Македонија-Австрија 23.01. (36-31 второ место во група)

• Креатор на темата Креатор на темата Tomasino
  • Време на започнување Време на започнување

Како ќе заврши мечот меѓу Македонија и Австрија?

• победа на Македонија

Гласови: 128 82,6%
  • нерешено

Гласови: 23 14,8%
  • победа на Австрија

Гласови: 20 12,9%

• Вкупно гласачи
    155
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Јас не сакам калкулации но се согласувам со @Христов на ваквите првенства победиле јаките кои калкулирале така да не се нервирајте, а за Македонија не се секирајте неаме ние таков менталитет да сакаме да изгубиме натпревар ако изгубиме ќе изгубиме поради наша кривица а намерно во никој случај...

Како бе Катар го сакате за противник, какоо? Победа против Австрија, Словенија за противник, ако ги минеме и нив (дај боже), со Шведска или Франција. Навивам за Шведска како подобро зло од двеве, и нерешено нив би им одговарало за задржување на првата позиција.

Математика е секогаш нормална за време на првенства, ама кога е придружена со боље да изгубиме овие, тогаш се нервирам.
Скандинавци и Франција се најнезгодни, ни јас не сакам да ни се паднат, но ако се паднат, тоа е, ќе се снаоѓаме. :D Башка, муабети од типот леле да изгубиме од Австрија за да сме избегнеле Словенци или обратно, ме нервираат. Ама стварно. :)
Во секој натпревар целта треба да биде да се победи. Со кого и да се игра. Е сега тоа не е возможно реално секогаш да се победи, ниту тоа го очекувам, само не сакам кога одиме со state of mind дека треба да изгубиме за да избегнуваме некого. На крај пак ќе се падне некој незгоден.

Не ги хејтам, само ме нервираат во однос на муабетите “подобро е да оставиме да изгубиме/да изгубиме“. Калкулации се потребни, за да ги видиш сите сценарија, за да можеш да направиш стратегија во зависност од тоа како ќе излезе на крај.
Но, на терен излегуваш за да победиш и точка.
Можеби ќе победиш, можеби не.
И потоа во зависност од претпоставките/калкулациите правиш стратегија за со противникот.
Ама муабети кои обично следат со калкулациите, од типот: Е оваа треба да ја изгубиме, не можам да ги поднесам, ми ги горат ушите. Треба секогаш целта да е победа, макар и завршило катастрофално.
Не го можам тој наш менталитет.
Треба да се научиме дека со секој треба да се бориме рамноправно, па дури и кога се на хартија подобри од нас.
Јас утре сакам да победиме, па дали после било Катар или Словенија ич не ми е битно. И едните и другите може да ги победиме и од едните и од другите може да изгубиме. Тоа е спорт.

Само едно ќе ти кажам.
Само најдобриот и глупавиот не прави калкулации. Најдобриот зошто нема потреба, најдобар е а глупиот, пошто размислува од денес за утре а не за недела дена...
Мора, секогаш МОРА да се калкулира, за да се стигне подалеку, поготово на вакви турнирски натпреварувања, каде што се гледа кој со кого вкрстува.
Ова од искуство, што (какво-такво) натпреварувачко, што од тоа што цел живот пратам спорт.

Ти хејтај ги (што те зафркаваат овие) или со твои зборови „не ги сакај“ до сабајле ама тие се и те како потребни.

Не сме ние велесила па гордоста да ни падне ако изгубиме или „изгубиме“ од аФстрија.

Последно уредено:
Се надевам ќе му тргне на Светсково еднаш, со некоја ваква партија..па не може ниеднаш да не блесне на првенствово...после утакмицата со Хрватска очекувам добра партија од Борко или денес или против Словенија/Катар

http://setaliste.com.mk/vesti/rakomet/katar-2/данци-ќе-ни-судат-против-австрија/

Да се надеваме дека нема да има индијанско судење и денес...
Ова е една од најдобрите судиски двојки,но малку се заебани овие Данците,пред се затоа што од високо не гледаат,не потценуваат,а од друга страна Австриското лоби во ЕХФ не е мало(не е како германското)..
Некако по она шо го видов од судиите страв ме фаќа од судиите...:eek:
Не ти даваат да играш(во одбрана не можиш нормален старт да направиш,одма две минути,во напад секој обид на пикер да се помрди од линија и да помогни на бековите е автоматски фаул в напад,секој контакт со зона,ама буквално секој го судат пробивање,без разлика дали ти оди противникот во линија на движење,па пичка му матер,да му се одмили на човек и ракомет и се)....
Катастрофа првенство,очај,судиите главни во се....:bravobe:
Посебно ако е тесен мечот можат да не поебат многу...
Нашите како шо се учени со контакт игра,посебно бековите,заебано ќе биди ептен ако ни внесат непотребна нервоза судиите...
Затоа треба да ја смириме топката,да ги натераме тие да бркаат,тие да грешат,ние да си играме мирно,тие треба да бркаат победа,не ние...
Многу е важно да се разбранат голманите,како да се губат Австријците ако не им оди,влегуваат во црни дупки..не се на ниво во офанзивата,ова мора да го искористиме...
Со Тунис голманот се разбрани се блокираа...
Со Бих во прво полувреме и на крај на мечот не можеа да го видат голот...
Не смееме да им дозволиме брза игра,значи помалку технички грешки и некои нерезонски шутеви кои би биле лесен плен за голманот,па да имаат контри,зошто таму се поуиграни,имаат побрзи крила од нашите...
На позиционен напад сме посилни....
Само да не дозволат да се рашутираат Херман,Билик,или Божовиќ,посебно првите двајца се доста високи,брзи на прв чекор и доста незгодни за чување,и ако им тргни можат да ни направат многу беља,ќе мора добро да се поставува одбраната при дуелите со нив,зошто доста влегуваат и во 6 метри,и можат да ни направат доста проблеми со исклучувања..
Божовиќ е класичен шутер,ако му остават простор ќе искористи...но нема таква брзина како Билик и Херман...
Средните бекови не се толку опасни,Зиура е разигрувач,е сега Силаги е друга приказна,ама тој е доста провиден,плус повреден е,нема скок шут,шутира од место(но доста добро и прецизно)и сигурно многу полесно можат да се справат со него,само да се поставува Борко како треба при ударите,тие шутеви ќе бидат од место,или под блок,значи горе долу ќе има преглед каде ќе оди шутот.
Не знам стварно какви договори имаат со Ацо и Велко,ама навистина смешно делуваме кога Борко ќе тргни по сончоглед да брани една страна,а друга страна(наводно)му ја брани блокот...
А неретко тие удари одеа по средина...и можеа лесно да бидат одбрани...:pos:
Тоа ни е најслаба точка во одбрана,бранењето на отворените шутеви...овде треба да поработиме..
Е сега заебано ќе биди ако не игра Ацо,тогаш ќе мора да се импровизира со Никола Маркоски,а прашање е како ќе изигра....
Можеби и ќе биди добар?:)
Само храбро,нема калкулации,кој сака нека е противник,не треба да се плашиме...
Само нека се сконцентрирани и одморни(да имаме ротација,не да се истрошиме целосно денес)резултатот ќе си дојди самиот...
Подобри сме од Австрија,иако се доста опасни,напалени до даска,доста напреднати од последниот меч со нив,но и ние сме добри....
Лесно ги добивме Тунис и Бих,а тие се изнамачија со Бих и одвај скинаа бод со Ѓупците...
За мир во куќата,за подигање на атмосферата потребна ни е победа и веројатен меч со Словенците,но и пораз нема да е крај на надежите,сепак шансите за пласман во ТОП 8 се големи.....
Можеби Катар ни делува малку пострашно од Словенија,но од друга страна ние сме далеку поискусни од нив,немаат публика која би можела да не уплаши,не треба да стравуваме од помош од судии,не се замараат толкку Арапите со подмитување(барем оние шо работеле во Катар и имаат контакти со нив тоа го тврдат)....
Да видиме денес какви резултати ќе ни додели барабанот,како почнаа изненадувањата и заебаните резултати,:pos: ништо чудно и Шпанија и Катар да изгубат денес,па математиките да паднат во вода....:)
Затоа нека не се замараат многу за 1/8 финале,нека изиграат денес без калкулации...па после мечот со Австрија ќе прајме планови за недела...
П.С.
Кој сака кладба дека Козла денес 3 пати ќе намигни?:zloo:

Последно уредено:
Само ја иам впечаток дека Борко не анализира противнички играчи? :cautious:

Па добро бе пичка му матер, знаеш дека си голман што брани на проценка, па земи разгледај некои видеа, кој каде шутира, не како изгубен случај се леташ по бурек. И на крај одбраната му е крива. :boksix:

Само ја иам впечаток дека Борко не анализира противнички играчи? :cautious:

Па добро бе пичка му матер, знаеш дека си голман што брани на проценка, па земи разгледај некои видеа, кој каде шутира, не како изгубен случај се леташ по бурек. И на крај одбраната му е крива. :boksix:
Абе не дека не анализира,гледаат снимки и тоа како...
Брестовац е задолжен за ова,и сигурно имаат договори околу ова....
Само Борко си е таков тип на голман кој брани на инспирација,ако му тргни одпочеток знае да има 30 одбрани и да фаќа топки 1на 1 со Хансен и Карабатиќ....
Тогаш е страшен,и мотиватор на одбрана и се..
Арно ама како и паричката си има второ лице,ако не му е ден,тогаш е дупка,заборава и тренинг,и совет,зема се расправа со одбраната,мавта со рацете,пцуе итн...:pos:
За разлика од него Диви ти е one way голман,ако ги фати првите шута тогаш здивува,и знае да има неверојатна партија...
Многу покорисен играч од Борко,пред се за стабилност на тимскиот дух....
Да се надеваме дека денес ждрепката ќе падни кај добрата страна на паричката и ќе има ден министерот,ако нема ден ќе мора одма да се седни на клупа..

Само Борко си е таков тип на голман кој брани на инспирација,ако му тргни одпочеток знае да има 30 одбрани ....
За разлика од него Диви ти е one way голман,ако ги фати првите шута тогаш здивува,и знае да има неверојатна партија...
Не ја гледам разликата :D
Да се надеваме дека денес ждрепката ќе падни кај добрата страна на паричката и ќе има ден министерот,ако нема ден ќе мора одма да се седни на клупа..
Ај да го видиме и тоа чудо, да го седнат Борко..

Ја па се надевам дека и денеска нема да има добра партија пошто мене лично резултатов не ми ептен во преден план денеска, второ место..супер полесно 1/8 финале, трето место па супер.

Ама затоа пак ако денеска не брани на ниво Борко очекуван македонскиот инат да проработи и во 1/8 финале матер да им ебе :D

Не ја гледам разликата :D

Ај да го видиме и тоа чудо, да го седнат Борко..

Ја па се надевам дека и денеска нема да има добра партија пошто мене лично резултатов не ми ептен во преден план денеска, второ место..супер полесно 1/8 финале, трето место па супер.

Ама затоа пак ако денеска не брани на ниво Борко очекуван македонскиот инат да проработи и во 1/8 финале матер да им ебе :D
Абе реално во моментот Борко е подобар голман од Диви..
Не за џабе е во топ 5 голмани во Франција....
Е сега кај него,но и кај сите голмани е момент на испирација и да има добра партија...
Ама ако гледаш така досега на првенството немаше некој екстра голман кој ќе има континитуитет и да има 15+ одбрани...(можеби до некаде Андерсон од Шведска,Буриќ од Бих,на Тунис вториот голман доста се истакнува,исто и на Египет голманот)....
Значи варира формата на голманите....
Сепак турнирски систем е,меч на секој два дена,и не е лесно да се одржува форма,и не е толку лесно да се одбранат многу топки,плус играш со јаки тимови,не е ова лига каде шо играат секакви играчи...
А досега не беше толку лош Борко,баш коректно си ја заврши работата,со Тунис одличен,со Бих просечен но пак стигна до 10ина одбрани,со Хрватска исто,значи горе долу во рамките на очекувањата...
Јас баш обратно сакам,Борко да влези во ритам,а Диви си го имаме како бек ап,и така веќе се навикна Диви да е втор голман,времиња не е прв голман...:D

Море нека чува Борко екста партија за во 1/8 финале, а сега против Австрија исто е и така побеудвавме против БИХ и Иран и без помошта од голманите.

Само едно ќе ти кажам.
Само најдобриот и глупавиот не прави калкулации. Најдобриот зошто нема потреба, најдобар е а глупиот, пошто размислува од денес за утре а не за недела дена...
Мора, секогаш МОРА да се калкулира, за да се стигне подалеку, поготово на вакви турнирски натпреварувања, каде што се гледа кој со кого вкрстува.
Ова од искуство, што (какво-такво) натпреварувачко, што од тоа што цел живот пратам спорт.

Ти хејтај ги (што те зафркаваат овие) или со твои зборови „не ги сакај“ до сабајле ама тие се и те како потребни.

Не сме ние велесила па гордоста да ни падне ако изгубиме или „изгубиме“ од аФстрија.
Ти изгледа после не ме допрочита. :) После се дообјаснив. Од мобилен сум, па така само кратко ќе ти кажам. :) И јас пратам спорт, друг ми беше муабетот, можеби малку погрешно и јако се изразив.
Не сум против калкулации. Потребни се. Сите ги прават. АМА во овој случај, муабетот треба да изгубиме, а после доаѓаат репрезентации како Катар или Словенија ми одат на нерви. И двете репрезентации се такви што поеднакво е можно и да изгубиме и да победиме, а овде се крена паника како против којзнае кого да вкрстуваме.
Да беше ИЗБОРОТ меѓу вкрстување пример со Данска и некоја друга послаба репрезентација, ќе сфатев. Немаше ни да го напишам постот.
Ама јавно паѓање во трансови за Катар и Словенија, па плашење и сл. ми е смешно.
Не станува збор за гордост.
Едноставно треба да се обидеме да победиме, затоа што секако кој и да се падне ќе биде тешко и пола-пола.

Не се работи за драстична разлика во квалитет меѓу двете за да се паѓа толку во трансови.

Е на тоа мислев. И јас знам дека калкулациуте се составен дел од спортот, па и најдобрите го прават тоа. Реков, сама сум крива што лошо ги одбрав зборовите. :)

Ти изгледа после не ме допрочита. :) После се дообјаснив. Од мобилен сум, па така само кратко ќе ти кажам. :) И јас пратам спорт, друг ми беше муабетот, можеби малку погрешно и јако се изразив.
Не сум против калкулации. Потребни се. Сите ги прават. АМА во овој случај, муабетот треба да изгубиме, а после доаѓаат репрезентации како Катар или Словенија ми одат на нерви. И двете репрезентации се такви што поеднакво е можно и да изгубиме и да победиме, а овде се крена паника како против којзнае кого да вкрстуваме.
Да беше ИЗБОРОТ меѓу вкрстување пример со Данска и некоја друга послаба репрезентација, ќе сфатев. Немаше ни да го напишам постот.
Ама јавно паѓање во трансови за Катар и Словенија, па плашење и сл. ми е смешно.
Не станува збор за гордост.
Едноставно треба да се обидеме да победиме, затоа што секако кој и да се падне ќе биде тешко и пола-пола.

Не се работи за драстична разлика во квалитет меѓу двете за да се паѓа толку во трансови.

Е на тоа мислев. И јас знам дека калкулациуте се составен дел од спортот, па и најдобрите го прават тоа. Реков, сама сум крива што лошо ги одбрав зборовите. :)

Не, очигледно ти не ја пратиш убаво темата :)
Калкулациите се за после Словенија/Катар, со кого би играле во четвртфинале ако вкрситиме како трети или како втори во група.
Затоа тука се труби за тоа дали да изгубиме и одиме како трети и одиме кај делумно послаба селекција на четвртфинале или не :)
Како и да е, јас сум за калкулации. Зошто?
Па Роџерс да беше попаметен и искалкулираше дека му треба Х лани против Челзи а не победа, веројатно Ливерпул ќе беа шампиони :D

Не, очигледно ти не ја пратиш убаво темата :)
Калкулациите се за после Словенија/Катар, со кого би играле во четвртфинале ако вкрситиме како трети или како втори во група.
Затоа тука се труби за тоа дали да изгубиме и одиме како трети и одиме кај делумно послаба селекција на четвртфинале или не :)
Како и да е, јас сум за калкулации. Зошто?
Па Роџерс да беше попаметен и искалкулираше дека му треба Х лани против Челзи а не победа, веројатно Ливерпул ќе беа шампиони :D
Ноуп, јас коментирав за тие што уште од вториот натпревар трубат и зборат за Катар/Словенија, оди поназад ќе видиш на што мислам. :)
Знам кој пост зошто сум го напишала. :D
Пак ќе кажам, јас не сум против калкулациите (и САМАТА ги правам кога е некое првенство), против паѓање во трансови и муабет “да изгубиме“ кога нема ПОТРЕБА за тоа сум, ко муабетот за Словенија/Катар. :)
Се надевам ме сфати. :)

Ноуп, јас коментирав за тие што уште од вториот натпревар трубат и зборат за Катар/Словенија, оди поназад ќе видиш на што мислам. :)
Знам кој пост зошто сум го напишала. :D
Пак ќе кажам, јас не сум против калкулациите (и САМАТА ги правам кога е некое првенство), против паѓање во трансови и муабет “да изгубиме“ кога нема ПОТРЕБА за тоа сум, ко муабетот за Словенија/Катар. :)
Се надевам ме сфати. :)

Не те сфаќам. Еве зошто :)
И сама правиш калкулација кога мислиш дека треба а во случајов велиш дека не треба и сега не ја правиш али во иднина би ја правела. Е сега, според мене во иднина нема простор за калкулација. Зошто? Зависно од пласманот во група, ќе знаеме со кои ќе вкрстуваме. Ако сега не ја направиме таа калкулација, џабе ќе ни биде да калкулираме кога ќе ги победиме Словенија/Катар (јас сум убеден дека ги ташламе, кој и да биде).
Јас повторно ќе ти пишам. Секогаш е потребна калкулација, без разлика дали одиш да купиш млеко и леб (ќе ти требаат пари и за паштета) или одиш на рок клајмбинг, па калкулираш која карпа да ја фатиш, да не си пресудиш самиот себе :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom