Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Јас лично не го сакам концептот на фен којлерите. Немаат економска логика. Мислам, што е поентата?

Ако сакам да се греам со конвекција, и со воздух како медиум... тогаш зошто скап воздух-вода систем, каде од надворешен воздух енергијата се пренсува во вода па после водата пак на воздух...?
Тогаш многу поевтино и пологично решение е по еден клима уред (најчестиот воздух-воздух систем) да се става во секоја соба. Ем поевтино ќе дојде, ем евентуален дефект би се случил само на одделни простории... за разлика од централен воздух-вода, каде дефектот го остава целиот стан/куќа без греење или ладење.

Многу поконфорно решение е подна или ѕидна хидропонска инсталација. И поекономично решение, пошто водата не мора да се грее/лади на повисоки/пониски температури (понеисплатливо). Преносот на топлина е пасивен, не мора вентилатори (како кај фенкојлерите) кои трошат струја и прават бука.
Ова е така затоа што со подна или ѕидна хидропонска инсталација, грејното/ладилното тело е многу поголемо, со поголема површина.

so denesen internet mene voopsto ne bi me plasela edna pecka na peleti za stelovanje. kaj mene doma doadjaat majstori samo za grubo, malteraj i slicno, ne deka i toa nemozem da naucam. mojata zamisla za doma e inverter so backup pecka na peleti, mozebi onaa pocetnata od 6kw za najstudeni denovi. ne treba da se nadevame deka sekogas kaj nas ce bide prolet a vo amerika polarni zimi, eden den edna godina ce dojde toj vortex i kaj nas

Поентата не ми е дека е невозможно да се подеси, туку дека не е лесно да се подеси печка на пелети. (знам за случаи каде се оставаат дифолт вредности и после има проблеми). Малкумина знаат да ги подесат, уште помалку од нив се замараат да ги подесат.

Сакав да кажам дека доста од луѓево што се интересираат за печки на пелети не знаат дека целата монтажа не е така едноставна како на пример во споредба со печка на дрва.

Зошто мислиш дека монтажата е посложена отколку на печка на дрва. Напротив е многу попроста само што обично луѓето се неинформирани или нема да им се допадни тоа што ке го слушнат или ке треба да го направат. Или поедноставно за камин на дрва оџакот треба да исполнува минимум некој параметри за да тој камин работи. За печката на пелети убедливо најдобро решение е да нема воопшто оџак, туку само една дупка во ѕидот со дијаметар колку што е издувот на самата печка. И толку. Ако мислеше на штеловањето , баш и од тоа најчесто произлегуваат пробемите, од издувот.

Се надевам не мислиш на Џона Хил или типон од TWD? :cautious:

Џона беше слаб, ама имаше некој шмек, ама оној да ти створи гадост дур го гледаш, ем од физичката појава, ем поради ликот. Погоден е глумецот за ликот, таман. Прав глупсон.
А за вториов не те разбрав на кој мислиш:icon_mrgr:

Значи ништо не му фалеше на Џона Хил сосема си беше добар.

so denesen internet mene voopsto ne bi me plasela edna pecka na peleti za stelovanje. kaj mene doma doadjaat majstori samo za grubo, malteraj i slicno, ne deka i toa nemozem da naucam. mojata zamisla za doma e inverter so backup pecka na peleti, mozebi onaa pocetnata od 6kw za najstudeni denovi. ne treba da se nadevame deka sekogas kaj nas ce bide prolet a vo amerika polarni zimi, eden den edna godina ce dojde toj vortex i kaj nas

Tokmu jas ja koristam ovaa varijanta :)

Не се слагам со твоето мислење околу предимензионирање на надворешната единица. Зошто? Затоа што моќноста на надворешната единица нема никаква врска со надворешната температура.
avant.jpg
Ако нема врска со надворешната температура тогаш објасни ми зашто како пример твојата Авант Тошиба според Еуровент на +7 дава макс 3,6Kw на -7 2,65KW а на -15 САМО 2,16kw?

4.33 ti e kw na peletite dobien
3.19 na evtina struja ti e kw toplina
Soberi. Plus kolku e TA I kolku e spore na peleti....
Peletite ne ni za backup ni za frontup

Ова се таканаречени VRF системи и се крајно непрактични за да се вградат и користат дома. Незнам дали си имал искуство да седиш во простории каде што има вградени вакви системи и колку долго си седел во тие простории...За деловни простори, паааа, и не баш, но за хали, хангари, каде што има голема фреквенција на луѓе итн итн се одлични.
Не спомнав никаков VRF a ni VRV зборев за класична клима/инвертер која не е класичен сплит систем каде внатрешната единица е на зид монтирана. Зборев да како внатрешна се земе каналска која изгледа вака
duct-standard.jpg

ili vaka u kombinacija so nadvoresnata:
TOSHIBA%20Ducted%20Super%20digital%20Size%20564-500x500.jpg

so denesen internet mene voopsto ne bi me plasela edna pecka na peleti za stelovanje. kaj mene doma doadjaat majstori samo za grubo, malteraj i slicno, ne deka i toa nemozem da naucam...
Ако ти е досадно има и подобри начини да ги попуниш времето... од студирање на обскурни параметри на електорника за печки на пелети. :)

Зошто мислиш дека монтажата е посложена отколку на печка на дрва. Напротив е многу попроста само што обично луѓето се неинформирани или нема да им се допадни тоа што ке го слушнат или ке треба да го направат. Или поедноставно за камин на дрва оџакот треба да исполнува минимум некој параметри за да тој камин работи. За печката на пелети убедливо најдобро решение е да нема воопшто оџак, туку само една дупка во ѕидот со дијаметар колку што е издувот на самата печка. И толку. Ако мислеше на штеловањето , баш и од тоа најчесто произлегуваат пробемите, од издувот.
Контрадикторен си во неколку работи што ги имаш напишано во минатото на истиов муабет... ама заеби ме мрзи да барам и цитирам. :)

Фактите се следниве.
- Печки на пелети ретко кој монтер знае да ги подеси.
- Од тие што знаат, ретко кој монтер се замара да ги подеси детално параментрите.
- Кога некој од овие вториве, потоа некнадно ќе посвети додатни денови на оптимизирање на параметрите за ефикасност на согорувањето... тогаш се раѓа нов ангел на небото (не заради добротијата на монтерот, туку едноставно толку ретко се дешава спомнатата случка) ;)

Vanlok
Јас лично не го сакам концептот на фен којлерите

I jas isto ne go samak. Koja e poentata ako povtorno mi duva u vrat.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom