Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Инаку, да не видел некој некаде нешто како решо со загревање на принцип на индукција? Ама баш решо или така нешто помало, не зборуваме за цела плотна/шпорет.
Имаше во Сет, ама гледам ги испродале. Имаше и на хјундаи во електроелемент.

Mene nikoj nema da me ubedi deka normalno 3-4 cleno semejstvo vo stan moze da ima mesecna smetka pomala od 2000 den i toa vo ler period koga nema ladenje greenje. E sega ako ne gleda TV sedi po temnica, nema PC, ne slusa muzika, ne mie sadovi itn togas moze i pod 1000 ......
treto, site mashini za perenje i bojleri, 90 % od peglanjeto (peglata za tie shto ne znaat e od 1.5 - 2 kw OGROMEN potroshuvac), generalki i pravosmukalku 90% vo nedela
Еден потрошувач што никој не го зема во обзир е осветлувањето и тоа она со класични сијалици. Ако направите анализа, ќе видите дека доколку имате обични сијалици тие месечно трошат многу повеќе отколку пеглата, фенот, правосмукалката и машините за перење заедно.

Кај мене светат барем пет сијалици цело време: две во дневна, кујна, трпезарија, ходник, предсобје, детска, купатило... Сега како што се стемнува рано, се палат во 4 светат до полноќ. 5 сијалици, 8 часа по 100 вати секоја, 4 киловати на ден, 120 месечно или околу 700 денари.

Точно дека пеглата и фенот се големи потрошувачи, но колку време месечно се користат? Освен ако немате фризерски салон, фенот не троши повеќе од 3-4 киловати месечно, што е занемарливо. Слично и пеглата, два киловата, меѓутоа не грее постојано за време на пеглањето, а колку пати се пегла и по колку време? Два пати неделно по час-час и половина? 10-15 киловати месечно, во најлош случај. tzlatko пресмета некои 5 киловати за машина за перење и сушење по циклус односно околу 50 месечно. Правосмукалка, повторно потрошувач од 1-2 киловати, но не чистиме со саати секој ден. Еднаш до два пати неделно, 15-30 минути, во најлош случај 6-8 киловати. Сетоа ова заедно не троши ниту 80 киловати месечно, сеуште далеку од 120-те на сијалиците.
Со замена со штедливи или лед (иако според мене ледот сеуште не се најдобра инвестиција поради сеуште високата цена на сијалиците), се остварува заштеда од најмалку 75%, што тие 120KW ги сведува на 30, односно на најмногу 175 денари месечно.
Покрај споменатите бојлери, сериозни потрошувачи се и компјутерот и телевизорот, токму поради тоа што како и сијалиците работат многу часови во денот, секој ден. Додајте тука рутери, модеми, кабелски рисивери, плеери, појачала, секој од нас има неколку вакви мали практично невидливи потрошувачи кои трошат 24/7.

А сметката за ноември 2330, 4 лица, готвење на струја, греење со инвертор, осветлување cfl/led. Со оглед дека период март-окт просек е <1600, доаѓа околу 600-700 денари за греење за тој месец. Декември ќе е повеќе, беше (е) поладно.

zavisi kakvi naviki ima sekoj od semejstvoto.dali se mali ili golemi deca...
se stegaat sekoj mesec ili koristat normalno el.energija

I can't lie
@социопатка21
1dc.png

ме не ме јеби бре

:icon_lol: Не бе брат. Озбилен сум. Мислам дека ќе биде carrier defining role за него. Баш се совпаѓа во тој buffed up look на Бетмен, мислам види го во Gone Girl. Го има тој арогантен rich boy шмек пошто е тој истиот во приватен живот. Може да го извади тој menacing поглед што го вади Бетмен а истовремено да биди глуп богат кретен што се расфрла со пари ( нешто што беше најголем промаршај за Бејл ). Според мене тоа е тоа што го прави Бетмен, Брус Вејн а не Бетмен. Да не додавам дека е огромен comic book nerd. Се на се и мене не би ми паднал за прв избор. Али има огромен потенцијал и искрено мислам дека ќе биде закон Бетмен.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom