Kaj nas e toa uste novo i retko se bara a deka imaat montirano po stanovi i pred se po dukjani imaat, ja imam prasuvano za Daikin HRV (heat recovery rekuperator) vo
icsgroup so montaza na rekuperatorot mi dadoa OK ponuda, bez ventilacioni kanali shto e fakticki vtoriot del od izvedbata na sistemov. Postojat i ERV(energy recovery) megutoa tie se za klimatski podracja kaj sto imaat vlazni leta a suvi zimi sto ne e slucaj kaj nas. So plance od stanot ke ti izrabotat raspored na kanalite i dimenzii na istite vo bilo koja firma sto prodava rekuperator a posle tie kanali treba nekoj limar da gi izraboti. I Ozon gi raboti dosta rekuperatorive samo brendot na rekuperatori koi go imaat oni mi e nepoznat.
Bitno e rekuperatorot da e so funkcija za regulacija na vlaznosta, da ima opcija da se regulira manuaelno vnesot na svez vozduh(periodicno primer na sekoi 2 saata ili postojano) da ima bajpas damper koj sluzi pri ladenje da vnesuva direktno vozduh bez izmenuvanje na toplinata primer letno vreme nautro i navecer koga e posvezo.
Moze i so savitlivi creva da se izrabotat kanalite edina mana na crevata e sto davat malku pogolema bucava zaradi branovidnata forma no tie sekako ke bidat izolirani prvo so izolacija pa so knauf.
Za kvadratura od 120m2 ke ti bide dovolen i rekuperator od 350m3/h do 500m3h zavisi kakov ti e rasporedot na sobite i kolku dolgi kanali ke se vlecat. Najpodogodno e rekuperatorot da se namesti na plafon vo blizina na kupatilo zaradi odvod na kondenzatot. Ventilacja izrabotuvaat limari primer "7mi April" privatna limarska firma dosta solidno raboti ventilacija, iako moze i od PVC da se napravat kanalite slicno ko na
sajtov. PVC kaj nas tesko se naogja. Fakticki glaven problem e da najdes firma sto kvalitetno i eftino ke ti ja napravi mrezata od kanali za ventilacija, a rekuperatorot samo se povrzuva na nea. Izgledaj go obavezno videoto za da dobies prestava kako se doveduva vozduhot i kako se izvlekuva zastoeniot topol vozduh koj e gore visoko do plafonot.