- Член од
- 19 ноември 2020
- Мислења
- 2.524
- Поени од реакции
- 9.405
Пошто ја спомна Холандија како би живеал полошо со ИТ во Холандија отколку тука во Македонија ? Имам од поблиска околина што отидоа ИТ во Холандија, еден се врати ослабен и разочаран ама наша претпоставка е поради тоа што отиде сам, а девојка му остана тука и не сакаше да се сели надвор од Македонија . Исто така и познаник што остана и зеде куќа на кредит, друг надвор од ИТ се префрли во Германија поради подобра работа ама за него општо за живот му се повеќе допаѓаше Холандија. Чист воздух, правна држава, развиена економија со огромен број можности, ИТ секторот им расте, па тие имаат 100 пати поразвиено земјоделие од нас, стабилна држава. Холанѓаните тие што ги познавам не се некој забегани либерали иако таа влада им тера таква политика.И затоа го кажувам тоа. Доколку би отишол со мојава струка негде надвор, зошто би отишол негде, кај што би живеел полошо него ли во Македонија. Не ли е тоа нон сенс ?
Се зависи како ќе се пронајдеш и што те исполнува. Полска ги немаш западните дебилни либерални работи и терањето на некоја нивна извртена западна "нормалност". Чешка и Словачка со добра плата се исто така добри земји за живеење и исто така нема многу кунта кинте и црна арапина.
Еве мене да ме прашаш би рекол Скандинавска/Швајцарска плата и живот на Пиринеите покрај топло море или пак Чешка.
Една случка од Амстердам кога соработувавме со Холанѓани, на 50 метри од канцелариите еден од менаџерите што не префрли става канџа на воланот како дополнителна заштита и го прашуваме зарем не е безбедно тоа што ќе ги заклучиш само вратите и сме на 50 метри од канцеларијата и ни враќа овој:
You have the Albanians we have the Moroccans.

А ние никогаш не правевме такви теми на разговор зашто шо ги знам ми делуваа политички коректни, а и сигурно нема за автохтони да правам муабет ама ете нашите сограѓани и до таму се знае шо прават овде.