе се вработиме така.
И плус знаеш колку си обврзан наредните 3 години (мислам дека беше), ако земеш ваков кредит?
Да земиш колку да се заглавиш да отвориш бизнис и да те дрпат преку даноци , башка на секој 2 недели ќе ти виси инспекција на гла има да те сакатат од казни :)
--- надополнето: 21 мај 2013 во 16:01 ---
Министеров како во Германија да живеј а не во Македонија , уште да речеше дека превработеност има .Срамота , типичен пример сит на гладен не верва :tapp:
Тој виде не виде се вработи ко министер :D:D

Сметам дека една од најголемите грешки на оваа власт е форсирањето на младинава за високо образование.Во скоро време тоа ќе се удри од нос.Многу подобро ќе беше,да форсираше курсеви за се и сешто,нешто како виша школа/обука,од година две.На пример,занаетчиски професии..како молери,столари,бравари,водоводџии,електричари и сл.нешто како курс/обука после средното образование,со кое практикантот ќе се здобиеше со сертификат/лиценца за работа.Тие професии се барани и се на цена,а економисти и правници има со багер да ги ринеш.Високото образование требаше да остане привилегија и престиж за најспособните и најдобрите ученици. А да,и под итно укинување на приватните факултети,кои се само копирница на дипломи и ништо друго.
не е погрешно,по образована младина ќе ја движи државата напред.Секој треба да има можност да заврши факс,не можеш да ограничиш некој.Проблем е што луѓето завршуваат за да избегаат од тука,пак тоа што нечини ни останува.Едноставно луѓето различно го сватија високото образование,останато од времето кога ретко кој имал и веднаш се вработувал.Општо лошо глеаме сите,човек со факс го замислуваш како директор а овие што работат како занаетчии грефчиња.
Занаетите како што ги знаеме во развиените земји се горе доле изумрени(некој нормално),место столар имаш фабрика која изработува секаков мебел,таа фабрика ќе вработува инжињери,економисти,маркетинг кој ќе треба да се стучно образовани..Место бравар исто.
Али далеку сме ние од тоа,чист пример праиш куќа да не ќе платиш архитект со диплома ако немаш пари,кур мој пола сами си градат се.
Одиш на автомеханичар,не е боље некој со диплома кој разбира барем основни физички закони него некој кој не е?Кај нас кој учи иде на white colar работи, абдалите фаќаат занает и после ништо не чини.

Значи не е толку проблемот работното место и пребирливоста и образованието ама стварно платата е прениска шо мојш да напрајш со 6000 денари кога сметката за струја во лето е 5000 :) . Овде ако работиш едвај преживуваш . Срамота е ова шо го зборате јас не знам вие дали очи немате уши немате или не знам кај живејте , па уште оправдување наоѓате. Излзете малку на улица и ќе видите , кога се случило порано наш човек да копа по контејнери леб да бара или шишња пластични да собира .Или па многу сител гледате па до толку ви е испран мозокот .

До некаде е во право работа има, ама сите сакаат да земаат над 20.000 и да спијат во администрација. Денес 80% од младите имаат факултет завршен со препишување на испити. Се плашат да конкурираат во приватните фирми, немаат искуство, трчат по партии за да бидат во администрација и одбиваат работа за мала плата.

На една другарка од агенција за вработување и понудија работа во аптека, а она оти е без мозок знаела Германски јазик па бара работа со мин 20.000 плата. Нека бара во приватните ама таму нема да дреми цел ден како во аптеката. Кај немаат па и бираат.
a ti mislis deka ke rabotat za 10000 (neka bidat srekni ako gi zemat i tie) , ja rabotev 4 meseci za 10400 denari, odbi prevoz i hrana (ne daj boze i da pusev) toaa ti e 50 den avtobus 50 den jadenje vkupno 2500 denari mesecno minus 10400 i za sto ja rabotevza 7900,i si otidov

"Министерот има одено бос на училиште"
"Министерот пишувал во една тетратка па кога ја испишувал бришел да му се ослободи место"
"Министерот одел трета смена чувар додека бил средно"
"Министерот докажал дека 1 е повеке од 2 и ја продал теоријата пак заработил :) "
"Министерот продавал лажни таксени марки по студентски"
"Министерот станал заменик хигиеничар на месен комитет и влегол у партија"
"Министерот при чистењето на штабот бил здогледан од лидерот и унапреден "
"Министерот станал министер и зашто немал попаметна работа веке почнал да ги советува другите како да работат"
АЈДЕ КОЈ ИМА ИДЕЈА НЕКА ПИШЕ ГРЕОТА Е ВАКОВ ВРЕДЕН ЧОВЕК ДА ОСТАНЕ ЗАБОРАВЕН ОД МЛАДИНАТА

:pos::pos: :pos:
А има уште за Спиро роден за министер.
Министерот лепел владини плакати трета смена додека неговите врсници бркале п*чки :icon_mrgr:

Знае ли некој нешто за овој изгледа као арогантно детиште ,читам бил заменик министер и сега министер а предходно ништо немал работено, ее до кај ни дојде државата... ти се јавуват на телефон и ти викат еј од утре си министер и ти викаш ако де нема гајлееее

А да провери лижопушачов до кое дереџе сме по невработеност кај младите

934095_10151584067982878_1049140383_n.jpg

..дипломиран економист на смер финансиски менаџмент! Бирото за вработување нуди работа за молеро-фарбарски услуги, економистот гордо одбива! Сепак Ристовски "правилно' кажува! Младите премногу избираат што да работат! :facepalm: МРШ У П.М. :pipi:

Јас не го оправдувам она што го изјави министерот ама мислам дека и превише го извадија од контекст. И јас мислам дека многу од младите пребираат, седат дома и чекаат некој да им тропне на врата да им понуди работа. Точно е дека е многу тешко да се дојде до солидно и стаблино работно место ама ретко кој дошол на такво од прва. (Овде мислам на обичните смртници, а не партиски потрчковци, мамини и татини синови). Ама од друга страна е и неприфатлив ставот на младите боље дома ќе седам него да одам на ова жешкото да служам пијачки или бришам маси. Кој сака да заработи ќе најде ваков или онаков начин да го направи тоа, и секако дека никој не треба да очекува да му паѓаат пари од небо или државата или владата да им најде работа. Цела образована младина е у филм јас завршив факултет и сега не прифаќам да работам нешто што ми е под чест, а да ги прашаш колку од нив следат секој ден огласи и се пријавуваат на се што е отворено со надеж дека некаде ќе ги одберат и ќе почнат да заработуваат самостално. Не дај боже да немаат подршка финансиска од никаде ќе заборават и на дипломи и на се и ќе прифатат да работат било што. Да не се разбереме погрешно, апсолутно се сложувам дека живееме во држава која не нуди ништо за младите, ама дека и младите се разгалени, се.

Спирче докажува дека абортусот навистина е потребен. Исто и тоа дека треба да се користи заштита.

Јас не го оправдувам она што го изјави министерот ама мислам дека и превише го извадија од контекст. И јас мислам дека многу од младите пребираат, седат дома и чекаат некој да им тропне на врата да им понуди работа. Точно е дека е многу тешко да се дојде до солидно и стаблино работно место ама ретко кој дошол на такво од прва. (Овде мислам на обичните смртници, а не партиски потрчковци, мамини и татини синови). Ама од друга страна е и неприфатлив ставот на младите боље дома ќе седам него да одам на ова жешкото да служам пијачки или бришам маси. Кој сака да заработи ќе најде ваков или онаков начин да го направи тоа, и секако дека никој не треба да очекува да му паѓаат пари од небо или државата или владата да им најде работа. Цела образована младина е у филм јас завршив факултет и сега не прифаќам да работам нешто што ми е под чест, а да ги прашаш колку од нив следат секој ден огласи и се пријавуваат на се што е отворено со надеж дека некаде ќе ги одберат и ќе почнат да заработуваат самостално. Не дај боже да немаат подршка финансиска од никаде ќе заборават и на дипломи и на се и ќе прифатат да работат било што. Да не се разбереме погрешно, апсолутно се сложувам дека живееме во држава која не нуди ништо за младите, ама дека и младите се разгалени, се.
Проблемот е што сега нема луѓе што можат да организираат протести.Сите тие што некогаш организираа како Влатче,Филип,Илија против тогашниот министер за труд заради неговата тогашна изјава против работниците,сегашен градоначалник во Карпош.Сите тие сега се во владини функции,и истите грешки ги прават како тогашната власт.Од година во година се по чурук ни е младината,сега веќе никој нема со муда да се спротивстави,да реагира,сега сите станаа тастатура патриоти.

Не го оправдувам братов од неколку аспекти.

Но од друга страна, страшно е преценувањето и егото каде скоро секој млад човек себеси се поставува од старт на врвната позиција по која тежнее. Некои работи не одат така. Патот дотаму треба да е тежкичок, што би се рекло да ти пропаднат мадињата до земја од работа, за кога ќе го добиеш она што го сакаш, ги префрлиш преку рамо и така си ги носиш.
Не можи од старт да се очекува директорско место или некое раководно место. Државната администрација кога ќе постане синоним за работа, притоа негирајќи се околу себе е лошо.
Земам примери околу себе. Прв братучед со две мали деца, женет пред година дена, не сака да ја чепни мотиката иако има нива, не сака да одгледува прасиња иако татко му се нафати да му помага, оти го мрзело да станува и треба да спие бегот до 12 часот, не сака да работи како аргат да меша малтер,не сака да работи во некоја конфекција и така натаму, а останал со средно ветеринарно и со кукањето дека тешко му оди животот. А што сака?!
Да, глупаво е некој неписмен да ти ги задава командите за тоа што треба да правиш, а што не, иако добро размислиме тоа и не е некоја новина се влечка од дамнешни времиња.

Како за пример прашајте ги кроз муабет дел од професорите кои ви предаваат на факултетите што работеле, пред да бидат професори. Лично кај мене најдобриот професор докторирал во Русија, па работел 25 години новинар во МТВ, каде добил награда за најдобар новинар на Балканот во една од годините, каде го расветли случајот со Владо Таневски, каде го напиша сценариото за ,,Мајки" oд Милчо Манчевски, каде поседува информации и знаење од зрно грашок до некое селце во Перу, за на крај да стане професор т.е во случајов доцент.

Мене ме плаши тоа што рапидно одиме кон вадење на кадар со факултети, дел оспособен, дел рутки со диплома,изгубени во свемирот и времето.

То е твоето решение за проблемот со невработеноста , треба да се прифаќа секаква амалска работа орач да си , авомеханичар , келнерка да сум сега на 30 години па да ти кажам и за таква работа ме неќат поќе има 18 годишници вработени по кафичите .Јас јавно кажвам не е проблем ако сум обрзована ете работев и ќе работам ако треба и со рака прво да ја поминам масата некој кај шо плука сончоглед и послем со трулекс ќе ја забришам ќе одам вц-то да го исчистам дури некој неписмен со 2 минути сколија ме третира како стока ама шо ќе напрам јас со 8000 и до кога ќе работам шо било .?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom