Колку ви значи зборот “фала“ односно “благодарам“

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Fala e samo zbor... retko go kazuvam umesto fala bolje e da cekas da se revansiras duplo... delata walks , fala talks

често кога ке направам некому услуга очекувам да ми каже фала...ама кога ке треба јас да го потсетам тој истиот дека треба да ми каже веке се губи смислата на зборот( а често се случува)
затоа веке не обрнувам внимание дали ми кажале или не

...Jas ne bi se zablagodarila nekomu ako ne go mislam i cuvstvuvam toa,ne go kazuvam "blagodaram" tuku taka...Za mene toj zbor e od vaznost koga e iskreno kazan...ubavo e cuvstvoto koga ke mu pomognes na nekogo i ti rece blagodaram...Vaznosta na ovoj zbor ja pokazuva i toa kolku ti si napravil i kolku si go zasluzil ovoj ubav zbor...

Да мислам дека е јасно прашањето:

Колку ви значи зборот “фала“ односно “благодарам“?
Не ми значи нешто посебно, ама убаво е да се слушне, посебно ако навистина сум се потрудила за нешто.

Дали овие два збора сега имаат тежина или се изговараат во секој момент, па поради тоа нивното вистинско значење и тежина е изгубена.
Имаат , и убаво е што се изговараат често, зошто тоа значи дека чувството на благодарност не е изгубено, а и притоа тоа е и показател за доброто воспитување и нивото на култура.

Дали доволно е да се каже фала?
Понекогаш да. Или ДА. Не мора секогаш да се оди по принципот=памти па врати, ама убаво е да знаеш дека другиот ќе го запамети и почитува фактот дека му имате направено услуга.

Дали се “задоволувате“ со фала или после овој збор следи она “памти па врати“ (во себе или гласно)?
Не го кажувам ова гласно, ама очекувам од оние на кои сум им помогнала, да можам и јас да се осврнам секако кога за тоа ќе имам потреба.

Колку луѓето кои многу често кажуваат фала или благодарам ја сафаќаат тежината на овој голем збор, го изговараат со мозок а не само со устата?
Често го изговараат механичко, но сепак и тоа е многу подобро отколку воопшто да не кажат ништо.

Користољубиви луѓе насекаде, неколку пати имам кажано дека ги има многу. Поентата ми е за овие луѓе. Ќе добијам услуга ќе кажат само фала и толку, одат на следната услуга која треба да ја побараат.
Тоа се оние луѓе на коишто "фала" им е како "здраво" или "чао", кои се навикнати од другите да извлечат колку што можат повеќе за себе, што можеме да помислиме дека навистина и живеат само за тоа. Навистина постојат многу такви луѓе и лошиот момент е што мислат само на своите потреби и секогаш се тука да бараат услуги за себе, а кога треба да направат тие услуга тогаш ги снемува.

И онаа општо позната констатација: „Со фала не се живее, памти па врати„. Дали луѓето знаат да памтат за услугите и за добрите работи?
Зависи од личноста, но постојат и вистински благодарни луѓе. Тоа се оние кои и за најмала ситница можат да бидат премногу благодарни, наспроти оние другите, за кои колку и да се потрудиш или што и да направиш за нив, не го сметаат за нешто значајно, едноставно затоа што не го направиле тоа самите. :pipi:

зависи од личноста...од некој шо го гледам прв пат и ако му услужам нешо мислам дека треба да ми речи фала пошо по тоа ке го оценам одма какоф човек е...а тие шо ми се пријатели веке ги знам па нема потреба..чим сум го напрајл нештото значи вредат и нема потреба од тоа..

викам фала често...али у последно време викам фала саркастично...

Абе фала ми викаат секој втор ден ама ке сватат некоаш дека поише значи дело него фала или благодарам или извини или секој лигушки збор?

Денес, луѓето зборот "фала" го велат од "куртоазија". Kao демек: Еј пер ми напрај услуга ај со ова "фала" ќе ти се оддолжам, па за 2 дена ќе заборам шо си напрајл. Вистина не се живее со "фала", шо е до мене, не мора ни со услуга да ми врати. Јас сум помогнала, како и да е не зависиме од никого, нели? Само чудни се животните патишта, не знаеш кон кого те водат, кон чии врати и услуги ќе те однесат на крај:wink:

Mene nisto ne mi znaci duri i me nervira toa "fala", ako sakam nesto od srce da pomognam ili napravam ne ocekuvam fala i ne go pravam za blagodarnost,. A toa fala i duri kako lizenje mi deluva, ne veli " fala", vozvrati na nekakov nacin....

Абе значи понекад.. Ама памти па врати скоро секогаш важи после фала..

па ми значи ама не до толку како шо рече геџо од фала не се живее

Ne mi znaci koj znaes kolku ovoj zbor zasto i da mi recat fala ne znaci deka go mislat toa.Inaku jas retko vikam fala i koga go pravam toa go kazuvam onaka samo kolku da e kazano!A ako mi pomognal i mi znace toa sto go napravile za mene se odolzuvam,toa poveke vrede od zbor

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom