Payoneer (официјална тема)

Milanisimus

Gladiator
Баш ми требаше ова инфо, супер е темата. Во мојов случај прашањата се

1. Дали таа провизија што ја пишавте претходно (3,15% од сума) е за сите банкомати низ земјата, и дали таа е иста за картички од банки и од овие пајонер/скрил/пејпал ? Размената на валутите оди по курс од народна банка, така ?

2. Дали Пајонер може да се користи за фриленсинг (мислам дека го видов на еден од сајтовите како опција за исплата) и дали издаваат мастеркард за Македонија, пошто знам дека Скрил беше блокиран за издавање картички за Македонија.
 
Баш ми требаше ова инфо, супер е темата. Во мојов случај прашањата се

1. Дали таа провизија што ја пишавте претходно (3,15% од сума) е за сите банкомати низ земјата, и дали таа е иста за картички од банки и од овие пајонер/скрил/пејпал ? Размената на валутите оди по курс од народна банка, така ?

2. Дали Пајонер може да се користи за фриленсинг (мислам дека го видов на еден од сајтовите како опција за исплата) и дали издаваат мастеркард за Македонија, пошто знам дека Скрил беше блокиран за издавање картички за Македонија.
1. Провзјата за конверзија е иста за сите банкомати во земјава, 3%. Не сум сигурен дали е иста за другите сервиси. Размената е по среден курс на НБРМ.
2. За UpWork може за другите не знам. Издаваат Мастеркард за Македонија.
 
провизиите се во долари не во проценти тоа ти е грешка, и ако ти е во евра тогаш немаш конверзија

Пак има некоја провизија што му ја наплаќаат нашиве банки на секоја трансакција во продавница (ако ја споредиш сумата што ќе ја платиш со моменталниот курс ќе приметиш, ама е мала), онлајн нема зашто најчесто е во долари се
како е можно да немаш конверзација кога картичката ми е во евра а јас повлекувам од наш банкомат денари.[DOUBLEPOST=1506158802][/DOUBLEPOST]
Нормално сега ќе си порачам нешто од интернет но неможам за цела сума на пари да порачувам,што треба да ги препродавам :D
Провизијата за вадење и проверка на сметка се во долари, провизијата за конверзија е во проценти. Кога пазариш во наш маркет со картичката исто има провизија од 3.15% за конверзија како и кога вадиш од банкомат, разликата е што нема $3.15 withdrawal fee.
[DOUBLEPOST=1506174735][/DOUBLEPOST]
- 3.15% стандардна ATM провизија при секоја трансакција ($3.15)
- 1% за проверување на состојба на картичката од банкомат ИЛИ за одбиена трансакција($1)
- 3.5% провизија на сума која ја вадиш од банкомат,конверзација од една валута во друга, (oва е точно, но варира од држава до држава, во МКД е 3%)

Не се бунете без врска има провизија за конверзија 100% сигурно, провизија нема само ако вадите кеш во долари или купувате онлајн каде цените на производите се во долари.

Нема провизија при плаќање на ПОС терминал, за доказ еве ви извадок од моите трансакции и курсот од НЛБ, платено во две различни бензински пумпи, во Тинекс и online на Grouper (по закон, online плаќањата во Македонија се во денари):

Курсната листа на НЛБ
kursna_lista.png

benzin.png

benzin2.png

grouper.png

tinex.png

И математиката од сите трансакции покажува дека нема провизија при плаќање на ПОС терминал или online.

За детали за провизии, си пишува на Payoneer:
https://myaccount.payoneer.com/MainPage/Fees.aspx

Нема причина зошто да не се користи Payoneer картицата нормално како секоја друга картица, таа е MasterCard, важат истите правила, а провизијата од банкомат е бидејќи не е издадена во Македонија.
Истите провизии се ако одите со македонска картица во странство (има провизија на подигање од банкомат, нема на плаќање во продавница).
 
Порано пејониер беа многу конфузни околу провизијата за конверзија, дури на нивниот сајт воопшто не стоиеше дека има провизија за конверзија.
На нивниот официјален форум многу луѓе прашуваат за таа провизија, на многу им е нејасно. Нивниот официјален одговор по тоа прашање е дека од земја до земја провизијата варира, но дека не може да биде поголема од 3.5%

Ако земеш да пресметаш ќе видиш дека и на пос има провизија, но најверојатно помалку од 3%, претпоставувам дека варира и според начинот на плаќање.
По некоја случајност тие плаќања што ти се од 17,07 се поклупуваат со тогашниот куповен курс на НЛБ, но плаќањата што ти се на 25.07 не се соодветствуваат со курсот од 25,07. Имаш 19,60*51,83=1015 ден. а кај тебе е наплатено 1000ден.

Инаку се пресметува по средниот курс на НБРМ, не тој на банките, Мастеркард курсот го превзема од НБРМ. Ако земеш иста сума да ја пресметаш по моменталниот курс на 3 различни банки ќе добиеш различни износи.

Еве и кај мене..


2.33*51.35=119ден./кај мене 118 ден.
 
Последно уредено:
Порано пејониер беа многу конфузни околу провизијата за конверзија, дури на нивниот сајт воопшто не стоиеше дека има провизија за конверзија.
На нивниот официјален форум многу луѓе прашуваат за таа провизија, на многу им е нејасно. Нивниот официјален одговор по тоа прашање е дека од земја до земја провизијата варира, но дека не може да биде поголема од 3.5%

Ако земеш да пресметаш ќе видиш дека и на пос има провизија, но најверојатно помалку од 3%, претпоставувам дека варира и според начинот на плаќање.
По некоја случајност тие плаќања што ти се од 17,07 се поклупуваат со тогашниот куповен курс на НЛБ, но плаќањата што ти се на 25.07 не се соодветствуваат со курсот од 25,07. Имаш 19,60*51,83=1015 ден. а кај тебе е наплатено 1000ден.

Инаку се пресметува по средниот курс на НБРМ, не тој на банките, Мастеркард курсот го превзема од НБРМ. Ако земеш иста сума да ја пресметаш по моменталниот курс на 3 различни банки ќе добиеш различни износи.

Еве и кај мене..

2.33*51.35=119ден./кај мене 118 ден.
На сајтот на НБРМ нема историјат на курс, затоа го ставив линкот од НЛБ.
Во однос на твојата трансакција, на мали суми повеќе улога има заокружувањето отколку провизија (во Македонија сумата мора да биде заокружена на цел денар без децимали).
 
На сајтот на НБРМ нема историјат на курс, затоа го ставив линкот од НЛБ.
Во однос на твојата трансакција, на мали суми повеќе улога има заокружувањето отколку провизија (во Македонија сумата мора да биде заокружена на цел денар без децимали).
Има историјат на курс на сајтот на НБРМ.
Јас никаде не спомнав децимали туку цели вроеви, на цели броеви нема заокржување.
 
Последно уредено:
Има историјат на курс на сајтот на НБРМ.
Јас никаде не спомнав децимали туку цели вроеви, на цели броеви нема заокржување.
Друже,сеа одкако го направив акаунтот,картицата автоматски ли стига на домашна адреса или треба да внесам пари на акаунтот па да можам после тоа да ја нарачам или како иде процедурата сега...?
 
Само што сабајле ги контактирав пејонир на лајф чатот и ме убедуваа дека е до мене нешто и од банкомат ќе можам без никаков проблем да ги подигнам парите, одам сега до банкомат и неможам да си ги подигнам парите, некој да не има идеа што се случува ?
 
што е работава, порано си порачував немаше проблеми, картичката е од пејонир.
Прегледај го приврзокот 178227
И мене ми се деси истото пред некој ден. Имав пари на картичката, проверив баш убаво, и не ми даде да нарачам на алиекспрес. На ebay успешна ми беше нарачката.
 
И мене ми се деси истото пред некој ден. Имав пари на картичката, проверив баш убаво, и не ми даде да нарачам на алиекспрес. На ebay успешна ми беше нарачката.
Иако сабајлево ме убедуше на лајф чатот дека со мојот акунт се е во најдобра состојба, сега пробав и од банкомат ми ја одбива трансакцијата чекам сега па ќе видиме што ќе кажи.
Што ми се деси нема да верувате јас мислев дека само во нашата држава со врски ги примат на работа, поради некој техничка причина картичката ми била исклучена и сега овој агентов што пишував сабајлево бил почетник нешто и не ја приметил грешката ми се извинуваат во негово име
:pos::pos::pos::pos::tapp::tapp::tapp:
 
Последно уредено:

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Иако сабајлево ме убедуше на лајф чатот дека со мојот акунт се е во најдобра состојба, сега пробав и од банкомат ми ја одбива трансакцијата чекам сега па ќе видиме што ќе кажи.
Што ми се деси нема да верувате јас мислев дека само во нашата држава со врски ги примат на работа, поради некој техничка причина картичката ми била исклучена и сега овој агентов што пишував сабајлево бил почетник нешто и не ја приметил грешката ми се извинуваат во негово име
:pos::pos::pos::pos::tapp::tapp::tapp:
Оф лелее, сега барај им некој долар отштета :D
 
На врв