ЛДП-Дијаспората нема право на гласање!

• Креатор на темата Креатор на темата Грмуш
  • Време на започнување Време на започнување
А Мали пошо е во Германија, секој ден копа во дворот и вади грне со злато!

Така реален? :)

Мојот пост друже Serpico, ама нема било каква врска со прашањето што ми го постави.

E ova e i te kako tocno.
Ama.....
Znaes sto?
Ako na tie pecalbari im se dozvoli da glasaat ke imas 50 sipaci u parlament togas. :toe::toe:
Од дијаспората ќе се бираат 3 пратеници.Европа,Австралија и С.Америка.Може да освоите едно место,ништо чудно.:toe:

:toe:

Се надевам си излегол некогаш од Македонија и си имал можност да сретнеш македонци кои живеат и работат по светот.
sum izlegol jas i znam poveke od niv (ne mi otvaraj tema za dijasporci i gastarbajteri ) za niv mozam da kazam samo edno : aj drugpat :)

zborot mi bese drugo ..ako ne zivees postojano tuka i samo TUKA vo Makedonija ne mozes da oformis cista i realna slika koja ke se pretoci vo tvojot glas na izborite

Од дијаспората ќе се бираат 3 пратеници.Европа,Австралија и С.Америка.Може да освоите едно место,ништо чудно.:toe:
Epa cim taka i 3-te mesta ke gi dobieme.:toe:

A vsusnost jas i ne se slozuvam so takviot nacin na presmetuvanje.

Koga veke im se dozvoluva da glasaat, zosto da gi diskriminirame, pa nivniot glas da vredi pomalku?

Site glasovi i od kaj nas i od diasporata neka se soberat optan toptan, pa neka se izbrojat..... koj ima najmnogu toj e pobednik.... fer si e fer...

A inace seuste stojam na stavot deka dijasporata ne treba da glasa.
Koj si ima drzavjanstvo, bujrum za denot na izborite neka ne poseti, neka si glasa, a uz put bar i nekoja para neka potrosi kaj nas.:toe:

Има, ако помислиш мааааалку :)

Па не мора да мислам бидејќи Јас го напишав пред две минуту, и добро знам која е суштината и поентата на постот.

Друго дваесе е кој како ќе разбере:toe:

За да не е Боже, наведи ми ги државите кои Македонија ја признале по заслуга на дијаспората.
Па наводно ти подобро знаеш па кажа дури и во проценти +-2.

Прв си прашав......? :)
Да се преместиме некаде во форумот за лингвистика ако сакаш ?

Вака мали.
Немој да мислиш дека Јас имам сомнеж во твоите емоции спрема Македонија.....камо да беа сите дијаспорци како тебе.
Но.
На тебе емоциите ти се една и идинствена точка во твоето расудување спрема матичната држава.
За разлика од тебе, Јас покрај емоциите треба да мислам и за егсистенцијата моја, на моето семејство и за нашата иднина.
Не читај преку редови. Читни и кажи ми дали се само емоции и дали јас не мислам на мојата фамилија која што е доле и дали на мене не ми е поубаво кога седнам да пијам со моите другари со кои што сум бил до средно во Македонија или со моите братучеди, или кога ќе ми падне на памет да отидам во селото кај баба ми и да ми испече леб, па успут да сретнам некој и да ми каже, дека си бе мама ти дееба... или да седнам со комшиите на дворот и да се заебаваме, да пиеме пиво итн.?

Или сакаш да кажеш ние што сме ја напуштиле Македонија ја заборавивме фамилијата и дека се отпишавме од неа? Тоа
Не држи вода поради тоа што ти не можеш да споредуваш дијаспорци кои што се 2ра или 3та генерација во странство поради тоа што тие веќе 90% земале странско државјанство и тие нема како да гласаат во Македонија.
Пример: Во германија за да земеш германско државјанство треба да се откажеш од Македонското.

можеби ќе звучам како рада, ама....никој нема право да ми каже дека и мисли поарно на Македонија од мене и од преостанатите два милиони и неколку илјади граѓани кои живејат, работат, и секој нов ден го делат арното и лошото....тагата и радоста.
Значи, ние во дијаспората не и мислиме арно на Македонија.

Те ценам и тебе бе друже. Никој не ти го спори правото на глас.
Па зошто сметаш дека ние во дијаспората не би требале да гласаме? Зошто да не можам да отидам во прекрасната Македонската амбасада во Берлин и да го дадам мојот глас? Каде е проблемот тогаш ?
Па затоа седни во брод, авион, воз....изарчи некој долар фунта или евро.....повели гласај и докажи дека без разлика на цената, и ти ја сакаш Македонија како мене.
1. И јас како тебе работам и кога ќе сакам да појдам во Македонија за гласање треба да земам од работата цела недела одмор и прашање дали ќе добијам кога сакам поради тоа што само во петоците има Берлин Скопје авиони.

3. Патни трошкови за Македонија кога идам се ѓавол ипол.

4. Зошто тие 1 или 2 илјади евра што ќе ги потрошам на едно гласање да не ги потрошам кога ќе дојдам во Македонија да ставам гориво на тракторот со кој што исправам цел ден арматура, да ги платам работниците што ми помагаат при градбата на куќата итн. итн.?

5. Каде би отишле повеќето да гласаат? Во Македонија или тука во Амбасадата ?

Јас не гледам никаков проблем да се направи да гласаме надвор од Македонија.:toe:

Ako na tie pecalbari im se dozvoli da glasaat ke imas 50 sipaci u parlament togas. :toe::toe:
И каде е тука проблемот дека ќе отидам со мојот комшија Аљуш да гласам во амбасадата ? :toe:

zborot mi bese drugo ..ako ne zivees postojano tuka i samo TUKA vo Makedonija ne mozes da oformis cista i realna slika koja ke se pretoci vo tvojot glas na izborite
Абе ај не ја тупи. Кој дневен весник од Македонија го нема на интернет ? Весникот вечер можам да отидам сега да го купам во трафиката кај турчинот во метро сеа..... Сателитски нема...?

Epa cim taka i 3-te mesta ke gi dobieme.:toe:

A vsusnost jas i ne se slozuvam so takviot nacin na presmetuvanje.

Koga veke im se dozvoluva da glasaat, zosto da gi diskriminirame, pa nivniot glas da vredi pomalku?

Site glasovi i od kaj nas i od diasporata neka se soberat optan toptan, pa neka se izbrojat..... koj ima najmnogu toj e pobednik.... fer si e fer...

A inace seuste stojam na stavot deka dijasporata ne treba da glasa.
Koj si ima drzavjanstvo, bujrum za denot na izborite neka ne poseti, neka si glasa, a uz put bar i nekoja para neka potrosi kaj nas.:toe:
Кај нас друже од дамна нема фер!

Makedonskata dijaspora ili emigracija ima pravo na glas kako i site drugo civilizirani drzavi vo svet sto im ovozmozuvaat na svoite gragjani.Taka da nedrzi voda onasto veli shipot ili srbomanot ili nekoe isfrustrirano makedonce.tTe lugje imaat imoti za niv uredno si plakjaat davacki ,sekoja godina doagjaat vo rodnata zemja sepak e taa nivna matica kade i da odat i ziveat.Od sto se plasat albancite nemie jasno :( vprocem cela zapadna makedonija i cela investicija e bukvalno od albanskata emigracija.Na kakov nacin se kupuvaat imoti, gradat zgradi ne navleguvam vo toa.Sepak treba da im se ovozmozi da glasaaat i na stavre od melburn, na svetle od detroit, na ali od zurih, na velija od venecijai sl.Neznam od kade takov strav demek tie mene kemi ja odlucat sudbinata:pos2: so celi 4 pratenika glupost nevidena.Jas emigracijata ja gledam kako zamena za evropska unija.Ednostavno da gi pridobiene da gi vnesat ,vlozat tesko zarabotanite pari vo makedonija.za podobar prosperitet i zivot vo makedonija.Dovolno e samo5%procenti da se vratat so svojata zarabotuvacka toa ogromna suma za makedonija.Se soglasuvam da formiraat i svoe zdruzenie ekonomsko politicko ,biznis i dr na sekoja osnova.Sepak tie se nasi i jas taka gi gledam.Bi go potiknal i izdavanje na makedonsko drzavjanstva na makedoncite vo grcija, bugarija i albanija.:smir:

Mislam prvo e potreben popis .Kolku tolku priblizno dase znae tocno brojkata.Moe mislenje e 500000 iljadi iselenici.5% procenti se 25000 toa e eden mal grad.25000X50000=1250000000 hm 1milijarda dolari ili evra.Samo od 5% koja evropska unija kakvi bakraci.samo prasanje e kako tie lugje da se vratat.Dali mozeme da bideme irskoto cudo.:toe:

sekoj koj ima makedonski pasos treba da glasa i tocka ))))))) e sega mozebi od darvin ke treba do melburn da odi ma toa e

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom