Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Зависи од тонот, зависи од намерата, зависи од многу работи...Да мислам дека е јасно прашањето:
Колку ви значи зборот “фала“ односно “благодарам“?
Дали овие два збора сега имаат тежина или се изговараат во секој момент, па поради тоа нивното вистинско значење и тежина е изгубена.
Дали доволно е да се каже фала?
Дали се “задоволувате“ со фала или после овој збор следи она “памти па врати“ (во себе или гласно)?
Колку луѓето кои многу често кажуваат фала или благодарам ја сафаќаат тежината на овој голем збор, го изговараат со мозок а не само со устата?
Користољубиви луѓе насекаде, неколку пати имам кажано дека ги има многу. Поентата ми е за овие луѓе. Ќе добијам услуга ќе кажат само фала и толку, одат на следната услуга која треба да ја побараат.
И онаа општо позната констатација: „Со фала не се живее, памти па врати„. Дали луѓето знаат да памтат за услугите и за добрите работи?
Зборот „фала„ стана општествено профатена норма, која полека го губи секое значење на длабокото значење на зборот.
Многу ми значи, кога ја чуствувам силината на искреност со која тој збор е искажан, но се дешава прилично ретко.
Се` друго е само секојдневие.
Чиста формалност, неопходност, дури и несвесно кажување на оваа фраза, мислам дека е реалната нејзина употреба. Уште од мали, кога не учат за тоа како е културно да се каже ФАЛА, со познатата реченица "Кажи и фала на дадичката", сите стануваме културни и ја употребуваме во иднина, иако напати и без вистински да мислиме дека треба да се заблагодариме. Делата значат, зборовите помалце. Кога правам некому услуга, не очекувам да ми ја врати, затоа што имам негативни искуства од болдираното. Но, ако нема реципроцитет во "услужувањето", постои искористување. А никој, па ни јас не сакам да бидам искористена.Да мислам дека е јасно прашањето:
Колку ви значи зборот “фала“ односно “благодарам“?
Дали овие два збора сега имаат тежина или се изговараат во секој момент, па поради тоа нивното вистинско значење и тежина е изгубена.
Дали доволно е да се каже фала?
Дали се “задоволувате“ со фала или после овој збор следи она “памти па врати“ (во себе или гласно)?
Колку луѓето кои многу често кажуваат фала или благодарам ја сафаќаат тежината на овој голем збор, го изговараат со мозок а не само со устата?
Користољубиви луѓе насекаде, неколку пати имам кажано дека ги има многу. Поентата ми е за овие луѓе. Ќе добијам услуга ќе кажат само фала и толку, одат на следната услуга која треба да ја побараат.
И онаа општо позната констатација: „Со фала не се живее, памти па врати„. Дали луѓето знаат да памтат за услугите и за добрите работи?
Ima edna izreka "od fala ne se zivee" lol :pos2: