Колку ви значи зборот “фала“ односно “благодарам“

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Па ми значи нешо ке си ја намалам нервозата најчесто.

Многу ми значи особено на начинот накој што е кажано,ако е кажано со искрена намера тогаш е добро.

Ептен ми значи.. Многу сум добар да не речам со сите само ради едно фала.. Шо знам зашо ама многу ме прави среќен.

Да мислам дека е јасно прашањето:

Колку ви значи зборот “фала“ односно “благодарам“?

Дали овие два збора сега имаат тежина или се изговараат во секој момент, па поради тоа нивното вистинско значење и тежина е изгубена.

Дали доволно е да се каже фала?

Дали се “задоволувате“ со фала или после овој збор следи она “памти па врати“ (во себе или гласно)?

Колку луѓето кои многу често кажуваат фала или благодарам ја сафаќаат тежината на овој голем збор, го изговараат со мозок а не само со устата?

Користољубиви луѓе насекаде, неколку пати имам кажано дека ги има многу. Поентата ми е за овие луѓе. Ќе добијам услуга ќе кажат само фала и толку, одат на следната услуга која треба да ја побараат.

И онаа општо позната констатација: „Со фала не се живее, памти па врати„. Дали луѓето знаат да памтат за услугите и за добрите работи?
Зависи од тонот, зависи од намерата, зависи од многу работи...

Мене лично многу ми значи,сепак подобро е некој да ти рече фала одколку да не ти рече ништо!

Зборот „фала„ стана општествено профатена норма, која полека го губи секоја смисла на длабокото значење на зборот.
Многу ми значи, кога ја чуствувам силината на искреност со која тој збор е искажан, но се случува прилично ретко.
Се` друго е само секојдневие.

Зборот „фала„ стана општествено профатена норма, која полека го губи секое значење на длабокото значење на зборот.
Многу ми значи, кога ја чуствувам силината на искреност со која тој збор е искажан, но се дешава прилично ретко.
Се` друго е само секојдневие.

Тоа е проблемот...што тешко можеш да откриеш кога е ради реда кажано а кога е искорено

Да мислам дека е јасно прашањето:

Колку ви значи зборот “фала“ односно “благодарам“?

Дали овие два збора сега имаат тежина или се изговараат во секој момент, па поради тоа нивното вистинско значење и тежина е изгубена.

Дали доволно е да се каже фала?

Дали се “задоволувате“ со фала или после овој збор следи она “памти па врати“ (во себе или гласно)?

Колку луѓето кои многу често кажуваат фала или благодарам ја сафаќаат тежината на овој голем збор, го изговараат со мозок а не само со устата?

Користољубиви луѓе насекаде, неколку пати имам кажано дека ги има многу. Поентата ми е за овие луѓе. Ќе добијам услуга ќе кажат само фала и толку, одат на следната услуга која треба да ја побараат.

И онаа општо позната констатација: „Со фала не се живее, памти па врати„. Дали луѓето знаат да памтат за услугите и за добрите работи?
Чиста формалност, неопходност, дури и несвесно кажување на оваа фраза, мислам дека е реалната нејзина употреба. Уште од мали, кога не учат за тоа како е културно да се каже ФАЛА, со познатата реченица "Кажи и фала на дадичката", сите стануваме културни и ја употребуваме во иднина, иако напати и без вистински да мислиме дека треба да се заблагодариме. Делата значат, зборовите помалце. Кога правам некому услуга, не очекувам да ми ја врати, затоа што имам негативни искуства од болдираното. Но, ако нема реципроцитет во "услужувањето", постои искористување. А никој, па ни јас не сакам да бидам искористена.

vo posledno vreme epten retko go slusam toj zbor nikoj mi nema kazano fala,kolku i da se trudam,a jas znam da kazam fala mnogu,od srce,ama nekako ne me ni slusaat kako da nema znacenje ovoj zbor ...

Od fala mi e poln tavanot nema kade da gi stavam.Mnogu e opasno koga toj sto dobil usluga procenuva dali taa usluga e za fala ili ima svoja cena.

Не ми значи ништо доколку не е подкрепен со дело.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom