Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
813.jpg

Едно прашање. Дали да го инсталирам Хансолот со основниот минумум од 3 метри цевки или да ставам 5 метри? Во упатството пишува 5 метри. Искуства, референци, мислења некој?
Не сум сосема сигурен. Но пошто никој друг не ти одговори, мислам дека под 3 метри не би смеел да ги оставиш да идат. Ако е 3.5кв моделот 3 метри би требало секако да е ок. За 5кв моделот, би размисли да им доплатам на монтерите уште 2 метри.

Ова што ти го кажувам нема да ти направи зијан, а дали баш така е најдобро... Ај ваљда ќе каже некој што знае повеќе.

Оде и LCK. Не ми е јасно, ги терал пет жени да го гледаат како си го мава. Како тоа ги терал?

На фреонот му е потребно одредено време да се претвори од течна во гасовита состојба. Должината на цевките го одредуваат тајмингот со својата должина. Но кога ќе влезе во внатрешната единица, поминува низ многу тесни долги цевчиња (изменувачот) и во гасовита состојба ослободува топлина.
Како што кажа @Vanlok, не е до толку критично. Тука влијае притисокот со кој компресорот го "бутка" фреонот и секако електрониката. Најголем број клими се тримирани идеално да функционираат со 5 метарски црева. Но тоа подразбира во системот да е "наточена" идеалната количина фреон (на пример 1 кг). Но која фабрика при масовно производство на лента ќе го испочитува тоа? Може да има 0.95 или 1.05 кг. Дозволена толеранција, на тоа се вадат. Но тоа не го знае купецот, монтерот, ниту фирмата што ги увезува/продава.

Крајниот исход значи +- 5% поголем или помал коефициент на топлотна искористивост. И да е 10%, не знаеме во чија полза би одело тоа (наша или EVN). ;)

@omlet13m
Пред некое време некој постираше тука на форумов скенирана гаранција од Гри.
- Задолжително вакумирање...
- Задолжителни 2.5 - 3 метри инсталација...

Држи се до овие правила, или не потпишувај ништо. Најдобро во старт да им го кажеш тоа, барај строго 3+ метри цевки, и 30 минути вакумирање. Немој да дозволиш некој идиот да ти стави метро црева и да се убие од вакумирање ... од цели 5 минути. Тука више ништо од погоре пишаното не важи и можеш да очекуваш проблеми. Далеку било.

Овие сироти морале да седат и да го гледаат... Абе све тоа срање, Холивуд е едно енормно срање.[DOUBLEPOST=1510331920][/DOUBLEPOST]Ама сироти и беспомошни биле жениве у Холивуд бре бре

Прашање: што се добива со вакумирањето и зошто е потребно вакумирање од 30 минути?

- Задолжително вакумирање...
- Задолжителни 2.5 - 3 метри инсталација...

Држи се до овие правила, или не потпишувај ништо. Најдобро во старт да им го кажеш тоа, барај строго 3+ метри цевки, и 30 минути вакумирање.
Токму така. Во старт се кажува, пред да се почне со работа. Ќе ги седнеш луѓето прво на кафе и слатко, и ќе им објасниш што очекуваш и на што инсистираш.

Човекот културно си прашувал, не знам што е проблемот. :cautious:

А да почнат да ги вадат со име и презиме и тие дрољи што имаат легнато за улога? И без да знам кои како, одма ми текнува на најмалце 5 сумњиви.

мешате баби и жаби...факт е дека има и мажи и жени што спиеле со продуценти, директори итн. за улоги, ама друго е своеволно да спиеш и да се курваш за профит и унапредувања во филскава индутрија, друго е некој некој да те уценува, силува, да се изживува или како идиотов Луи Ц.К, фетиш му било да мастурбира пред жени, па ајде пред колешките од индустријата!

и сето ова ништо нема да смени, неколку души ќе го искркаат за сите пари, како Спејси, и ќе си продолжат со ист ритам..

Јас таман почнував да се распрашувам за Wi-Fi модул за мојата FH35-VE, ова дојде како порачано :) Меѓутоа, кога ќе размислам подобро, од почетокот на овој месец веќе не ја исклучувам климата, само ја регулирам на 18с кога не сум дома, и 23 кога сум (30 и max fan speed после капење, да ми дува директно во мене), а овие „операции“ можам да ги меморирам со далечинското, така да нема да имам многу корист од ова (засега), а она што повеќе ме заинтересира е Broadlink Smart Plug уредот.

Конкретно, сакам да почнам да ја мерам потрошувачката на климата во текот на еден месец. Штура пресметка, за септември (без клима), сметката за струја беше 1000 денари, а за октомври (со 15-20 дена клима и 4-5 дена панел во спалната) ми дојде 1750 денари. Секако, климата не работеше нон-стоп, ја пуштав по потреба од 17 до 23 часот. За ноември, ќе чекам да ме изненадат од ЕВН, ама мислам дека најмногу што треба да дојде е 2500.

Е сега, за Broadlink Smart Plug. На официјалната страна има еден куп функции, ама нигде не гледам Power Consumption. Прочепкав малку на Ebay, и најдов 2 линкови:

- BroadLink SP3 WiFi Phone Remote Control Timer Smart Power Socket Outlet EU Plug
- BROADLINK WiFi Smart Power Remote Control Timer Timing Switch Socket Outlet EU

Првиот линк ги има горе-долу истите функционалности како што се опишани на официјалната страна, но вториот линк веќе на првата слика е напишано Smart Plug with Power Meter. На изглед се истите, но не знам дали можеби има верзии од истиот уред каде што еден поддржува Power Consumption а другиот не. Дополнително ме буни сликата на вториот линк за Power Meter, ја симнав апликацијата е-Control на Broadlink, но воопшто не изгледа како на сликата од вториот линк. Исто така, на апликацијата треба да е регистриран уредот за да можам да влезам во опциите за тој уред, така што само инсталирање на апликацијата не ти дава многу информации за уредите кои што можеш да ги поврзиш. Уште една работа е тоа што на вториот линк на сликата од апликацијата, уредот го пишува како SP3S(15A), додека на првиот линк е само SP3, па затоа ме буни дали можеби има повеќе верзии од „вражулево“.
Дали некој го има ова и може да сподели искуство?

Se raboti za ponova verzija koja ima i energy meter i ja pokazuva potrosuvackata a izgleda potpuno isto so starata.
http://www.anysane.com/index.php?id_product=39&controller=product&id_lang=1
sp3s 001.jpg
Toa e ona sto te buni.. Poveke za toa kako pokazuva dali aktivno ili samo sumirano vkupna kWh potrosuvacka mnogu malce info najdov vaka na brzinka neka pise nekoj ako znae. Sekako ako naracuvas na net prvo osiguraj se kaj prodavacot deka ti ja prodava ponovava SP3S verzija..

Realno podobar izbor pri kupuvanje na klima ured ke napravis vo prodavnici za bela tehnika i klimatizacija nego li na forumov od vakvi sto go favoriziraat gree mnogu luge se odkazaa da kupat gree.
Treba da se prestane so favoriziranje na brendovi i da ima normalna diskusija.

Добровечер Форумџии
Јас сум жив сведок и корисник на fujitsu Lec серија пред 5 години, а сега земав и уште една 12 LMCE серија за во стан и можам со гаранција да кажам дека греам салон ОД 37 КВАДРАТИ на температура поставена на 22 степени, без вклучување на power full опција,бидејќи немам потреба од тоа, бања го прави салонот,а плус ја отворам вратата на салонот па и ходникот се грее,топло е...КОЈ НЕ ВЕРУВА НЕКА ПОВЕЛИ НА КАФЕ ДА ВИДИ КАКО FUJITSU ГРЕЕ. Кој не се греел со fujitsu незнае што е греење и неможе да збори напамет дека можела само 13 квадрати да грее. Јапанска клима 12 BTU грее 37 кв А Кинеска за таа квадратура ќе ти треба 18 ка. ИНАКУ fujitsu I fuji да се склопуваат во кина но на самиот компресор пишува suenaga , takatsu-ku, KAWASAKI, JAPAN. Затоа што возам kawasaki I истата ознака ја има и на моторот, а тоа не значи дека и kawasaki моторот е кинез туку чист јапанец. Тоа ти е пример исто како што vanhool ги произведува автобусите во МК но деловите се холандски . Подобар избор е јапанец со еуровент отколку кинез без ПЕДИГРЕ .А и да не заборавам гаранцијата што ја нудат за Gree од 10 години ќе ја сметам за валидна само ако е заверена кај нотар ,тоа да му дојде во замена што немаат еуровент .
Моја препорака е да се земе било која јапанска клима.

Svaka čast na iskrenosti! I onda kada kažu zašto preporučavaš Fujitsu?

Zato što ta klima GREJE za razliku od kineskih koje su dobre samo na papiru.
Nikada ne bih drugom preporučio nešto što sam probao a ne valja,već samo provereno.

Kakav prevarant i manipulant!!!
Ovo nije kompresor od LMCA nego od LECA07,LECA09,LUCA09,i taj kompresor je dobro proveren u radu duži niz godina.
Jeste,ima malu zapreminu,al se vrti i radi za sve pare,a ne tamo neki HANSOL koji ne može da ugreje 25m2.

Treba da te je sramota,koliko samo laži iznosiš. PREVARANT
Manapilanti su ovde uvek dobrodosli....ti kao primer

Sta pise u Service manualu??
Jel tu pise kompresor Panasonik 5SS072XHA01 ili nepise ?
Ja Preverant a ti Svetinnja....more marsh
https://www.fujitsuklima.hu/vmfiles/attachments/sm/fj_sm_asyg07-9-12lmca.pdf
Olala.jpg
A sto se odnesuva za Hansolot i Srpskiot Prevarant sto od 2015 e zaclenet ovde vidi sto ima napisano 2013ta za Hansolot....jebote pa to Twin- Sanyo....pa dobra klima....a onda mu se pomute i oznake Gree klima pa i mocnosti i sve ostalo pa svima prodaje Fujitsu na Singl rotary i svi zadovoljni,....vekje e odgovoreno na manipulantot
http://www.elitemadzone.org/p3765555
http://bit.ly/2ABGNfK
ziMaUMR.jpg

ziMaUMR

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Manapilanti su ovde uvek dobrodosli....ti kao primer

Sta pise u Service manualu??
Jel tu pise kompresor Panasonik 5SS072XHA01 ili nepise ?
Ja Preverant a ti Svetinnja....more marsh
https://www.fujitsuklima.hu/vmfiles/attachments/sm/fj_sm_asyg07-9-12lmca.pdf
Прегледај го приврзокот 180115
A sto se odnesuva za Hansolot i Srpskiot Prevarant sto od 2015 e zaclenet ovde vidi sto ima napisano 2013ta za Hansolot....jebote pa to Twin- Sanyo....pa dobra klima....a onda mu se pomute i oznake Gree klima pa i mocnosti i sve ostalo pa svima prodaje Fujitsu na Singl rotary i svi zadovoljni
http://bit.ly/2ABGNfK
ziMaUMR.jpg

ziMaUMR

Ajde dobro pogledaj sliku koju si okačio. Tamo lepo piše 5SS072XAA.

Na stranu što si manipulant,nego si i ćorav.

Da LMCA koristi 5SS072XHA01 .
To jeste slično,ali nije isto.

A sad lepo stavi naočare pa pogledaj sliku iz atačmenta koju si stavio!

PS. Mislim da je vreme da posetiš doktora...

Oftamologa

ZNAE LI NEKOJ STO MARKA NA KOPTRESOR IMA HAIER TIDE MODELOT ?

Pretpostavljam da je "SNB130FGYM2" , ali nisam siguran , potrazi ovde...
.
https://www.manualslib.com/brand/haier/air-conditioner.html
http://haier-ac.pl/assets/templates/haier/Katalogi/AS18GD2HRA---SM(20141223)4983474058161183876.pdf[DOUBLEPOST=1510353831][/DOUBLEPOST]
A sto se odnesuva za Hansolot i Srpskiot Prevarant sto od 2015 e zaclenet ovde vidi sto ima

ziMaUMR

Ako treba da odgovorim i objasnim to pisanje iz 2013 godine, jer poznajem coveka !!!

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom