Полска и Унгарија се будат!

• Креатор на темата Креатор на темата Бавареец
  • Време на започнување Време на започнување
И затоа го кажувам тоа. Доколку би отишол со мојава струка негде надвор, зошто би отишол негде, кај што би живеел полошо него ли во Македонија. Не ли е тоа нон сенс ?
Пошто ја спомна Холандија како би живеал полошо со ИТ во Холандија отколку тука во Македонија ? Имам од поблиска околина што отидоа ИТ во Холандија, еден се врати ослабен и разочаран ама наша претпоставка е поради тоа што отиде сам, а девојка му остана тука и не сакаше да се сели надвор од Македонија . Исто така и познаник што остана и зеде куќа на кредит, друг надвор од ИТ се префрли во Германија поради подобра работа ама за него општо за живот му се повеќе допаѓаше Холандија. Чист воздух, правна држава, развиена економија со огромен број можности, ИТ секторот им расте, па тие имаат 100 пати поразвиено земјоделие од нас, стабилна држава. Холанѓаните тие што ги познавам не се некој забегани либерали иако таа влада им тера таква политика.

Се зависи како ќе се пронајдеш и што те исполнува. Полска ги немаш западните дебилни либерални работи и терањето на некоја нивна извртена западна "нормалност". Чешка и Словачка со добра плата се исто така добри земји за живеење и исто така нема многу кунта кинте и црна арапина.
Еве мене да ме прашаш би рекол Скандинавска/Швајцарска плата и живот на Пиринеите покрај топло море или пак Чешка.

Една случка од Амстердам кога соработувавме со Холанѓани, на 50 метри од канцелариите еден од менаџерите што не префрли става канџа на воланот како дополнителна заштита и го прашуваме зарем не е безбедно тоа што ќе ги заклучиш само вратите и сме на 50 метри од канцеларијата и ни враќа овој:
You have the Albanians we have the Moroccans. :pos:
А ние никогаш не правевме такви теми на разговор зашто шо ги знам ми делуваа политички коректни, а и сигурно нема за автохтони да правам муабет ама ете нашите сограѓани и до таму се знае шо прават овде. :pos:

Види според мене чим си стигнат до тој стадиум да можеш да бираш кај да живњеш и сегде да си релативно богат, веќе си тепал у животот. Изборот ти се сведува на финеси и лични преференци.
Ја мразам ладно и идеално би ми било Шпанија нешто такво, не би ми сметало да си скратам некој луксуз за тоа.

Види според мене чим си стигнат до тој стадиум да можеш да бираш кај да живњеш и сегде да си релативно богат, веќе си тепал у животот. Изборот ти се сведува на финеси и лични преференци.
Ја мразам ладно и идеално би ми било Шпанија нешто такво, не би ми сметало да си скратам некој луксуз за тоа.
Генерално, ако можеш да си приуштиш да шеташ, па и да поминеш колку сакаш време некаде. Тогаш и не ти треба да одлучуваш каде да живееш, туку каде ќе одиш во моментот, а да имаш од време на време да се вратиш таму кај што ти се блиските... Според мене тоа е вистинската победа во животот.

Ама зашто како клошар, нема да идеш таму хамбургери да продаваш. Зашто мислиш некој свесно би одел да живее полошо?
Не е единствениот критериум платата во однос на цените во земјата. Не значи дека ако работиш ремоте треба по дифолт да живееш во најефтината точка на планетата. По таа логика сите ремоте работници тука треба да се преселат во градчињата од источна македонија. Зашто да плаќаат поскапо во Скопје? Исто ко што има ствари што Скопје ги нуди а Пробишип ги нема, има работи што ги има во Амстердам пример а тука не.
Не зборам за ремоте, зборот ми беше за деца што мењаат работно место...

Иначе кога сме кај ремоте, зошто на пример ако имаш фирма, треба да си присутен во Скопје?

Пошто ја спомна Холандија како би живеал полошо со ИТ во Холандија отколку тука во Македонија ? Имам од поблиска околина што отидоа ИТ во Холандија, еден се врати ослабен и разочаран ама наша претпоставка е поради тоа што отиде сам, а девојка му остана тука и не сакаше да се сели надвор од Македонија . Исто така и познаник што остана и зеде куќа на кредит, друг надвор од ИТ се префрли во Германија поради подобра работа ама за него општо за живот му се повеќе допаѓаше Холандија. Чист воздух, правна држава, развиена економија со огромен број можности, ИТ секторот им расте, па тие имаат 100 пати поразвиено земјоделие од нас, стабилна држава. Холанѓаните тие што ги познавам не се некој забегани либерали иако таа влада им тера таква политика.

Се зависи како ќе се пронајдеш и што те исполнува. Полска ги немаш западните дебилни либерални работи и терањето на некоја нивна извртена западна "нормалност". Чешка и Словачка со добра плата се исто така добри земји за живеење и исто така нема многу кунта кинте и црна арапина.
Еве мене да ме прашаш би рекол Скандинавска/Швајцарска плата и живот на Пиринеите покрај топло море или пак Чешка.

Една случка од Амстердам кога соработувавме со Холанѓани, на 50 метри од канцелариите еден од менаџерите што не префрли става канџа на воланот како дополнителна заштита и го прашуваме зарем не е безбедно тоа што ќе ги заклучиш само вратите и сме на 50 метри од канцеларијата и ни враќа овој:
You have the Albanians we have the Moroccans. :pos:
А ние никогаш не правевме такви теми на разговор зашто шо ги знам ми делуваа политички коректни, а и сигурно нема за автохтони да правам муабет ама ете нашите сограѓани и до таму се знае шо прават овде. :pos:
Ова е најголемиот проблем што би ме одвратил да живеам во западна Европа. Не ми сметаат мене како луѓе Црнци, Албанци Мароканци, туку ми сметаат криминалите кои ги прават низ западна Европа. Јас не би имал никаков проблем на пример да живеам во Етиопија, или еве на некое место кај што има црнци, но е нормално место без гето-криминал. Мене претежно ми смета криминалот. Затоа прв и основен услов би ми бил безбедносната ситуација.

Последно уредено:

УЕФА не одобри да се обои Алијанц Арена во боите на ЛГБТ за денешниот натпревар Германија - Унгарија . Германија побара да се обои арената во знак на протест на УНГАРСКИОТ ЗАКОН ПРОТИВ ЛГБТ!

Добро отспале овие, спремни се за поход

Прегледај го приврзокот 299536
Се, свака им част, затоа се држава напредна цивилизирана, развиена, стандард чист воздух, убави плати, средени градови села, развиена инфраструктура, лагоден живот, не се септичка јама како северенфиром, со најзагаден воздух во свет, со најбедно здраство во свет, најголема корупција во свет, најмногу Телетабиси и одредени предавници во свет, најсервилни куропушачи во свет народ за подсмев со ѓон образ најбеден најсиромашен и најглуп на свет. Има нешто.

Незнам за мажите, али жените им се луди ко пушки. 3 маџарки запознав во период од 6 месеци, сите 3 дојдоа до конфликт да се тепат со мажи. И тоа тепање бато со боксови и со некои карате движења. :pos::pos:

Иначе Полска е многу напредната со плати. Незнам каква им е функционалноста на институциите и здравство, али за обичен работник во фабрика минималец е 900 евра. Луѓе со високо образование или некои други скилови како занаетчии зимат скоро дупло од минималецот. 90 % од нив шо се во Германија се фамилијарно, работат двајца или тројца и им останува некоја пара повеќе. Плус Полска им е на 300-400 км па немаат проблем со одење дома секои 2 месеци.

Тоа ми изгледа дека е единствена причина шо се надвор од својата држава, зошто во стандард многу мала е разликата.

Последно уредено:
Незнам за мажите, али жените им се луди ко пушки. 3 маџарки запознав во период од 6 месеци, сите 3 дојдоа до конфликт да се тепат со мажи. И тоа тепање бато со боксови и со некои карате движења. :pos::pos:

Иначе Полска е многу напредната со плати. Незнам каква им е функционалноста на институциите и здравство, али за обичен работник во фабрика минималец е 900 евра. Луѓе со високо образование или некои други скилови како занаетчии зимат скоро дупло од минималецот. 90 % од нив шо се во Германија се фамилијарно, работат двајца или тројца и им останува некоја пара повеќе. Плус Полска им е на 300-400 км па немаат проблем со одење дома секои 2 месеци.

Тоа ми изгледа дека е единствена причина шо се надвор од својата држава, зошто во стандард многу мала е разликата.

Од другар слушнав дека имаат солидно здравство, после Русија тие имаат најдобро здравство на истокот.
Имаше случка каде требаше едно детенце да се оперира, и нормално кај нас немаше доктори кои се нафаќаат да гарантираат позитивен исход после операцијата. Во Белград истото, докторите не гарантираа за успех, и родителите го однесоа детенцето во Полска на операција. Операцијата помина успешно..
Е да, за тој тип здравствени проблеми кои ги имаше детето, најубаво е да се прават операции додека е помала возраста на личноста.
Да не гњавам, но Полска со Чешка се колку толку поуспешни приказни за трансформација од посткомунистичко во капиталистичко општествено уредување.

Не само што Орбан ја прегази здружената опозиција на редовните парламентарни избори, прегази и на референдумот. :love:

Of those who cast valid votes for the referendum, more than 90 per cent voted no to the following four questions:

• Do you support the teaching of sexual orientation to underage children in public education institutions without parental consent?
  • Do you support the promotion of sex reassignment therapy for underage children?
  • Do you support the unrestricted exposure of underage children to sexually explicit media content that may affect their development?
  • Do you support the showing of sex-change media content to minors?

Не само што Орбан ја прегази здружената опозиција на редовните парламентарни избори, прегази и на референдумот. :love:

Of those who cast valid votes for the referendum, more than 90 per cent voted no to the following four questions:

• Do you support the teaching of sexual orientation to underage children in public education institutions without parental consent?
  • Do you support the promotion of sex reassignment therapy for underage children?
  • Do you support the unrestricted exposure of underage children to sexually explicit media content that may affect their development?
  • Do you support the showing of sex-change media content to minors?

Затоа е толку вриштење од страна на разбудените.

Орбан е моќен исто колку Путин, меѓутоа Маџарска нема нуклеарки и затоа не е толку јака во светски рамки.. Иначе Орбан е баш човек и политичар што си ги поштува традицијата и моралот...

Орбан е моќен исто колку Путин, меѓутоа Маџарска нема нуклеарки и затоа не е толку јака во светски рамки.. Иначе Орбан е баш човек и политичар што си ги поштува традицијата и моралот...
Да, ама Унгарија е централно-европска држава, етнички/религиски/расно хомогена, па и политичко-идеолошки горе-доле и тука е хомогена, не е многу голема територијално, средно голема земја е за Европски стандарди и услови, ама е колку-толку социо-економски онака средена/скоцкана земја. Од секогаш и била напредна и богата држава(кралство Австро-Унгарија), е сега оној периодот после втората светска војна неколку децении тој развој е малку забавен, но после крахот на тој систем повторно оваа држава се дига на нозе. Балканските држави на пр. се тотална супротност од незнам таму Унгарија, Чешка или Полска и др. тамошни земји... Да, Орбан е класичен десничар, традиционалист и конзервативец како и Грујо кој исто така беше таков и уште во првите години од своето владеење проба да протне некои работи од тој конзервативизам, традиционализам, веронаука по училиштата, семејни вредности, кампањи за трето-четврто дете и.т.н. ама едноставно кажано овдека покрај тоа што имаш и десничарско ориентиран народ, сепак имаш и доста народ кој политичко-идеолошки не се согласуваше и не се согласува со таквиот тип на политики... т.е. либерали и левичари, а башка тоа и Македонија не е толку многу етнички, верски и расно хомогена држава како Унгарија на пр. така да такви политики овде нит прошле, нит па некад во иднина ќе поминат !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom