Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Za oktomvri potrosheno vkupno 600kw za struja. Smetam deka klimite potroshija okolu 150kw so toa shto ne rabotea cello vreme tuku se vklucuvani po potreba.

.Pred okolu 3 godini kupiv klima prema moznostite - Vivax 12aeci okolu 500 evra.
Eve ja shlaka vo ducan 30tina kvadrati bez problem do sega, smaleni smetki za struja od pred toa, ja zadovolen. Sakav sega da zemam za doma od istata, ama ne bila brendiran Gree tuku Midea, si zemav Lomo. Doma zadovolni, jas zadovolen, bar dosega. I so zadovolstvo se iznacitav za kvalitetite na japonskite klimi pa I ponatamu ke citam, ke citam....
Lenta postov neznam kako ne sum go primetil...kako si zemal AECI pred 3 godini koga tie od ovaa godina prvpat se prodavaat? Da ne toa GECI ili GEEI ?

Otprilika kolku e normalno da trae eden defrost (od - do) i dali moze da nastane problem ako se iskluci klimata za vreme na def.?

Здраво сакам да ве прашам планираме да земеме котел на пелети за загревање на околу 100 м2 ама не сум сигурен дали е исплатлива инвестиција би ве замолил за подетални информации дали се исплати. Планирам да го земам котел од екошпар од 15 киловата за 130 м2 имтео му е алба б.

Најдов котел на пелети 21 киловат топлина босански што ги фалат дека биле ептен добри. Извинете не ви наведов живеам во куќа и имам веќе вградено парно на струја ама во денешно време испаѓа многу скапо затоа на истото сакав да го приклучам котелот на пелети. Инаку за инвертер клима незнам дали може да затопли повеќе простор еве и ги гледав тие во нептун и техномаркет по 76000 се нај скапиве ама не сум толку запознаен колку можат да топлат во нај ладното .

Potsetnik za site sto ne gi iscistile filtrite, pogotovo novite korisnici na klimi. Na max. dve-tri nedeli vo sezona na greenje mora da se cistat.[DOUBLEPOST=1447014218][/DOUBLEPOST]Tie sto neznaat kako, eve edno video koe nabrzina go najdov na youtube
Ova e dosta prljav filter, ne treba da se dozvoli vakva crnotija da izlaga.
Samo toa so cetkata ne mi se svigja, jas so race vnimatelno gi pominuvam. Mrezata e dosta tenka i treba malku vnimanie pri mienje.

Последно уредено:
Не заборавајте и ова, или анимираниот.

Otprilika kolku e normalno da trae eden defrost (od - do) i dali moze da nastane problem ako se iskluci klimata za vreme na def.?
Vidi, so Toshiba sve e mozno ;)[DOUBLEPOST=1447020106][/DOUBLEPOST]
Најдов котел на пелети 21 киловат топлина босански што ги фалат дека биле ептен добри. Извинете не ви наведов живеам во куќа и имам веќе вградено парно на струја ама во денешно време испаѓа многу скапо затоа на истото сакав да го приклучам котелот на пелети. Инаку за инвертер клима незнам дали може да затопли повеќе простор еве и ги гледав тие во нептун и техномаркет по 76000 се нај скапиве ама не сум толку запознаен колку можат да топлат во нај ладното .
So klimive gleam deka nemas veze ama kolku sto mozam da te namirisam ni so paletive ne si zapoznaen kolku moze da zaebavaat ama kesh imas toa e bitno :)

Последно уредено:
Pred mesec dena go kupiv ova https://www.neptun.mk/index.php?route=product/product&path=28_56_144&product_id=215510
Sega koga nadvor T se na plus, prijatno e vo sobata, no ne znam dali koga temperaturite ke padnat pod nulata ke moze da zagreva prostorija od okolu 20 m2. Go montiraa vo spalna, bez da go vakumiraat, i bez da mi stavat gumici na nadvoresnoto telo, pa koga e poladno nadvor, se slusa pobucno, t.e. nema sto da ja ublazi vibracijata, valjda zatoa.
@Strelec ako moze nesto poveke za klimava, ja kupiv sto ja kupiv, barem da znam sto da ocekuvam.
Blagodaram odnapred

ako moze nesto poveke za klimava, ja kupiv sto ja kupiv, barem da znam sto da ocekuvam.
Абе брале, вакви работи се прашуваат пред, а не после. Никогаш нема да разберам како ви се даваат толкави пари за нешто што е прашалник и мачка во вреќа.

Туку ајде, можеле и полошо да те заебат, на пример со некое Нео... Колку што знам, овие Вирпул во денешно време продаваат ремаркирана бела техника. Ај може ќе те изненади Стрелец (или некој друг) со некоја пријатна вест, ако имаш среќа да испаден дека е некој ремаркиран модел од подобар произведувач.

@Neokhor Со вирпул искрено немам добро искуство, нит лично нит од пријатели. Клими дека прави вирпул не ми се верува, пре им верувам на бугариве дека тоа е мидеа. Не би рекол дека добро ти направил тој што те убедил да ја земеш баш оваа клима, па поготово за таа цена си имал многу подобри решенија, Дакин , Ломо, Kozi. ???. Монтажата е друг муабет, скоро имам отварано самсунг On/Off произведен пред 7-8 години кој компресорот го има поставено на 3 реда гумички па тоа што не ти ставиле гумици на надворешната при монтажа нешто дека многу влијае на осцилации и бучава незнам колку држи. Со ,мидеите е многу тешко да се врзат со друга марка, милион ознаки имаат и разноврсни уреди....колку што знам кај нас Озон и Климакон држат мидеи и ако веќе сте начуле дека некоја налепница е мидеа барем оригиналот земете го и ке знаете што купувате, вака лутате незнаете што сте купиле.ДА се надеваме на најдобро ама мислам дека за таа цена ова е погрешен избор за клима со многу непознати што има под капакот.[DOUBLEPOST=1447025743][/DOUBLEPOST]
Druze za 70000 denes moze da kupis klima-ured Inverter so snaga od 8Kw koj e takov da do -15C moze da dostavuva topol vozduh do kolku sakas prostoriii, ne samo vo edna. I ke gi ladi tie prostorii na leto. Vtoro , razmisli za kombinacija klima od 5KW vo dnevna a kotelot/radijatorite samo vo drugite prostoriii/spalni...uste i ako vodata za tie radijatoiri ja grees samo navecer (na evtina tarifa) togas skapi pecki za peleti i nema da ti trebaat

Последно уредено:
Lenta postov neznam kako ne sum go primetil...kako si zemal AECI pred 3 godini koga tie od ovaa godina prvpat se prodavaat? Da ne toa GECI ili GEEI ?
Greshka sum, klimata e GECI :), za pofalba e.
Pred mesec dena go kupiv ova Go montiraa vo spalna, bez da go vakumiraat, i bez da mi stavat gumici na nadvoresnoto telo, pa koga e poladno nadvor, se slusa pobucno, t.e. nema sto da ja ublazi vibracijata, valjda zatoa.
Blagodaram odnapred
Gumici-baferi moze I naknadno da stavish.

Dokolku sakas da se grees so radijatori, neznam kolku greenjeto so peleti ti se najdobra opcija. Pred nekoj post ti napisav i druga kombinacija, a i drugite forumasi isto ali izgleda ne citas sve redom, pa povtorno velis skapa e strujata, i si se zapnal za peleti, peleti i pak peleti.
Dali tvoja krajna odluka e greenje na peleti, ako e taka da ne drobime lageri za kotli na struja drva nafta klimi

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom