ЛДП-Дијаспората нема право на гласање!

• Креатор на темата Креатор на темата Грмуш
  • Време на започнување Време на започнување
Ne znam sto tolku diskusija za prosta rabota.

Onie koi ne se drzavjani i onaka nemaat zakonsko pravo da glasaat i tie ne se ni brojat vo glasacko telo.

Se raboti za onie koi se drzavjani a nemaat stalen prestoj vo MK dali i pod koi uslovi ke im se ovozmozi da glasaat.

najednostavno objasneto , bravo

jas bi dodal deka iselenicite so makedonsko drzavjanstvo( znaci defakto so isti prava kako i nie sto sme tuka ) se dikriminirani vo slucajov bidejki ne mozat da si ostvarat osnovno pravo da aktivno ucestvuvaat vo izboren proces.

Да не зборувам за процедурите, кои сепак сега се поедноставни во однос на вадење пасоши за дијаспорците.

Меѓутоа не им смета штампањето мак. пасоши за Косовари или правење Бугари од Макеоднците.
Со други зборови, доколку јас сум надвор од МК и сум во можност нешто да сторам, за излобирам, да инвестирам, да донесам некого, да и помогнам на наша фирма да се пробие овде и да и помогнам со врски итн. па како да го направам тоа кога некој од Македонија ми забранува право на глас во Македонија.
Уште би го спомнал ставот во однос на името, став врз кој што нашите домашни предавници немаат моќ да го моделираат според нивните предавнички заложби.
Додека постојат Македонци, дома и во светот, ќе постои и Македонија.

Те разбирам братко,ама поразителен е фактот кој укажува на тоа дека сето тоа што ќе го направиш го правиш само за 5-6 луѓе во Македонија,да инкасираат на своите лични сметки по некое милионче па следниот пат кога ќе дојдеш да те повозат малку во најновиот џип од 100 000 евра,кого ти го сонуваш во земјата каде си заминал да заработиш за подобар живот,и евентуално си успеал да дојдеш до некоја таква позиција да можеш да донесеш инвеститор или да лобираш за твојата држава.Е па не ги ебам бе,јас му носам луѓе со кој само за да стекнам пријателство сум инвестирал неколку илјадарки башка и пат сум им платил,сум се резилел таму со некои странски бизнисмени пропагирајќи како Македонија е ептен убава земја и се враќам во државава заедно со нив,кога гледам дека некој се башари со парите од моите роднини оти го пикнале директор на водовод како во Прилеп на пример,и го боли “стојко“ за државава,а јас треба да му обезбедам грант од 10 милиони евра и да му го дудлам на оној кој го дава грантот.А сето тоа само што ќе ми обезбедел да гласам пак за оние кој го ставиле на таква позиција?Па не сум толку ненормален ебаго.:toe:

Pocnuvaj so paralelna drzava ABC...posle site tie pederi koi gi spomnuvas, ednostavno ke gi isklucis od"napajanje"..... :)

Сите Македонци од дијаспората имаат право да го искажат своето мислење и да дадат глас на избори. Како поинаку тие би се почуствувале дека корените им се од Македонија и дека Таа држава мисли на нив.
Што се повредни гласовите на затворениците, оние со тешки кривични дела (за кои треба да има смртна казна), дали нив им значи Македонија повеќе? Што се повредни гласовите на поткупените души?....итн...
Да им се овозможи на нашите Браќа и Сестри, па и на нашите внучиња кои скоро и незнаат за МКД, да излезат и единствено да гласаат со Македонски пасоши.

Сите Македонци од дијаспората имаат право да го искажат своето мислење и да дадат глас на избори.

Da ama koga ke si dojdat vo ognishteto ili ke se deportiraat vo Makedonija togash neam problem da glasaat a da mi ja odluchuva nekoj idninata sho na sekoi 5god. doagja tuka a pojma nema sho se sluchuva vo drzhavata ili kratko kazhano bil informiran a bez da oseti situacija togash NE fala.

де де месио, кај и да е уште малце ќе го видиш и тој филм. :back:
тогаш уште поџабе ќе ти биде да плукаш по Македонците кои што моментално не се дома, било дали се студенти, привремени работници, шофери итн.

Силен многу убаво објасни
Ne znam sto tolku diskusija za prosta rabota.

Onie koi ne se drzavjani i onaka nemaat zakonsko pravo da glasaat i tie ne se ni brojat vo glasacko telo.

Se raboti za onie koi se drzavjani a nemaat stalen prestoj vo MK dali i pod koi uslovi ke im se ovozmozi da glasaat.

http://forum.kajgana.com/showthread.php?p=1799434#post1799434

Da ama koga ke si dojdat vo ognishteto ili ke se deportiraat vo Makedonija

Е аман бе пак ли ќе се трпи депортирање ,не скапавте од шетање натаму наваму.

togash neam problem da glasaat a da mi ja odluchuva nekoj idninata sho na sekoi 5god.

Највероватно не си способен сам да си ја одлучиш иднината и затоа ќе ти треба некој одстрана да проба да ти одлучи,оти овака како што ти гледаш низ партиски нишан тешко дека ќе видиш подобро утре.

doagja tuka a pojma nema sho se sluchuva vo drzhavata ili kratko kazhano bil informiran a bez da oseti situacija togash NE fala.

И те како појма имаат што се случува доле,барем денес е лесно,интернет,сателитски...ете ти целосни информации како е во Македонија.Сигурно и ти ги добиваш тие исти информации од тв ,радио и интернет....Разбира се освен ако ти не добиваш директни информации од штаб.

Vo sevo ova ima i edna druga dimenzija sto me pravi malku rezervirano , bez razlika, na SDSM ILI VMRO.Mi e strav deka i ednite i drugite mozat da manipuliraat so glasovite.Mislam deka se okolu 200000:toe:

Pocnuvaj so paralelna drzava ABC...posle site tie pederi koi gi spomnuvas, ednostavno ke gi isklucis od"napajanje"..... :)

Tешко се почнува со паралелна држава Бетончо,тешко,особено во вака “силни демократии“.:toe:

Da ama koga ke si dojdat vo ognishteto ili ke se deportiraat vo Makedonija togash neam problem da glasaat a da mi ja odluchuva nekoj idninata sho na sekoi 5god. doagja tuka a pojma nema sho se sluchuva vo drzhavata ili kratko kazhano bil informiran a bez da oseti situacija togash NE fala.

А си се запрашал дали си му обезбедил услови да доаѓа 2пати годишно наместо секои 5 години?Знаеш ли дека и на тие 5 или 10 години си доаѓа дома со надеж дека некои работи се промениле на подобро и останува фрапиран кога ќе чуе дека државата му измислила закон да си ја купи земјата по кој знае кој пат,дека за бунарот кој го ископал дедому треба да плаќа месечен надоместок,дека оџаците кој не зачадиле со години му се веќе избројани и дека државата собрала прилично добра сума која ќе му ја наметне со извршител за плаќање зошто во спротивно следи кривична пријава?Сигурно не си се запрашал,е па кој курац ќе доаѓа секоја година по 2 пати дома кога не си му обезбедил ни основни елементи на желби за родното огниште,кога мора да доживува стресови на секој чекор обременети со наметнати давачки од 50 сантиметри под земја до се што е во воздух само да се полни буџетот кој го цицаат малиот милион административни крлежи.:toe:

Vo sevo ova ima i edna druga dimenzija sto me pravi malku rezervirano , bez razlika, na SDSM ILI VMRO.Mi e strav deka i ednite i drugite mozat da manipuliraat so glasovite.Mislam deka se okolu 200000:toe:

Па само за тоа и го измислуваат гласањето на дијаспората (ако може така да се нарече јадникот кој заминал за поголема корка леб).:toe:

Чим толку збориме за Европа........
Колку има американци со италијанско потекло...изгледа се повеќе од италијаните во Италија..што би се случило кога и тие би имале право на глас во Италија и како домородните италијани би го поднеле тоа да некој од надвор го има решавачкиот глас за кај нив дома?
Има голема разлика помеѓу Italian Americans,и граѓани на Америка кои се чувствуваат за Италијанци.
Случајот со нас е малку покомплициран.
Прво,дијаспората е дијаспора затоа што најголемиот дел од нив на стратечки начин беа протерани од Македонија во времето на Југославија.
Второ,како дел од една федерација,многу јасно дека еден дел од Македонската политичка сцена ќе се залага за реоформација на таа федерација,а останатиот дел ќе дели исти националистичи чувства со Дијаспората-независна и обединета Македонија.
Трето,не очекувај Дијаспората да гласа за СДСМ.
Четвро,имаме 25% Албанци во Македонија и незнам колку проценти на Albanian Macedonians во Германија,Швајцарија....
Дијаспората не може да гласа заради овие погоре наведени технички проблеми.
Никој не гледа со резерва на нив.Никој не ги третира како пасивни набљудувачи.
Они се дел од нас,и заедно го носиме товарот наречен Македонија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom