Дечки, вреди ли да се префрлам од телеком оптика на неотел?
Мене ако ме прашуваш, секако дека да.
За разлика од другите оператори, Телеком и Неотел си имаат квалитетна мрежа.
Со вип се можеш да очекуваш. Еве последните недели системот буквално се швркнал.
Телекабел ај така и така, али гледај на техничка поддршка да не им завршиш, пошто тешко средување проблеми.
Неотел ти е буквално Телеком, само поевтино.
Да, знаат некогаш цените да бидат блиску до оние на Телеком, али сепак, Неотел од сите оператори во Македонија, нудат највеќе, и највеќе имаат попусти од сите.
Едно 4-5 понуди у година знаат да понудат.
Еве сега отвори на нивен вебсајт, и ќе видиш што нудат.
Другите, ништо. Или ретко.
Еве Телеком, кај мене од 50/50 оптика рипна на +10 60/60.
Кај мене проблемот е што плаќаме енормно скапо за тоа што го добиваме, али и они не "издриблаа", и друго што ние се зезнавме. Не, не е лошо што сум на Телеком, али сепак Неотел се секако подобри, бидејки за помала цена, исти брзини. (или како во овој случај, за таа цена што плаќам Телеком 60/60,Неотел 100/100 дуплирано).
Али ајде, договорот одамна е склучен, па здравје догодина ќе мењам, (и така треба да се преселам).
За телевизија они имаат Neo TV, што е Android апарат, на кој што преку нивната апликација можеш да гледаш Телевизија.
Е сега, не е Max TV, со над 500 канали, али сепак има предност бидејки е Android.
Можеш пр. Popcorn Time, Netflix, YouTube, Spotify (зависи што гледаш/слушаш), да си симнеш, и оп. Не ти треба никакви кабли и врзувања со Лаптоп/Компјутер. Ова е доста корисно ако имаш телевизор со HDMI порта, но не ти е Smart/Android.
+ Expandable Memory, USB data transfer, итн, итн... доста ствари што Max - TV ги нема.
На Max - TV има филмови исто така, али тие се само на изнајмување на неколку дена, и толку. Ако купиш мораш да го изгледаш за рок од 4-5 дена (ако не се грешам), а и ко што знам, ги нема сите филмови.
За инфраструктура на Неотел, они обично одат преку Телеком, што значи дека ако во твојата зграда има оптика од Телеком ( ќе приметиш како на сликите што ги имам пратено овде претходно), автоматски можеш преку мрежата на Телеком да се врзеш на Неотел.
Или, како во мојот случај, ако имаш од нивната приватна мрежа, тогаш уште поарно.
Види погоре имам ставено слики, кај мене во зграда има и од Телеком, а и од Неотел оптички интернет.
Исто така, имај во предвид дека IP адресата ќе ти се рестартира на секои 12 часа, во рок од 30 секунди (или помалце). Ова е добро ако гледаме од безбедносни причини, ама еве пошто јас со гејминг, ово оно секако ми пречи тоа што се рестартира, бидејки ако ме фати среде меч, не е океј. Али и за ова има решение.
Или статична IP адреса, каде што кај Телеком кошта + 1,500 месечно на сметка, а за Неотел незнам.
Решението, за овој проблем барем кај мене е, со рестартирање на рутерот на полноќ, IP адресата се рестартира само 12 попладне, и 12 на полноќ. Ова кај мене е топ, бидејки тогаш одам, или се враќам од училиште, во тој период не ни седам на компјутер па не се замарам.
Интернет како интернет, и Телеком, и Неотел имаат добри брзини, али пак Неотел нуди повеќе.
Ping е исто така ист (под 10 просек хостање локално на Speedtest), што за гејминг е супер.
Мене ако ме прашуваш, да би бил на твое место веднаш би ги одбрал Неотел. Милион причини има зошто Неотел, а зошто не некој друг ISP во Македонија.
Зимај и не му ја мисли.