- Член од
- 9 јануари 2006
- Мислења
- 5.718
- Поени од реакции
- 7.627
Kaj nas e toa uste novo i retko se bara a deka imaat montirano po stanovi i pred se po dukjani imaat, ja imam prasuvano za Daikin HRV (heat recovery rekuperator) vo icsgroup so montaza na rekuperatorot mi dadoa OK ponuda, bez ventilacioni kanali shto e fakticki vtoriot del od izvedbata na sistemov. Postojat i ERV(energy recovery) megutoa tie se za klimatski podracja kaj sto imaat vlazni leta a suvi zimi sto ne e slucaj kaj nas. So plance od stanot ke ti izrabotat raspored na kanalite i dimenzii na istite vo bilo koja firma sto prodava rekuperator a posle tie kanali treba nekoj limar da gi izraboti. I Ozon gi raboti dosta rekuperatorive samo brendot na rekuperatori koi go imaat oni mi e nepoznat.Fala mnogu za objasnuvanjeto, zvuci dosta interesno, daj mi nekoi linkovi da razgledam podetalno, videoto nemozam da go otvoram (x pricini)
Za montaza takvi raboti nekoja firma raboti li so toa u MK, planiranje, izvedba, garancija...? Milion prasanja sega mi se vrtat u glava?
Bitno e rekuperatorot da e so funkcija za regulacija na vlaznosta, da ima opcija da se regulira manuaelno vnesot na svez vozduh(periodicno primer na sekoi 2 saata ili postojano) da ima bajpas damper koj sluzi pri ladenje da vnesuva direktno vozduh bez izmenuvanje na toplinata primer letno vreme nautro i navecer koga e posvezo.
Moze i so savitlivi creva da se izrabotat kanalite edina mana na crevata e sto davat malku pogolema bucava zaradi branovidnata forma no tie sekako ke bidat izolirani prvo so izolacija pa so knauf.
Za kvadratura od 120m2 ke ti bide dovolen i rekuperator od 350m3/h do 500m3h zavisi kakov ti e rasporedot na sobite i kolku dolgi kanali ke se vlecat. Najpodogodno e rekuperatorot da se namesti na plafon vo blizina na kupatilo zaradi odvod na kondenzatot. Ventilacja izrabotuvaat limari primer "7mi April" privatna limarska firma dosta solidno raboti ventilacija, iako moze i od PVC da se napravat kanalite slicno ko na sajtov. PVC kaj nas tesko se naogja. Fakticki glaven problem e da najdes firma sto kvalitetno i eftino ke ti ja napravi mrezata od kanali za ventilacija, a rekuperatorot samo se povrzuva na nea. Izgledaj go obavezno videoto za da dobies prestava kako se doveduva vozduhot i kako se izvlekuva zastoeniot topol vozduh koj e gore visoko do plafonot.

.