Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Razlikata vo klimite od osnovni do visoki klasi najveke e izrazena vo nivnata moknost. Eftinite modeli cesto se slucuva da ne se dovolni kako edinstveno zatopluvanje vo najladnite periodi. Pojakite modeli, bilo toa da se i od istiot proizvoditel kako i osnovnite, najcesto moze da bidat i edinstveno grejno telo preku cela zima.
Има една разлика која ретко влегува во дискусијава, а сметам дека тоа е прилично важна разлика - кога зборуваме за исплатливоста. Поскапите модели најчесто се и со поквалтетни компоненти, а тоа значи и поголеми шанси за подолг животен век на уредот. Подолга експлоатација на уредот, значи поисплатлив уред.

Тоа е за исплатливоста, а за можноста климата да биде единствено грејно тело - тоа е работа на моќноста, која се гледа преку спецификациите. Уредот може на таа и таа темпаратура да вади толку и толку киловати топлинска енергија - овие податоци треба да се знаат пред купувањето.
Во спротивно се оди на предимензионирање, и со тоа загуби од повеќе аспекти.

Затоа јас лично не сум љубител на димензионирање според потребите за 20тина дена годишно (најладните денови), и сметам дека моќноста на уредот треба да биде димензионирана според потребите за 340тина дена годишно. За тие 20тина дена, може да се догрева на разни начини - и тие начини се и „резервни„ опции за греење ако (кога) ќе се случи некој дефект - а дефект некогаш секако ќе се случи, и тогаш тие „резервни„ опции стануваат уште покорисни.

Taa јапанска технологија што ја спомна @gigovit со минимална потрошувачка, т.е. минимална потрошувачка на компресорот тошиба ја вика Хибрид инвертер технологија. Само што таа технологија ја нема во неговата клима od 55k туку кај врните Daisekai модели. За хибрид треба компресорот не само да е твин-ротари туку и two-stage a тоа значи многу помоќен да брзо постига пад на температури и затоа графикот(долната слика на линкот од горе) е така прав. Инаку обичен твин компресор и кај вивакс и грее се наоѓа во помоќните модели (од7KW и нагоре) но тие се сепак single-stage а пошто темава е економично греење и многу се поефтини од првиве 3,5ки со обичен сингл ротари.

Значи, заклучок од муабетиве погоре...вреди да се фрли некој динар повеќе ако веќе се зема инвертер кој ќе биде примарно грејно тело за зимата. Значи за 35 кв. површина со 2.5 м висок таван, да барам минимум 3.5-ка а?

Вселен си во станот? Имаш пристап?
Ако можеш да се обидеш сега да видиш како ќе се понаша една панелка од 3киловати, ќе имаш корисна претстава за топлотните загуби. Но ако другите станари не се вселени, тоа ги менува работите. И ако не било греено до сега, ќе треба да почекаш пар денови - да се подзагреат ѕидовите пред реално да се процени работата. Дефинитевно пробај со конвенционални греалки, панелни по можност. Многу поедностaвна проценка е тоа, одколку куп сложени пресметки за топлотна загуба.
@nikolago

Да имам пристап. Се работи за нова зграда, северна страна, и никогаш не е греено.
Поштовам идејата, и штета што ги пропуштив поладните периоди од зимата за да го пробам ова. Но пред некој го пробав ова при макс. 3-4 степени надворешна температура со 3kW Thermor.
За отприлика саат време што бев таму, темпратурата од 4-5 степени се искачи на макс. 10 и оттука не мрдна повеќе.

Ne e samo do cop i do podatocite na eurovent. Najbiten e softverskiot del i kakvi resenija nudi za da se postigne taa minimalna potrosuvacka. Od licno iskustvo elaborirav prethodno razlika vo rabotata na Panasonik i toshiba, mozebi se podednakvo ekonomicni, mozebi imaat ist cop i scop, no rabotat prilicno razlicno. ...,

Eve i moe mislenje,
Najbitno e dali ke grees non-stop ili planiras da ja gasis klimata navecer. Kakva ti e situacijata po doma od aspekt dali ste na rabota preku den i nema nikoj doma pa imas potreba popladne da grees samo.
Dali 12-ka ke ti zavrsi rabota ke zavisi isklucivo od toa dali ke raboti non-stop ili ke ja gasis. Jas se gream so 12-ka vo 42m2 non-stop i nemav problem i na -15.......

@nikolago таа FH е топ модел на мицубиши, за разлика од другата која иако поголема тука некаде е со снагата, ама предноста се гледа во потрошувачката 0.8 наспроти 1.7KW
COP на FH на +10 е над 7 така имам читано на еден хрватски форум од стручни луѓе кој што се греат со такви клими цела зима без никакво друго грејно тело
денеска тоа се бара економичност, а тоа е главниот атрибут на FH

Дечки ви благодарам на сите на советите и информациите. Темава и општо интернетите несомнено имаат повеќе од доволно инфо околу сево ова, и за оние на кои нештата му се јасни а и имаат претходно искуство со ваков тип на греење, правењето избор за ваков уред им е претпоставувам полесен. За нас останатите што мора од корен да учиме све и свашта околу оваа тема само за да направиме избор, само за да сето тоа го заборавиме во истиот момент кога ќе го купиме го прави целиот тој процес малку по напнат :))
Не дека се жалам, само мислам дека повеќето ќе се пронајдат во ситуацијата која ја опишав.

А специфично за мојата ситуација и просторијата која ќе се грее, финансиската ситуација... и без разлика кој бренд на уред ќе го изберам, би сакал да земам помоќен (16 или 18 бту) од неколку причини:
- да биде примарен уред за греење (освен кога не мора)
- така, ќе биде уклучена цело време, не он/офф, ќе имаме трет член следната зима
- објектот е со добра изолација, но околу мене никој не грее (и нема да грее во следниот Х период) за да ми “помага“
- просторијата во прашање е на северна страна

Значи, заклучок од муабетиве погоре...вреди да се фрли некој динар повеќе ако веќе се зема инвертер кој ќе биде примарно грејно тело за зимата. Значи за 35 кв. површина со 2.5 м висок таван, да барам минимум 3.5-ка а?

Јас би сакал да верувам дека да, вреди.
И да не ти матам вода дополнително, ама за мојата ситуација јас се одлучувам да не земам 3.5-ка.

пред некој го пробав ова при макс. 3-4 степени надворешна температура со 3kW Thermor.
За отприлика саат време што бев таму, темпратурата од 4-5 степени се искачи на макс. 10 и оттука не мрдна повеќе.
Епа 5ка ти е посигурен избор тогаш.
Само не разбрав дали ја остави панелката барем ден-два вклучена, и просторијата дали беше со затворени врати кон другите соби?

Абе ако ја остави два дена панелката, ќе треба една вечера во ресторан само за тие два дена да биде зијан.

Абе ако ја остави два дена панелката, ќе треба една вечера во ресторан само за тие два дена да биде зијан.
Ако у меѓувреме не се запали од нив па тотал у зијан да отиде. Еве еден пример, и реклама за тхерморе :)
Со реплика на постов со сликава:
Инаку имам приметено дека доста го загрева сопствениот кабел кој го користи за напојување. Штеделе на дебелината односно истата дебелина на кабел ја користат и за 1.5kw 2kw 3kw.
И среќа имам навика да го користам вклучен само додека сум во собата
.
V0qVzUR.jpg

Последно уредено:
Да имам пристап. Се работи за нова зграда, северна страна, и никогаш не е греено.
Поштовам идејата, и штета што ги пропуштив поладните периоди од зимата за да го пробам ова. Но пред некој го пробав ова при макс. 3-4 степени надворешна температура со 3kW Thermor.

Дечки ви благодарам на сите на советите и информациите. Темава и општо интернетите несомнено имаат повеќе од доволно инфо околу сево ова, и за оние на кои нештата му се јасни а и имаат претходно искуство со ваков тип на греење, правењето избор за ваков уред им е претпоставувам полесен. За нас останатите што мора од корен да учиме све и свашта околу оваа тема само за да направиме избор, само за да сето тоа го заборавиме во истиот момент кога ќе го купиме го прави целиот тој процес малку по напнат :))
Не дека се жалам, само мислам дека повеќето ќе се пронајдат во ситуацијата која ја опишав.

А специфично за мојата ситуација и просторијата која ќе се грее, финансиската ситуација... и без разлика кој бренд на уред ќе го изберам, би сакал да земам помоќен (16 или 18 бту) од неколку причини:
- да биде примарен уред за греење (освен кога не мора)
- така, ќе биде уклучена цело време, не он/офф, ќе имаме трет член следната зима
- објектот е со добра изолација, но околу мене никој не грее (и нема да грее во следниот Х период) за да ми “помага“
- просторијата во прашање е на северна страна

Јас би сакал да верувам дека да, вреди.
И да не ти матам вода дополнително, ама за мојата ситуација јас се одлучувам да не земам 3.5-ка.
Ситуацијата која ја опиша со твојот стан е скоро 95% како мојата :D Што да земаме тогаш? 4 Kw-на ко така :)[DOUBLEPOST=1427735467][/DOUBLEPOST]
Здраво. Сакам да прашам за затоплување. Планирам да купам Клима од Нептун или Техномаркет, сеа читам Инвертер климите биле поубави и поекономични па планирам таква да земам. Гледам од минимална цена почнуват од околу 450 евра па нагоре, која е разликата во поскапите ако може некој да ме упати? Некои се со помалце KW (3.2) некои со повеќе KW (3.7) која би била подобра?
И дали инвертер клима би затоплувала добро соба од 13 квадрати ? И се разбира доколку знаете колку сметка струја би идело?.. Фала однапред.
Ми се чини дека тебе скоро секоја инвертер клима би ти била предимензионирана.

Епа 5ка ти е посигурен избор тогаш.
Само не разбрав дали ја остави панелката барем ден-два вклучена, и просторијата дали беше со затворени врати кон другите соби?
Не, не сум во можност да останам таму толку време а воедно и набљудувам работата на истата. Вратата кон останатите простории беше затворена.

Ситуацијата која ја опиша со твојот стан е скоро 95% како мојата :D Што да земаме тогаш? 4 Kw-на ко така :)
Ајде, кажи ми да ти кажам :) За клима која примарно ќе ја користам за греење за ~1000 евриња, мојот став е:
1. MSZ-FH35VE - личен фаворит, топ класа на Митсу со супер карактеристики и задоволни потрошувачи. Ме двоуми фактот дали ќе ми биде доволна за моите ~35m2.
2. Ако ја баталиме таа, следен логичен и “побезбеден“ избор (од страна на финансиски и тех. карактеристки аспект) е RAS-16N3KV2-Е.
3. А во случај ако си екстра параноичен и обмислуваш стотици сценарија и шо не, би ја избрал необјасниво и веројатно непотребно поскапата RAS-18N3KV2-Е.

Земено дека се што разгледувам последниов период е околу FH35VE, знам дека си барам оправдување како би ја купил баш таа. Ама од друа страна никако не може да престанам да се сомневам во тоа дали ќе ми биде доволна, па без разлика на колку форуми читам, постирам, правам пресметки за загуба, и што не.
Ова последното беше нешто како disclaimer дека проблемот си лежи чисто во мене, и секоја чест на сите оние кои помагаат нонстоп со совети информации и воедно да трпат такви како мене. :toe:

Не, не сум во можност да останам таму толку време а воедно и набљудувам работата на истата. Вратата кон останатите простории беше затворена.

Ајде, кажи ми да ти кажам :) За клима која примарно ќе ја користам за греење за ~1000 евриња, мојот став е:
1. MSZ-FH35VE - личен фаворит, топ класа на Митсу со супер карактеристики и задоволни потрошувачи. Ме двоуми фактот дали ќе ми биде доволна за моите ~35m2.
2. Ако ја баталиме таа, следен логичен и “побезбеден“ избор (од страна на финансиски и тех. карактеристки аспект) е RAS-16N3KV2-Е.
3. А во случај ако си екстра параноичен и обмислуваш стотици сценарија и шо не, би ја избрал необјасниво и веројатно непотребно поскапата RAS-18N3KV2-Е.

Земено дека се што разгледувам последниов период е околу FH35VE, знам дека си барам оправдување како би ја купил баш таа. Ама од друа страна никако не може да престанам да се сомневам во тоа дали ќе ми биде доволна, па без разлика на колку форуми читам, постирам, правам пресметки за загуба, и што не.
Ова последното беше нешто како disclaimer дека проблемот си лежи чисто во мене, и секоја чест на сите оние кои помагаат нонстоп со совети информации и воедно да трпат такви како мене. :toe:
Шо марки се овие, ништо не те разбрав :confused:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom