Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
1. Mad Max 2 подобро ми легна од кецот.
2. Не очекував Twelve monkeys, да е толку феноменален. Браво за Гилијам и цела актерска и техничка екипа.

Морам овде да ги искритикувам ЕНЕРГИЈА ДОО СКОПЈЕ дека се скроз неозболна фирма со никаква подршка за својте клиенти. Значи јас скоро си го пофалив инвертерот Toshiba Suzumi+ и како што Марфи обично работи, набрзо ми се јави проблем, почна кога работи да пушта одвратна миризба на оцет. И се јавувам јас во ЕНЕРГИЈА од каде ја купив климата да си викнам сервис да ми ја исчисти и сервисира климата, и да си платам нормално за сето тоа. На прво јавување кај нив ми се јавува некоја девојка, ми запишува податоци и ми вика ќе ве побараме.. По неколку дена се јавувам пак бидејќи никој не ми се јави, ми се јавува некој дечко.. Му го објаснувам проблемот, он ми вика да пробам сама да го решам, да ја издувам еден саат климава на вентилатор. Го пробувам и тоа, и е безуспешно, се јавувам пак кај нив каде повторно ја добивам оваа девојката. И објаснувам дека сум зборела со нејзин колега и дека сум пробала да ја издувам климава и дека е безуспешно, да ми пратат сервис.. Пак ми вика таа ќе ве побараме, и пак цела недела никој не ми се јавува.. Се јавувам по 4 пат кај нив пак ја добивам девојкава и и викам дека повторно никој не ми се јавува, а таа изненадена бидејќи кога кажала на колегите за мојов проблем тие рекле а се слушнавме и завршивме работа. Ми се извинуваше и рече дека повторно ќе им каже да ме побараат. Тука веќе луѓе ме фати дури инат! Пак никој не ми се јавува, и пак и вртам по 5ти пат и ми се јавува некој дечко (по гласот мислам дека не беше истиот што ме советуваше да ја издувам климата) и ми вика дека сум можела сама да си ја исчистам со некој спреј за клими, и ме упати каде можам да го купам... Едното место имаа само на голема количина, а другото не го ни најдов кај што ми објаснуваше.. Пак им се јавувам по 6ти пат, веќе крајно изнервирана, им викам за купена клима од 1,000 евра очекував дека ќе имам некаква корисничка подршка од вас, ме оставате сама да си го решам проблемов, колку пати треба да се јавувам за да дојдете??? Таа се извинува, еве јас ќе се погрижам да ве побараат, ми се јавува следниот ден, ми вика госпоѓо сервисериве се зафатени до крајот на неделава, ќе ве побараат во понеделник да се договорите кога да дојдат... Еве среда помина, пак никој не ми се јавил.. Значи овие се тешка катастрофа, скроз неозбилни, така ме изнанервираа има да ги плукам кај стигнам! И така, фала на внимание, извинете на долг пост :)

:bravobe:[DOUBLEPOST=1441226651][/DOUBLEPOST]Javi se na kontakt2000, tie porano gi vrsea ovie raboti za niv, ok se i mislam deka cistenjeto e okolu 30evra za vnatresnata edinica, ne so spreevi i drugi gluposti, tuku se vadi cela vnatresna ja nosat vo servis i se demontira i se cisti izmenuvacot.
So sprej samo se cisti kolku tolku od prednata strana.

Поздрав до сите. Понов од мене здравје :).
Ја прочитав целосно темава за економично затоплување, а веќе претходно имав на ум да земам инвертер. Има одлични постови и од голема помош посебно за лаик како мене од оваа област. Благодарност до сите инволвирани. Цените се различни во зависност од производителот, па според мојот буџет се одлучив за Gree Lomo 3,5 kw 12 ка. Чини 30900 денари. Ако згрешам нека изгорам :tapp:. Еве фотка од надворешната единица, ако сака некој постручен да се произнесе. Ја поставив на надградба на стан од 50 квадрати над куќа (подкровје) со пвц врати и прозори, гипс картон со изолација. Прочитав околу монтажата за некој ситници кој се неопходни при инсталирањето (монтирањето), како поставување гумички помеѓу држачот и надв.единица поради вибрирање, вакумирање на истиот пред првичното пуштање во употреба итн. Момците се средија ферски, ја укључивме и збувта без проблем. Претходно имав обична Беко сплит и ќе нагласам дека Ломово е побучно на внатрешната единица додека е вкључено на опцијата AUTO, а со промена на опцијата FAN бучноста целосно се губи, но само во првата брзина, останатите две кој се како можност се истотака побучни од Бекото, додека надворешната единица не ни се приметува дека работи. GWH12QC-K3DNA1G/O....Ознаката за моделот ја разбирам до цртичката, се останато :свиркам:...
DSC_0266.JPG

Reseno za pogolemata prostorija so so Mitsa FH35, a za pomalata neznam sto da zemam inaku malata prostorija mi e 17m2 so305visina, GREE LOMO 12ka-30000+ za montaza, VIVAX 12 AECI 32000 so vklucena montaza ili MITSA MSZ-SF25VE-41000bez montaza
Ajde ako moze za uste malku pomos

@vocko
Cestito klima druze dolgo da te slluzi!
a pobucna e od Bekoto zaso ovaa pojako duva ;)
na pocetok sekogas ke ti duva najako za da ja dostigne podesenata temperatura pa so vreme ke ke si namalli na kec, najdobro na Auto namesti go duvanjeto i sama ke si menuva brzini.
Na nalepnicata se standardni podatoci:
Capacity Cooling/Heating....toplinska mokj-maksimalna, >+7C nadvoresna T
Power Input C/H....nominalna/sredna potrosuvacka pri ladenje/greenje
Rated Input C/H....maksimalna potrosuvacka (pri pocetno ukljucuvanje posle namaluva)
Drugo...ima 850grama freon R410, tezi 29kg, proizvedena 2014god 12ti mesec.

Генерално не би требало да имаш проблеми, но треба да имаш во предвид неколку работи.
Прво и основно, можно е да треба да спроведуваш нов одвод за гасовите од согорувањето. Кај класичните камини и котли гасовите од согорувањето имаат голема температура (над 150 степени), и заради тоа овие гасови многу брзо се искачуваат нагоре доколку оџакот има правилен дијаметар. За разлика од нив кај печките и камините на пелети, согорувањето и предавањето на топлината е покомплетно а издувните гасови се на температура по 100 степени, па многу често е потребно местење на вентилатор на оџакот кој ќе ги влечи нагоре (доколку височината е поголема) или како поедноставна варијанта, спроведување преку прозор.
Второ, треба да провериш до сега на која температура си ја загревал водата/течноста. Класичните котли на дрва (повеќето) може да ја загреваат водата до 90 степени. Доколку вака си загревал мислам дека може да имаш потенцијален проблем (да не загрева достатно) бидејќи не верувам дека има уреди на пелети со толку капацитет.
Иако чистењето на пепел наместо секојдневно ќе треба да го правиш на 2-3 дена имај во предвид дека пепелот од пелетите е многу поситен и полесно се разлетува а е и потежок за чистење.

Најевтината варијанта за котел на пелети е котел/печка кој би те коштал околу 1500еур па нагоре. Само имај во предвид дека во ваков случај не се предава целата топлина на водата. Од 10KW на водата би се предавало најмногу 8KW.

За капацитетот на котелот најмногу зависи градбата (јужна/северна страна, изолација, столарија и сл), меѓутоа мислам дека доколку е класична градба би ти требал котел од околку 25KW.

Во врска со марките, знам дека имаше многу поплаки од Centrometal заради заглавување на пелети во дозаторот и проблеми со софтверот. Добри коментари имам слушнато за некои шведски котли, за бугарски (мислам дека беа Prity или така некако) и за некои босански.

Имам едно прашање до Strelec како поупатен во оваа технологија посебно кога станува збор за Gree системите:
Која е разликата помеѓу климата што ја има земано vocko и климата што ја има во техномаркет http://www.technomarket.com.mk/products/09144345/gree-gwh12ma-k3dnc8l-k3dna3l Ме интересира затоа што климата од техномаркет во надворешна единица е потешка, а е поевтина за разлика од климата на vocko. Дали климата во техномаркет е подобра а поевтина од климата на
vocko или е само добра реклама, според тоа што се работи за две клими од исти бренд? Сепак 85е и не е малку, ако се работи за клими од исти ранг.

@strelec80 istava klima za dosta poeftino se naogja, neznam zasto gree gledas vo tehnomarket koga ima kaj da se pobaraat informacii i servisno i sto ti dusa saka. Ja ne gi znam site modeli posto mnogu se namnozija, ama bas ovoj model mislam deka e Cozy Mirror i go zema edno dete tuka od temava so kogo po PP kontaktiravme, samo rece deka mnogu mu se bendisala posebno vnatresnata. Tolku. Zasto nenapisa poveke neznam.
Sea da citam sve nemozam od servisnoto, ke ti go pratam na PP....nema greaci na tacna i IFeel kolku sto uspeav da vidam. Ima Gree-Daikin kompresor (bas taka pisuva) toa e taa zaednickata fabrika za kompresori, tie sto se samo na Gree se Landa kompresori.
Panelot ne sum go videl no treba da e ko na slikive
http://www.gree.at/uploads/obrazky/cozymirror.jpg
http://gree.pl/resources/Zdjecia_Klimatyzatorow_24.03.2015/Mirror/bez_tla_2_cozy.png

Последно уредено:
@vocko
Cestito klima druze dolgo da te slluzi!
a pobucna e od Bekoto zaso ovaa pojako duva ;)
na pocetok sekogas ke ti duva najako za da ja dostigne podesenata temperatura pa so vreme ke ke si namalli na kec, najdobro na Auto namesti go duvanjeto i sama ke si menuva brzini.
Na nalepnicata se standardni podatoci:
Capacity Cooling/Heating....toplinska mokj-maksimalna, >+7C nadvoresna T
Power Input C/H....nominalna/sredna potrosuvacka pri ladenje/greenje
Rated Input C/H....maksimalna potrosuvacka (pri pocetno ukljucuvanje posle namaluva)
Drugo...ima 850grama freon R410, tezi 29kg, proizvedena 2014god 12ti mesec.

Фала многу, жив и здрав да си !!!
Одговорот на момците околу бучноста беше дека обработува повеќе воздух за разлика од Бекото, но и дека ќе се смири со тек на време, истото мислење како и твоето. Нивна препорака исто така беше дека би било добро да се користи опцијата AUTO поради тоа што во таа опција работи според параметрите и подесувањата од самата фабрика, но секако и секое менување и задоволување на сопствените потреби е добредојдено. Спомена и грејачи на тацна во претходниот пост, па ме потсети дека и за тоа ми зборуваа момците. Запомнив рекоа дека има силиконски грејач кој се вкључувал како одбрана од замрзнување и имало уште еден грејач на некаква течност внатре или околу самиот компресор. Споменав дека сум лаик па повеќе околу грејачите неможам да објаснам. Споменаа и дека овој модел на Gree, Lomo е релативно нов кај нас во МКД и дека во досегашните којшто ги монтирале низ државава имале само една интервенција поради неисправен инвертер (фабричка грешка) и дека бил заменет со нов. Освен тоа посериозна интервенција немале. Кога ги прашав за компресорот ми рекоа дека користи компресор создаден во соработка со Daikin.
Друго што ги прашав беше околу минусните температури и работата и ми одговорија повеќе шеговито како демек за клима која првенствено е наменета за греење нема што да размислувам за недворешните температури во зима и дека кога ќе дојдат поголеми минусни температури воопшто да не ја гасам климата. Тоа и ми го потенцираа уште еднаш. Споменаа и дека капацитетот на греење и е околу 55 квадратни метри отворена површина. Во спротивно за очекување би било мали температурни разлики доколку се очекува да грее и во други простории, но само доколку се близу или една до друга со ударната просторија за што е и наменета да ја грее.
Тоа е се чека зимата сега :zloo:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom