Mene nikoj nema da me ubedi deka normalno 3-4 cleno semejstvo vo stan moze da ima mesecna smetka pomala od 2000 den i toa vo ler period koga nema ladenje greenje. E sega ako ne gleda TV sedi po temnica, nema PC, ne slusa muzika, ne mie sadovi itn togas moze i pod 1000 ......
treto, site mashini za perenje i bojleri, 90 % od peglanjeto (peglata za tie shto ne znaat e od 1.5 - 2 kw OGROMEN potroshuvac), generalki i pravosmukalku 90% vo nedela
Еден потрошувач што никој не го зема во обзир е осветлувањето и тоа она со класични сијалици. Ако направите анализа, ќе видите дека доколку имате обични сијалици тие месечно трошат многу повеќе отколку пеглата, фенот, правосмукалката и машините за перење заедно.
Кај мене светат барем пет сијалици цело време: две во дневна, кујна, трпезарија, ходник, предсобје, детска, купатило... Сега како што се стемнува рано, се палат во 4 светат до полноќ. 5 сијалици, 8 часа по 100 вати секоја, 4 киловати на ден, 120 месечно или околу 700 денари.
Точно дека пеглата и фенот се големи потрошувачи, но колку време месечно се користат? Освен ако немате фризерски салон, фенот не троши повеќе од 3-4 киловати месечно, што е занемарливо. Слично и пеглата, два киловата, меѓутоа не грее постојано за време на пеглањето, а колку пати се пегла и по колку време? Два пати неделно по час-час и половина? 10-15 киловати месечно, во најлош случај. tzlatko пресмета некои 5 киловати за машина за перење и сушење по циклус односно околу 50 месечно. Правосмукалка, повторно потрошувач од 1-2 киловати, но не чистиме со саати секој ден. Еднаш до два пати неделно, 15-30 минути, во најлош случај 6-8 киловати. Сетоа ова заедно не троши ниту 80 киловати месечно, сеуште далеку од 120-те на сијалиците.
Со замена со штедливи или лед (иако според мене ледот сеуште не се најдобра инвестиција поради сеуште високата цена на сијалиците), се остварува заштеда од најмалку 75%, што тие 120KW ги сведува на 30, односно на најмногу 175 денари месечно.
Покрај споменатите бојлери, сериозни потрошувачи се и компјутерот и телевизорот, токму поради тоа што како и сијалиците работат многу часови во денот, секој ден. Додајте тука рутери, модеми, кабелски рисивери, плеери, појачала, секој од нас има неколку вакви мали практично невидливи потрошувачи кои трошат 24/7.
А сметката за ноември 2330, 4 лица, готвење на струја, греење со инвертор, осветлување cfl/led. Со оглед дека период март-окт просек е <1600, доаѓа околу 600-700 денари за греење за тој месец. Декември ќе е повеќе, беше (е) поладно.